Taiteiden yö ja helleviikonloppu

Julkaistu
Öistä väentungosta Helsingin keskustassa elokuussa 2008. Kuva: flickr / ZeroOne

Helsingin taiteiden yö on tänä iltana. Ja lämmin lähestyy. Päivälämpötila kohosi tänään pääkaupunkiseudulla jo 22…23 asteeseen, ja vielä alkuillan aikana ollaan vähän yli 20 asteessa. Yölämpötila lienee sekin vähän 15 asteen yläpuolella, joten kyllä tarkenee. Elokuun lopun yö parhaimmillaan ja iso osa kaupunkia yhteisenä olohuoneena. Kunhan nurkkia ei kovin roskattaisi.

Hyvin lämmin ilma on siis tulollaan Suomeen, ja juuri sopivasti kesän viimeiseksi viikonlopuksi. Syksyähän sen syyskuun jo pitää olla, tässä voitaneen unohtaa termiset tilastolliset määritelmät. Lauantaina maan etelä- ja länsiosassa on jopa helteisen lämmintä ja parinkympin raja huitelee sekin jossain Pohjois-Pohjanmaalla.

Sunnuntaina helteitä on maan etelä- ja keskiosassa aina Oulun eteläpuolelle asti, mutta maan länsiosaan leviää jo pilviä ja sateita, jotka laskevat päivälämpötiloja ainakin paikoin vähän. Etelä-Lappia myöten on yli 20 asteen lämpötiloja, Pohjois-Lapissa sen sijaan sataa.

Maanantai on jo heti toista maata: päivälämpötila jää useimmilla paikoilla vähän alle 20 asteeseen ja Pohjois-Lapissa on päivällä 8…12 astetta. Sää myös sateistuu alkuviikolla selvästi, mikä näkyy toki myös päivälämpötiloissa.

1.9. pitkäaikaisten tilastojen mukainen tavallinen päivälämpötila on Helsingissä 17, Jyväskylässä ja Oulussa 15 ja Sodankylässä 13 astetta (Lähde: Ilmatieteen laitos).