Vappu tulee – poks!

Julkaistu
Kotisimat käyntiin, varaslähtö wappuun ja taatusti paistaa! Kuva: wstryder/flickr

Matalapaineita suhahtelee Suomessa lähiviikkona niin, ettei niitä kannata edes laskea. Tällaista suursäätilaa voisi kutsua vaikka sateisen vaihtelevaksi, tosin silloin unohtuisi, ettei tässä nyt millään muotoa joka hetki sada. Mutta arvaamattomuutta ennusteisiin on luvassa.  Koska useimmat odottavat jo herkeämättä niitä kesäisiä ilmoja, olkoonkin ettei niitä aina ole täällä edes kesällä, kannattaa sääkarttojen sekamelskasta poimia yksi asia, josta jopa isot ilmakehämallit ovat jokseenkin samaa mieltä: sateet tulevat ja menevät, mutta ilma Suomessa lämpenee. Kyllä, luit oikein: LÄMPENEE. Tästä voisi toisaalta heti veistää, että niin tietysti, kesähän tässä tulee. Mutta ei, näköpiirissä vapuksi on siis ihan oikeasti niin lämmintä ilmaa, ettei läheskään kaikkina kesän päivinä ole moista.

Pitää vain malttaa odottaa. Nyt ensimmäinen lämmin harppaus on käsillä jo tänä viikonloppuna: päästään etelässä lumettomalla alueella aurinkoisessa säässä jo tasolle 15 astetta, sen sijaan pilven alla, sateesta puhumattakaan, on selvästi viileämpää. Toisaalta lumipeitealueella on herkemmin sumupilviä, pilvisyyttä sekin. Ilmamassan ohella ehkä merkittävin kevään edistymisen hidaste on lumipeite, jota lukuisat vesisateet toki koko ajan sulattavat. Sula maa vasta mahdollistaa korkeat päivälämpötilat.

Toinen askel kohti lämpimämpiä säitä – ja puhun nyt maan melko eteläosasta – on joitain päiviä ennen vappua, ja kun katsettaan pyörittää aivan viimeisillä lasketuilla ennustekartoilla, suorastaan näkee, kuinka ilma täällä lämpenee vielä vappuna.

Ullanlinnanmäellä vietin vappuaamupäivää viimeksi kauan sitten. Vuotta en muista, mutta myös silloin olimme saaneet Etelä-Suomeen jopa lähes helteistä ilmaa. Helsingissä, joka sijaitsee kylmän meren rannalla, osa kaupunkia jopa niemellä, tämä johti sumuun, jota syntyi erityisesti meren yllä. Ullanlinnanmäellä oli sankka sumu, vaikka auringon valoa oli samalla paljon. Sumu tai pilvi, lämpötila jää kummassakin tapauksessa selvästi auringonpaisteisen sään lämpötilaa alemmaksi. Mutta tämä yksi aiempi vappukokemus tuli mieleen, kun sääkarttoja tänään tutkin. Voisin siis tässä vaiheessa veikata Ullanlinnan vappusääksi humua, sumua, sumupilveä ja elon viehkoa värettä.

Tampereelta Forecan puoleen on tänäkin vuonna kääntynyt teknillisen yliopiston ylioppilaskunta, jonka Teekkariwappu alkoi jo eilen 19.4. Toivottua ”hyvää säätä” on luvassa kosolti, kunhan pukeutuminen on kunnossa. Ja ainakin YO-talossa on katto. Sama lämpenevyystrendi pätee myös Tampereella. Päivittäisiä ennusteita ei kovin monen päivän päähän kannata liikaa uskoa, kosta sää on kuitenkin niin suuresti vaihtelevaa. Älkää liukastuko!

 

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/wstryder/3476582578/sizes/z/in/photostream/

4 vastausta artikkeliin “Vappu tulee – poks!”

  1. Ei ainakaan GFS enää ennusta lähellekään hellelukemia vapun lähistölle:D

    1. Eipä niin, se loppupää ennusteesta heiluu tietty taas kuin lehmän häntä. Mutta kun blogi on luonteeltaan nettipäiväkirja eikä ”virallisten” ennusteiden esittämispaikka, täällä voinee elää myös hetken huumassa, vaikka minulle siis on herttaisen yhdentekevää, millainen sää on vappuna. Mutta media tulee vielä olemaan täynnä sitäkin spekulaatiota. Tässä vaiheessa kaikki on vielä mahdollista, myös esittämäni kaltainen vaihtoehto…

  2. lämpenee sitten 5 toukokuuta …uskon toukokuun lämpimäksi jo …ja sitten on lämmintä pitkään.

    meniköhän oikein …vapunkin arvasin n. 14-18 astetta

  3. Juu Wappuna on odotettavissa kovaa viinahuurua sekä kaatuilevia liikkuvia sekä kovaa örinää. voi joku kastua kultaisessa sateessa? seuraavana päivänä on todella kovaa örinää eli kankkusen rintamalla kolisee päät? eiköhän wappuna tuulee kovaa ja rännättelee?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.