Meri savuaa, katso video!

Julkaistu

Kävelin eilen meren rannalla. Meri on täällä etelässä vielä auki.

Oli mukava ulkoilukeli. Poutasää, taivas pilvessä. Meri oli aivan sumun peitossa. Laivat tööttäilivät kauempana. Niitä ei lainkaan näkynyt. Kun meren pintaa tarkemmin katsoi, niin näytti, kuin meri olisi savunnut tai höyrynnyt.

Tänään töissä näytin päämeteorologillemme Takalan Petrille tilanteesta videon. Hän sanoi heti, että vaikuttaa merisavulta.

Merisavu syntyy tyypillisesti selkeässä pakkassäässä, kun tuuli puhaltaa maalta merelle. Kylmään pakkasilmaan ei mahdu kovin paljon kosteutta, etenkin jos mantereen ja meren lämpötilaero on suuri. Silloin meren pinnasta haihtuva kosteus tiivistyy sakeaksi sumuksi. Tällainen ilmiö esiintyy vain kunnon pakkassäässä.

Tällaisen asian opin tänään.

8 vastausta artikkeliin “Meri savuaa, katso video!”

 1. Merisavun syntymiseen tarvitaan lisäksi voimakas tuuli, jotta meren päällä lämmennyt ilma korvautuisi mantereella tulevalta huomattavasti kylmemmästä ilmasta.

 2. ”Tällainen ilmiö esiintyy vain kunnon pakkassäässä”
  Kyllä täällä perämeren rannikolla merisavua muodostuu myös keskellä kesää tuon tuostakin. Muutamassa minuutissa maisema saattaa mennä täysin harmaaksi ja näkyvyys putoaa alle 50 metrin. Tuulta toki pitää olla mereltä päin riittävästi, mutta missään tapauksessa ei ole kyse vain pakkassään ilmiöstä.

  1. Tuota ilmiötä ei kutsuta merisavuksi, vaan kyseessä on silloin advektiosumu.

   1. mitä on advektio? mukana menevä?

 3. meren pinnasta haihtuu vettä, ei ilmaa :)

 4. En ole kuullut mistään merisavusta ennen. Onko merisavu siis vesihöyryn näköistä? Onko merisavun ja vesihöyryn syntymisellä erovaisuuksia?
  Oli tuo video aika hieno. Olisi kiva itsekkin nähdä merisavua! :)
  Nää blogit on tosi mukavia ja opettavaisia kiitos niistä kaikille niiden kirjoittajille!

 5. Kiva tietää. Mä olen joskus kuullut sanan merisavu.

  Tuolta se siis näyttää. Taitaa olla ammattisanastoa.

  esiintyyköhän sitä Korsikallakin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.