Jaakko heittää kylmän kiven

Julkaistu

Kustaa Vilkunan oivassa kirjassa Vuotuinen ajantieto Jaakon päivän säästä voi arvioida kesän säätä.

Kirja kertoo, että miehekäs Jaakko – apostoli Jaakob Sebedeuksen poika- päättää naisten viikon. Jaakko on hyvin merkillinen mies. Hän heittää kylmän kiven veteen ja lopettaa kansanomaisen uimakauden, hän naulaa tuohen kiinni ja houkuttelee lapset papumaahan. Hänen päivästään alkaa kaura kasvaa, hän sokaisee paarmat ja panee ne pussiin tai keittää niistä puuron. Hänen päivänään on kirppujen kutuaika ja hän jakaa kirput antaen rikkaaseen taloon kapan, köyhään kaksi ja niin edelleen. – Tähän tapaan vanha kansa luonnehtii vanha kansa Jaakon päivän aikaista kesää. Kesän korkein piste nyt sivuutetaan. Yöt pitenevät ja tummuvat, syyskesä alkaa.

Mahtava Jaakko määrää myös sään, erityisesti elonkorjuun sään.

”Mitä Jaakkona, sitä Lauriin.”

”Jos Jaakkona ei sada, tulee hyvä loppukesä.”

”Jos Jaakkona sataa, syödään pettua:”

Jos Jaakko kastelee housunsa, kastelee sade maata useina päivinä perätysten.”

Sen sijaan kirkas ja lämmin Jaakko tietää kylmää joulua.

4 vastausta artikkeliin “Jaakko heittää kylmän kiven”

 1. Toivottavasti öiden viileneminen tapahtuu kuten ennen vanhaan Jaakon päivästä lähtien. Viime yönä oli jo onneksi vain 12 C.

  Oli hienoa, että Rintaniemen ja Poudan hellesääennusteet menivät poskelleen. Liperin ennustus jäänee voimaan seuraavaksi sadaksi vuodeksi ja olemme menossa kohti valkoihoiselle sopivimpia ilmoja.

  Vettäkin on tullut Jyväskylän liepeille noin 100 mm heinäkuun aikana. Ei ole tarvinnut kasvimaille vesiä pumputa ja taivaallinen vesi on voimistanut kasvua niin, että tulee ennätyssadot.

 2. Täytyy myös muistaa, että ”vanhan kansan” aikaan kun tämä sanonta on muodostunut – siis 1800 -luvulla, Suomessa oli käytössä juliaaninen kalenteri, jossa oli silloin virhettä jo melkein 2 viikkoa. Jaakon päivä vastasi siis jotakuinkin nykyistä elokuun 7. päivää. Eli nykyisin ”kylmän kiven” heittää vasta Lahja.

 3. Jaakon päivä siirrettynä nykyisin käytössä olevaan gregoriaaniseen, länsimaiseen kalenteriin, osuu elokuun 5 päivään. Ero on 13 päivää. (Monien kirkollisten juhlapäivien vanhat paikat perustuvat myös ennen käytössä olleeseen juliaaniseen kalenteriin, mitä ortodoksit käyttävät vielä jossain määrin.)
  Tiedon sain ”Jaakonpäivänä” tulleesta radio-ohjelmasta, jossa keskusteltiin Jaakonpäivän perinteistä. Tuo 5.8. onkin varsin oikeaan osuva päivä, koska useimmiten juuri elokuun alussa yöt ja järvivedet viilenevät.
  terveisin Seurailija

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.