Vappuvinkki: karkeloihin talvitakki

Julkaistu
Lämmintä vaan ylle ja vapunviettoon! Kuva: Pirjo Tuominen/Googlen tarkennettu haku.
Lämmintä vaan ylle ja vapunviettoon! Kuva: Pirjo Tuominen/Googlen tarkennettu haku.

Suursäätilamme käsittää meidän ylitsemme lännestä itään liikkuvia matalapaineenalueita. Ei tällä kertaa niin, että näin kävisi joka päivä, vaan matalapaineenalueet ovat melko laajoja ja sateistavat ja tuulistavat säätä suunnilleen pariksi päiväksi kerrallaan. Varsinkin matalapaineiden väleihin mahtuu toki myös aurinkoa, eli liian synkkää kuvaa säätilastamme tästä ei nyt pidä saada.

Tänään lauantaina sadekuurot ovat maan keskiosassa vielä yleisiä, mutta sunnuntaina sää muuttuu lännestä alkaen kuivemmaksi ja aurinkoisemmaksi. Voi olla, että aurinkoisinta ennen vappua on sunnuntaina lännessä ja maanantaina idässä. Lännessä maanantai on jo etelätuulinen, pilvinen ja vähitellen sateinen päivä ennakoiden jatkoa: tiistain vastaisena yönä vesisateita, osaksi ravakoita, liikkuu lounaasta maan itä- ja keskiosan yli kohti pohjoista. Lapin sateet siis runsastuvat ja tulevat Pohjois-Lapissa osaksi lumena.

Vappu tarkoittanee useimmille suunnilleen kahta päivää – nyt tiistaista vappuaattoa ja keskiviikkoista vapunpäivää. Näiden kuluessa matalapaineenalue liikkuu Pohjois-Suomen yli itään. Tiistaina päivällä sade on jatkuvinta ja sää pilvisintä Lapissa, kun taas eteläisemmät sateet ovat luonteeltaan kuurosateita, osaksi runsaita. Koska meri on kylmä, asettuvat kuurosateet mieluiten sisämaahan, jolloin rannikolla saattaa olla yllättävänkin aurinkoista.

Vappuaattona  sadekuurojen ohella maan etelä- ja keskiosassa voimistuu entisestään lounaaseen kääntyvä tuuli, joten ainakaan rannikolta ei kovin lämpimiä paikkoja kannata etsiä.  Sisämaassa päivälämpötila on enintään kahdeksisen, idässä paikoin kymmenisen astetta. Lapissa lämpöasteita on 2…4. Epävakaisessa kuurosadetilanteessa on vapunviettoa ajatellen se hyvä puoli, että sää illan ja yön myötä monilla paikoilla poutaantuu ja muuttuu selkeämmäksi. Tosin yön alin lämpötila on etelässäkin vain pari astetta nollan yläpuolella, maan keski- ja pohjoisosassa nollan paikkeilla. Pukeutumiskysymys se on vapunkin sää, kaikenlaiset kesähepenet kannattaa pitää vielä visusti talvisäilössä.

Vapunpäivänä lännenpuoleinen tuuli on koko maassa kohtalaista. Varsinkin iltapäivällä idässä ja pohjoisessa tulee vielä sadekuuroja, kun taas lännessä poutaantuu ja auringon osuus kasvaa. Uudellemaalle ja Kaakkois-Suomeen näyttäisi pesiytyvät jonkinlainen sadekuurovyöhyke, en tiedä, uskoako tuohon ainakaan vielä.  Tässä vaiheessa matalapaineenalue siis on jo loittonemassa Pohjois-Suomesta itään. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosan sisämaassa 8…10, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa 6…8, Keski- ja Pohjois-Lapissa +2…+4 astetta.

Torstaina sataa vielä paikoin, perjantain vastainen yö on pakkasyö ja perjantaina etelästä lähestyy matalapaine, jonka sateet olisivat runsaimmillaan etelässä lauantaiaamuna… Noita tietokoneen sääkarttoja voisi lukea ja tulkita ja kirjoittaa auki ihmisille vaikka kuinka pitkän ajan päähän, mutta ehkä vappu nyt on sellainen sään suhteen tärkeä päivä, ainakin työläisille ja opiskelijoille, että eletään ensin sinne asti ja katsotaan sitten…

 

Kuvan linkki: http://www.google.fi/imgres?q=kuohuviini&sa=X&as_st=y&hl=fi&biw=1003&bih=826&tbs=sur:fc&tbm=isch&imgrefurl=http://kuvakisa.ning.com/photo/pallon-paeaellae/next%3Fcontext%3Duser&tbnid=-XWMPykNr5jy3M&docid=BcjQjsNotqChjM&ved=0CFgQhRYoAQ&ei=-N57UcrdF4ny4QShloGABw&dur=1209