Talvi pitää vielä hyvin pintansa

Julkaistu
Carpe diem. Kuva: Mike Laverdiere / Googlen tarkennettu haku.

Viime aikoina erinäiset sääuutisoinnit ovat ainakin minulle luoneet sellaista mielikuvaa, että kevättalvemme muuttuisi jotenkin ratkaisevasti lämpimämmäksi. Ja toki siihen suuntaan nyt hieman mennäänkin, mutta laittaisin kyllä jäitä hattuun, kuten tässä maassa on ylipäätään suositeltua tehdä. Olisikohan kyseinen retoriikka suorastaan peräisin sääoloistamme. Mutta tähtitieteelle eli kevään edistymiselle auringonsäteilyn viimeistään kyllin voimistuessa ei tämä kiukutteleva ilmakehämme sittenkään mitään mahda. Se ei tätä jokavuotista kisaa voita, mutta kampoihin se laittaa maaliskuussa vielä mennen tullen kun sille päälle sattuu.

Lauantai on jo esimakua kevättalvesta, jolloin lämpötila kohoaa iltapäivällä selvästi nollan yläpuolelle. Nyt vielä ehkä itäisintä Suomea ja Luoteis-Lappia lukuun ottamatta, mutta silti säässä on jo selvä pesäero aikaisempaan pakkasvoittoiseen. Sunnuntain vastaisen yön paikkeilla Suomen yli liikkuu vielä lumisateita ja taitaa käydä niin, että maan eteläosan yli itään harppaa oikein matalapainekin. Sunnuntaiaamuna lunta sataa vielä idässä, mutta päivä on useimmilla paikoilla aurinkoinen sekä maan etelä- ja keskiosassa luoteistuulinen. Aamun pakkaset vaihtuvat iltapäivälämpötiloihin, jotka ovat etelässä ja lännessä +2…+5 astetta, mutta idässä ja pohjoisessa edelleen lähellä nollaa. Ennen kuin lämpimät iltapäivät yleistyvät, täytyy vielä yhden lumisadealueen liikkua Suomen yli itään. Tämä tapahtuu maanantain vastaisen yön maissa.

Alkuviikolla koko maassa tuulee luoteesta, Norjan Kölivuoriston yli. Vuoristo paitsi kuivattaa ilmaa sateiden jäädessä sinne tuulenpuoleisille rinteille norjalaisten vesivoimaksi, ilma vuoriston suojanpuolella myös lämpenee, koska ilma on myös laskevassa liikkeessä, jolloin ilmanpaine kohoaa. Maamme itä- ja pohjoisosassa voi kuitenkin jokunen vähäinen lumikuuro tulla. Laskelma luoteistuulisen maanantain päivälämpötilaksi osoittaa etelässä jopa kuutta , idässä ja Etelä-Lapissa 2…4 astetta. Pohjois-Lapissa olisi heikkoa pakkasta.

Tiistaina tuuli voimistuu entisestään. Samalla sen suunta alkaa muuttua pohjoisemmaksi. Suomeen alkaa virrata kylmempää ilmaa. Sää on yleiskuvaltaan edelleen aurinkoista, mutta vähäisten lumikuurojen mahdollisuus kasvaa. Päivälämpötila on vain etelässä pari astetta nollan yläpuolella, muuten lähellä nollaa. Keskiviikon vastaisena yönä ja siis vielä keskiviikkoaamuna pakkasta on 5….9 astetta ja siihen päälle pohjoisluoteinen tuuli. Ei muuta kuin takinkaulusta pystyyn ja pipoa syvemmälle.

Ensi viikon loppupuolella tuuli heikkenee, jolloin yöt kylmenevät. Iltapäivälämpötilat sentään kipuavat ainakin etelässä vähän nollan yläpuolelle.

 

Kuvan osoite: http://www.mikelav.com/blog/media/BigWhite_12.jpg

4 vastausta artikkeliin “Talvi pitää vielä hyvin pintansa”

  1. Blogin aihe selitettiin hyvin ytimekkäästi ja selvästi. Hyvä Juha! :)

  2. Meillä pitäisi olla samanlainen oikeus aikaiseen, lämpimään ja aurinkoiseen kevääseen kuin muuallakin Euroopassa aj varsinkin EU:ssa on. Esimerkiksi Sveitsissä on jo ollut lämmintä yli 15 astetta ja Hollannissa ja Oslossakin vähintään 10. Ei ole mukavaa, jos meteorologit sääennustuksillaan estävät kevään tulon.

  3. Ei voi välttää ajatusta, että tämä talvi tulee olemaan kaikkien aikojen miellyttävin talvi. Vaikka ikää onkin vain vaatimattomat vajaa 50, tämmöinen tammi-helmikuun mittainen talvi sopii jo tähän ikään mainiosti. Ei tarvita yhtään enempää sen pahemmin lunta kuin pakkastakaan, ei. Mukavasti jo nimittäin nurmikot pilkottavat täällä Vaasassa.

  4. joku onneton metoriitti väitti että , räntäsade yllätti .ei ollenkaan sillä näissä kiinteistöhoito hommissa on oltava ajan hermolla . kiitti

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.