Miten tulkita säähavaintotietoa Forecan www.foreca.fissa?

Julkaistu

Esimerkkikuva Lontoon sääennusteesta. Havaintoasemana tällä kertaa Northolt.

Forecan nettisivuilla on Täsmäsää-ennusteen ohessa myös viimeisin säähavainto. Meille on usein tullut kysymyksiä siitä, miten säähavaintoasema valitaan, miksi havaintoasema saattaa vaihdella, ja mihin kohtaan ennusteet tehdään.

Säähavainto kerrotaan aina lähimmältä havaintoasemalta tai siltä havaintoasemalta, joka parhaiten kuvaa haetun maantieteellisen paikan säätilaa. Säähavaintoasemia on rajallinen määrä, joten joka paikkaan ei ole omaa säähavaintoa.

Miksi Täsmäsään havainto ei sitten aina tule samalta havaintoasemalta?

Joskus säähavaintoasema ei yksinkertaisesti raportoi.  Välillä myös jotain säähavaintoparametrejä saattaa puuttua. Havaintoasema voi olla myös rikki tai huollossa, ja joskus on ongelmia tietoliikenteessä. Tuollaisissa tilanteissa käytämme parasta mahdollista saatavilla olevaa säähavaintoa.

Vaikka Täsmäsäässä mainitaan säähavaintoasema ja sieltä saatu havainto, ei ennustetta kuitenkaan tehdä havaintoasemalle. Joissain tapauksissa havaintoasema saattaa olla kymmenien kilometrien päässä siitä paikasta, johon ennuste on tehty. Täsmäsääennuste tehdään pisteeseen, joka parhaiten kuvaa kyseisen paikan säätilaa.

 

3 vastausta artikkeliin “Miten tulkita säähavaintotietoa Forecan www.foreca.fissa?”

  1. Miten tulkita säähavaintotietoa foreca.fi:ssä ? Yleensä, ennusteet ovat olleet luotettavia mutta, se joka oli työvuorossa pe 29.7, voisitko kertoa tarkemmin mikä meni ennusteessa pieleen ja miksi tutkakuvat näyttivät erilaista tietoa verrattuna todellisuuteen. Tämä jäi ihmetyttämään minua. Pe 29 päivä, Turun alueella, sadetutkakuvan mukaan sateen piti tulla Suomenlahden suunnasta ja sateen piti alkaa noin klo 9:30 ja voimakas sade klo 12. Pilvisyys sitä aiemmin. Sen sijaan sade alkoi noin klo 16 aikoihin. Edellisenä iltana, 28.7 sadetutka ennusti sadetta seuraavaksi aamuksi. Pe 29 aamulla sadetutkakuva vain tarkentui. Miksi sateen ennustaminen meni 6..7 tuntia pieleen? Miksi sadetutka ennusti näin paljon pieleen. Yleensä tutkakuva kertoo mielestäni luotettavimmin sateen ajankohdan/ suunnan/ voimakkuuden. Kyseessä ei ollut paikallinen ukkospilvi vaan muutaman tunnin saderintama !

  2. Miksi varsin usein tuntiennusteessa tietyn ajanhetken kuvasymboli voi olla esim. aurinko+pilvi+yksi pisara, mutta sanallisessa selityksessä sateen todennäköisyys voi olla jopa yli 90%. Eikö tuollaisella sateen todennäköisyydellä myös kuvasymbolin pitäisi olla enemmän sadetta enteilevä…?

    1. vrM3Sy , [url=http://qiwyxhoxroxy.com/]qiwyxhoxroxy[/url], [link=http://zcxeupqngfsx.com/]zcxeupqngfsx[/link], http://txjmdeegnces.com/

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.