Joko vaihdat talvirenkaat?

Julkaistu
Maanantaiaamuna autosi alla voi olla etelässäkin lunta. Kuva: Janne / flickr

Saa nähdä, miten lumitilanteen nyt lähipäivinä käy Suomessa. Saamme nimittäin kylmempää, Lappi jopa ihan kylmääkin, ilmaa pohjoisesta. Tuota aiempaa selvästi talvisempaa ilmaa virtaa heti lauantaiaamun jälkeen aina eteläsimpään Suomeen asti. Sitä ennen, tuon ilman etureunalla, maan etelä- ja keskiosan yli pujahtaa sateita itään niin, että lauantaiaamuna varhain sataa vielä pääkaupunkiseudullakin vettä, maan itäosassa satelee räntää tai lunta. Lauantain kuluessa kylmä pohjoinen ilmavirtaus jo heikkenee ja sää on Lapissa melko selkeää. Maan etelä- ja keskiosassa on vielä pilvisyyttä ja siellä täällä voi tulla jokunen vähäinen lumikuuro. Päivälämpötila vaihtelee etelärannikon +2…+4 asteesta maan keskiosan noin nollaan ja edelleen Pohjois-Lapin jopa 15 pakkasasteeseen.

Sunnuntain säässä onkin oleellista se, että Suomi kuuluu kylmän ilman alueeseen ja etelästä meille ulottuva korkeapaine pitää sään suurimmassa osassa maata selkeänä. Lännessä kuitenkin jo tuntuu lähestyvä sadealue lisääntyvänä pilvisyytenä, myös etelänpuoleinen, maalla lähinnä kaakkoistuuli, voimistuu vähän. Myös lunta voi sadella läntisimmässä Suomessa jo päivällä. Maan länsiosassa on heikkoa pakkasta, idässä ja maan keskivaiheilla on viitisen pakkastastetta, Lapissa on pakkasta enimmäkseen 10…15 astetta, lounaisosassa vähän vähemmän.

Maanantain vastaisen yön kuluessa lännestä leviää sateita niin maan eteläosaan kuin keskivaiheillekin.  Sade varsinkin alkaa lumena, mutta koska maahamme virtaa samalla lauhempaa ilmaa lounaasta, jää nähtäväksi, lakkaako sade ennen muuttumistaan rännäksi tai vedeksi. On siis täysin mahdollista, että maanantaiaamuna on etelässäkin jokunen sentti lunta ja idässä sitä sataisi vielä lisää. Hyvin lauhaa ilmaa saisimme tietokone-ennusteen mukaan voimistuvan lounaistuulen myötä vasta ensi viikon torstaina, joten jos maanantaina on etelässäkin senttejä lunta, ei lumi välttämättä aivan välittömästi ja kokonaan edes  sula. Alkuviikon päivälämpötilat tulevat riippumaan siitä, onko sitä lunta vai ei.

Varma sen lumen kanssa ei siis voi olla, mutta jos vara on viisautta ja ellei tietoisesti halua ottaa riskiä, kannattaa ne talvirenkaat ehkä vaihtaa jo aika nopeasti. Toisaalta ensi viikon loppupuolesta olisi tulossa vielä hyvin lauha. Talvirenkaita ei etelärannikolla ehkä tarvitsekaan, jos malttaa jättää auton kotiin parina aamuna. Mutta jos on matka maan itä- tai pohjoisosaan, vaikka vaan keskiosaankin, aika vaihtoon on nyt.

 

 

3 vastausta artikkeliin “Joko vaihdat talvirenkaat?”

  1. Joulukuun alussa on pakko vaihtaa lain mukaan, oli sitä lunta eli ei, joten alkaa olla hyvä hetki joka tapauksessa vaihtoa varten. Semminkin jos itse pihalla vaihtaa. Saunaan tassutteleva naapurin emäntä ei valon puolelta huomaa himoavaa katsettasi, eikä itsellesi tule stalkatessa kylmä vielä näillä asteilla. Näin pimeän mutta lämpimän ajan hyöty on puolellasi!

  2. Meillä ei tarvita talvirenkaita tänä vuonna… Se on” niinkuin silloin ennen… silloin ennen…”

  3. niin ja sitten taas talvi yllättää autoilijat…. aika kannattaa varata NYT rengasliikkeeseen!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.