Vuoden ensimmäinen myrsky?

Julkaistu
Sateliittikuvassa näkyvät maanantain Etelä-ja Länsi-Suomen lumisateet, jotka ovat matkalla Lappiin. Seuraava myrskymatala on syntymässä Irlannin länsipuolella näkyvästä pilvimuodostelmasta. Kuva: Eumetsat.

Vuosi 2011 jäi Suomen säähistoriaan uuden vuosituhannen myskyisimpänä. Tapaninpäivän myrsky ja poikkeuksellisen pitkät sähkökatkot muistetaan varmasti vuosienkin päästä.  Kaikkia sähköjä ei ole vieläkään saatu palautettua, ja uusi myrskymatala on jo kehittymässä Atlantille.

Samaan aikaan kuin eteläinen Suomi sai  ensimmäisen kunnon annoksen lunta, oli matalapaine jo osin ylittänyt  Atlantin. Merellä  se kerää itsensä täyteen energiaa, ja pian siitä kasvaa jo ihan oikea myrskymatala. Se liikkuu ensin Brittein saarten yli  ja ottaa sen jälkeen suuntimaa kohti eteläistä Skandinaviaa.

Kovimmat myrskytuulet osuvat tällä kertaa todennäköisimmin Skotlantiin, jossa tuuli voi tiistaina hetkellisesti yltää jopa hirmumyrskyn lukemiin eli yli 32 m/s. Puuskat voivat olla helposti 40 m/s luokkaa. Melkein yhtä suurella voimalla myrsky iskee myös Tanskaan.

Vähällä ei pääse eteläinen Ruotsikaan. Keskiviikkona aamuyöllä tuulet ovat todennäköisesti vähän kovempia kun meillä Tapanin päivän myrskyssä. Kyllä tämä sama matalapaine meillekin tulee, mutta voimakkaimmat myrskytuulet jäävät tällä kertaa Suomen eteläpuolelle.

Kovimmat tuulet myrskymatalapaineissa syntyvät yleensä matalapaineen jälkipuolelle, missä tuuli on lisäksi hyvin puuskaista.  Nimenomaan tämä tuulisin osa matalapaineesta kulkee tällä kertaa hienokseltaan maamme eteläpuolelta. Viron Saarenmaalle riittänee vielä 25 m/s keskituulia, mutta meillä myrskyraja, 21 m/s, rikkoontuu todennäköisimmin vain paikallisesti eteläisillä merialueilla.

Toiseksi tuulisin alue myrskymatalapaineessa on useimmiten matalapaineen etupuolella, vähän ennen sadetta. Tämä tuulivyöhyke yltää myös Suomeen. Se saapuu maamme lounaisosiin jo keskiviikkoaamuksi.  Tällöin merellä tuuli saattaa paikoin yltää 21 m/s. Sisämaassa tuulisinta on maan lounaisosissa, joissa puuskat ovat voimakkaimmillaan yli 15 m/s, eivätkä 20 m/s puuskatkaan ole ihan mahdottomia. Eli ei tämä matalapaine tuulten puolesta yllä samaan tasoon kuin Tapaninpäivän myrsky.

Reippaan tuulen lisäksi keskiviikon matalapaine tuo mukanaan lisää lumisadetta. Kun sadealue keskiviikkoaamuna lounaasta saapuu,  alkanee sade märkänä lumena ehkä aivan lounaisinta kolkkaa lukuunottamatta.  Päivän aikana sade muuttuu etelässä vedeksi, mutta keskisessä Suomessa tuuli tuiskuttaa lunta oikein kunnolla monin paikoin ihan iltaan asti.  Eteläisessä Suomessa tuuli puolestaan kääntyy illalla lounaaseen ja sen yhteydessä mereltä alkaa mitä ilmeisimmin nousta voimakkaita sadekuuroja. Niihin voi liittyä hyvinkin rajuja puuskatuulia, ehkä  jokunen yksittäinen ukkonenkin? Eipä  käy kateeksi sähköyhtiöiden kunnossapitohenkilökuntaa.

 

5 vastausta artikkeliin “Vuoden ensimmäinen myrsky?”

 1. Taas tiesin(tiedettiin )paremmun sää tiedot ilman titokoneita.. mun mukaan sää lämpenee taas suomessa jä meillä… tietokone ei tiedä edes seuraavaa päivää…

 2. Helsingissäkin satoi lunta eilen noin 10cm ja heidän iloksi lumipeite ei kauan pysy maassa koska tuuli kääntyy lounaaseen ja lumisateet muuttuvat vesisateeksi …Että onnea heille. Meillä lunta on jo ihan liikaa!
  Ja muuten kiitos mukavasta ja pitkästä blogista Petri Takala.

 3. Petriä näkee nykyään entistä harvemmin TV-ruudussa, miksi näin? Kiitos silti hyvästä ja kieliopillisesti puhtaasta kirjoituksestasi. Hienosti blogi päivätty 2.1.2012 klo 20.12 – harmoniaa, onkohan sattumaa.

 4. Tulisiko myrsky aikaisempaa etelämpää ja olisiko pääkohteena nyt Kuurinmaa, osin Liivinmaa ja Suomessa näin ollen Uusimaa Varsinais-Suomen ja Satakunnan asemesta?

  http://weather.noaa.gov/fax/otherfax.shtml

  http://weather.noaa.gov/pub/fax/PPVA89.TIF

  http://weather.noaa.gov/pub/fax/PPVE89.TIF

 5. Huippu blogi, huikean mahtavaa tekstiä, upeaa analyysia, tiukkaa faktaa, käsittämättömän hieno satelliittikuva eikä yhtään kirjoitusvirhettä. Kiitos ja syvä kumarrus.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.