Vapun sää ei ole tuhoon tuomittu – aurinkoa sittenkin!

Julkaistu
Munkkia ja simaa Helsingin kaivopuistossa vappupäivänä 2012
Munkkia ja simaa Helsingin kaivopuistossa vappupäivänä 2012

Ja koittanut on taas tämä kevään kenties juhlituin juhla Vappu, joka on vielä aaton osalta tänäkin vuonna kostea –  ainakin sään osalta! Vappu osuu kevätpäivän- ja kesäpäiväntasauksen puoliväliin ja Vappua onkin alun perin juhlittu kelttien ja germaanisten kansojen keskuudessa kesän alkamisen kunniaksi kokkoja polttamalla. Kesään on vielä meillä kuitenkin aikaa, sillä keskimäärin kesä alkaa etelässä toukokuun puoleen väliin mennessä, ja pohjoisimmassa suomessa vasta kesäkuun loppupuolella. Olisi kenties järkevämpää sään puolesta että vappua tosiaan juhlittaisiin meillä vasta esimerkiksi toukokuun puolen välin tienoilla kun sää on varmemmin keväisempää/kesäisempää.

No mutta näillä mennään ja tänäkin vappuaattoa juhlitaan koko maassa epävakaisessa ja viileässä säässä. Sade- ja raekuurot kastelevat juhlakansaa maan etelä- ja keskiosassa, joskin rannikoilla varsin puuskainen tuuli voi pitää sään poutaisempana, puskien kuuroja sisämaahan.  Pohjoisessa saadaan niskaan ajoittain myös räntää tai yöllä jopa lunta! Kuten sadekuurojen luonteeseen kuitenkin kuuluu, alkavat ne heiketä illan mittaan auringon lopetettua ruokkimasta niitä säteilyllään, jonka haihduttamasta kosteudesta ja nousuvirtauksesta ne syntyvät.

Pohjoisessa sateet ovat jatkuvampia ja sää pysyttelee harmaan pilvisenä ja lämpötilat hyisinä lähes koko vapun ajan. Jos jotain positiivista haluaa väkisin pohjoisen vappusäästä repiä, niin ehkä sen että siellä tuulet eivät kiusaa niin paljon kuin etelässä, ja lännessä voi vappupäivänä pilkistää aurinkokin hieman, sää voisi olla siis vieläkin kurjempi!

Sadesuojan lisäksi kannattaa vapun riennoissa olla mukana myös lämmin vaatetus, yöllä nimittäin lämpötila laskee lähelle nollaa koko maassa. Tässä vaiheessa kääntyykin vappu sitten sään osalta mukavampaan suuntaan, ja jo koittaa riemun aika suurelle osalle juhlijakansaa vappupäivänä. Siitä on nimittäin tulossa aurinkoinen ja paikoin myös aika lämmin. Aamu valkenee jo aurinkoisena suuressa osaa etelää ja länttä. Päivän mittaan lämpötilakin kohoaa ainakin etelässä yli 10 asteen. Lännessä ja idässä jäädään yleisesti alle 10 asteen, pohjoisessa vain muuatmaan plusasteeseen. Lämpöisimmät luvut löytyvät etelärannikon läheisyydestä jonne mantereelta luoteesta puhaltava tuuli pakkaa tuon lämpöisimmän sään joka on  13 asteen kieppeillä. Voikin olla että juuri Helsingin Kaivopuistossa juhlijakansa saa nauttia Suomen lämpimimmästä säästä!

Piknikille kannattaa kuitenkin varautua viltin lisäksi myös muovisuojalla, sillä nurmikot ovat vielä kosteita! Ne parhaat juhlakengätkin kannattaa ehkä jättää kotiin, kuraa voi nimittäin esiintyä laajalti! Varomaton voi saada auringossa myös punaisen vappunenän, sillä UV-säteily on jo kohtalaista.

Osuuko vappu sinun mielestäsi vuodenajan kannalta sopivaan saumaan vai olisiko myöhäisempi ajankohta poikaa?