Pääsiäisen jälkeen voi vain lämmetä

Julkaistu

Niin  kylmä tämä pääsiäinen on. Eli hyvin kylmä ilmamassa makaa Suomessa vielä pääsiäispyhät. Kaikki sade, mitä tulee, on lunta. Tosin sää alkaa jo pyhien kuluessa vähitellen muuttua poutaisemmaksi ja selkeämmäksi, maanantai onnistunee olemaan jo aurinkoinenkin. Pilvisyys saattaa kuitenkin edelleen yllättää, koska mikään varsinainen korkeapaine tänne ei syöksy, sellainen lähinnä vain ulottuu Suomeen. Ilmamassa vaihtuu selvästi lauhempaan tiistain ja keskiviikon kuluessa, joloin voimistuu vähän lounainen ilmavirtaus. Tämä tietää sateita, ensin lunta tai räntää, lopuksi vettä.

Ensi viikon loppupuolella sateet muuttuvat paikallisemmiksi ja vähenevät. Tilanteen kehittymisen ennustamista kuitenkin vaikeuttaa se, ettei ilmakehä taida vielä asettua oikein millekään kannalle ensi viikonlopun säästä. Ainakin kaksi sitä periaatteessa menestyksellä jäljittelevaa globaalia ilmakehämallia, eurooppalainen ja yhdysvaltalainen, kun ovat toistaiseksi aika lailla eri mieltä kehityksestä: siinä missä eurooppalainen tarjoaa ensi viikonlopuksi Suomeen korkeapainetta, tosin varsin paikallista ja heikohkoa, yhdysvaltalainen kehittää etenkin maan eteläosaan ulottuvaa matalapainetta.  Eli ollaanpa vielä varovaisia kevään tulon spekulaatioissa, mutta pääasia on ulospääsy tästä takatalvesta. Ensi viikon loppupuolella on lumettomalla alueella etelässä hyvät mahdollisuudet päästä yli 10 asteen lämpötiloihin, mutta pilvisyys sen lopulta toki ratkaisee.

3 vastausta artikkeliin “Pääsiäisen jälkeen voi vain lämmetä”

 1. Eipä haitanne mitä on tulossa. Ulkoilun kannalta vielä jatkuvat hiihtokelit ovat olleet mitä parhaimmat ja samalla voimme täälllä Keski-Suomesa olla iloisia pohjavesien riittävyydestä pitkään tulevana kesänä.

  Toivonpa vielä ettei tulisikaan tukahduttavia lämpöaaltoja enää kuten parina viime kesänä on koettu. Eivät ne oikein valkoihoisille sovikaan.

  1. Samaa mieltä Wofgangin kanssa. Tuntuu, että pullamössösuomalaiset eivät osaa arvostaa viileää ja sateista kevättä. Tekee todella gutaa pohjavesille. Mystisen lämmintä ollut jo monet keväät…?

   Mitä tulee säämalleihin, niin todellakin ECWMF ja GFS aika totaalisen erilinjoilla ensi viikon loppupuolen säästä. Toivottavasti GFS arpoo oikein ja vielä kun se osoittelee korkeahkoa ilmanpainetta Atlantille, niin saumat kunnon pohjoisblaastiin vielä kasvavat..:)

 2. Niin, nyt vain ei ole viileää ja sateista, vaan todella kylmää: joka yö Keski-Suomessa lähes -15C pakkasta.
  Toukotyöt kohta viivästyvät, ellei säätyyppi muutu!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.