Ensimmäisen hiihtolomaviikon sää: 1-2-3-4

Julkaistu

Tämä päivä on näyttänytkin jo mallia siitä, millainen sää jatkuu ensimmäisellä hiihtolomaviikolla. Koko viikon Suomessa vallitsee läntinen ilmavirtaus, joka tuo Atlantilta sadealueen toisensa perään. Tämänpäiväinen oli sadealue nro 1. Nro 2 saapuu tiistaiksi, ja lunta sataa taas koko maassa. Keskiviikon aikana saapuu nro 3 – lunta jälleen koko maahan. Lähes tauotta perään tulee nro 4, joka tosin näyttäisi osuvan enää lähinnä maan eteläosaan. Hiihtokelejä siis piisaa, mutta lasikuituvehkeiden sijaan kannattaa suosia umpihankihiihtoon soveltuvaa kalustoa.

Lyly ja kalhu, mutta kumpi olikaan kumpi? Kuva: Museovirasto.

Säätyypin ansiosta lämpötila pysyy lounaassa nollan vaiheilla ja muuallakin pakkanen on lähinnä heikkoa. Sadealueiden välissä ilma ehtii aina vähäksi aikaa kirkastua, jolloin pakkanenkin hieman kiristyy, mutta kovia pakkasia ei enää ole tiedossa.

Perjantaista eteenpäin sää näyttää poutaantuvan ja hieman kylmenevän, vaikka lounaassa edelleen lumisateiden riski onkin. Se antaakin jonkinlaista osviittaa toisen hiihtolomaviikon säästä, mutta paneudutaan siihen tarkemmin torstaina.

5 vastausta artikkeliin “Ensimmäisen hiihtolomaviikon sää: 1-2-3-4”

 1. Lasikuituvehkeillä näytti eräskin pariskunta olevan liikkellä tänäaamuna yhdeksän aikaan. Ylittivät Pasilan siltaa aseman kohdalla!. Sitä en tullut kysyneeksi olivatko hiihtolamalla vai menossa töihin, mutta hymyssäsuin toivoivat lisää lunta. No sitä lienee odotettavissa tulevalla viikolla.

  1. Pariskunta taisi asua rivitalossa… Tai jossain missä huoltoyhtiö tekee lumityöt eikä kenenkään tarvitse kiroilla aurojen jättämiä jääkasoja jo kolattujien sisäänajojen kohdalla.

   Lunta lännestä ja pakkasta idästä. Molempia on tänä talvena ollut yli kohtuuden jo. Toivottavasti ei tule tavaksi se…

 2. Tänäänkin kymppi meni hiihtäen harvinaisen kauniissa säässä täällä Jyväskylässä. On hienoa, että talven selkä on taittunut. nyt ei enää voi tullakaan kait kuin kylmiä öitä, koska arska alkaa päivisin lämmittää?

  Viimeisin Liisa-rouvan ennuste oli todella kylmän suhteen nappisuoritus MTV 3:n säässä! Sinne se häipyi Aasian suuntaan korkeapaine, joka tämän onneksi lyhytaikaisen kylmyyden aiheutti.

  Pääasiaan eli kumpi on kumpi? Pappani sanoi aikoinaan, että etenkin jäällä hiihtäen kalastuksen merkeissä lyly-suksi oli se, jota liukuun lykättiin ja kalhu, se jolla vauhtia pökättiin useimmiten oikean puoleinen suksi. Jo silloin luisteltiin suksilla kuten nykyään.
  Lumiset terveiset täältä läheltä Laukaata!

  1. ”Sai lyly lykittäväksi, kalhu kannan lyötäväksi.”

 3. Katselin tänä aamuna Huomenta Suomen säätiedotusta, ja tuli mieleen, että olisiko kelikameran kuvien yhteydessä olevaa paikkatietoa mahdollista siirtää kuvan oikealla puolelle? Meteorologi kun tuppaa aina olemaan juuri siinä tekstin kohdalla. :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.