Hetki ennen kaatosadetta

Julkaistu
Kuva: Patu Manninen

Tiedättekö sen hetken juuri ennen kesäistä kaatosadetta, kun aurinko on jo menyt pilveen, luonto hiljenee ja maisema värjäytyy harmaansinertäväksi. Se on hyvä hetki. Vielä muutama minuutti, ja sataa kuin aisaa.

Kaikki kastuu hetkessä. Pisarat ovat isoja ja raskaita. Sitten, yhtä äkkiä kuin se alkoikin, sade lakkaa. Ilma on vieläkin raskas ja painostava. Maa höyryää kosteuttaan. Pian aurinko paistaa taas. Voi tätä kesää!

Helteinen ilmamassa pysyy Etelä- ja Keski-Suomen yllä perjantaihin asti. Vastaavia saderyöppyjä on siis odotettavissa vielä muutamana päivänä.

Voimakkaat sadekuurot ovat hyvin paikallisia. Naapurin piha voi jäädä kuivaksi, vaikka omalla puutkin lyhistyvät sateen painosta. Oletko sinä jäänyt tänä kesänä kaatosateen alle?

14 vastausta artikkeliin “Hetki ennen kaatosadetta”

 1. Kun olisikin satanut, mutta meidän kohdalle Tuusulaa ei vettä ole tullut kuin pari pientä ripsua, ei edes yhtään ukonilmaa! Onko vain tuurista kiinni vai näkyisikö alue myös tilastoissa, kun tuntuu, että sadepilvet kulkevat aina jostain kulmalta ohi Rusutjärven luoteisosan..
  Kuivuuteen kyllästynyt ukkosfani

  1. Paikalliset maaston muodot muokkaavat sadepilvien reittejä. Läheinen järvi vaikuttaa varmasti ainakin jonkinverran siihen kuinka paljon rannalla sataa. Mutta kai teilläkin tänään on satanut?

 2. Tänään 27.7. Kuopion Jynkässä tapahtui melkolailla kuvatunlaisesti: kello 12.40 oli tuo hetki. Arvelin pilvestä tulevan jonkun ripsun, mutta 12.45 taivaan ikkunat aukesivat, ukkostikin ja puolessa tunnissa tuli 14 mm vettä.
  Tiistaina 19.9.-11 kello kahdeksantoista alkoi kaatosade ja mittasimme päivän saldoksi takapihallamme 75 mm! Tosin mittari oli mennyt yli joten loppu jäi arvailuksi. Virallisella asemalla noin 5 km päässä ei ollut päästy kuin n. 45 mm. Olen jo alkanut epäilllä tämän paikan olevan jotenkin erikoinenen, koska tänä kesänä on sattunut edellisten lisäksi yksi 45 mm:n kaato ja 34 mm kuuro vähäisemmistä roiskauksista puhumattakaan.
  On hyvä, että meteorologit ovat alkaneet kirjoitella juttuja samalla termejä selittäen. Kiitos!

  1. Sama kommentti sopii Niilo sinullekkin: Maaston muodot ja esim järvien ja metsien sijainti toisiinsa nähden vaikuttavat paikallisten sääilmiöiden kehitykseen. Toisaalta, osa suurista sademääristä menee ihan vaan sattuman piikkiin.

 3. Joo-o. Tänne Etelä-Suomeen ei ole kovin montaa sadetta osunut koko kesänä, vaikka tällekin päivälle ilmatieteenlaitos oli laittanut sadevaroituksen ja Forecakin vielä pari päivää sitten ennusteli sateita.. Varmaan esim forecan ennusteissa sadetta luvattu useita satoja millejä tänä kesänä, mutta sateet ovat jääneet pariin hassuun rintamasateeseen ja lähes kaikki sadekuurot ovat menneet kaukaa ohi. No ei voi mitään, kai täälläkin pitäisi joskus sataa, forecan ennusteissa ollut useille päiville ”sateen todennäköisyys 95%” eikä mitään ole tänne tullut =)

 4. Eilen oli kyllä huvittavaa, kun oikeen mtv3:n säässä Pekka Pouta ennusti kovia ukkosia etelärannikolle, itse amatöörinä säätä seuraavana näin selvästi sadetutkista yms, että ukkoset menevät Suomenlahtea pitkin Venäjälle. Olisi kiva tietää mihin Pouta perusti ennusteensa. Forecan sade-ennuste näytty koko eilisen päivän, että etelärannikolle olisi tulossa kovia sateita, kun taas ilmatieteenlaitoksen ennusteet olivat erimieltä.. Ei kai vallitsevien ilmavirtausten suuntien tulkitsemisessa voi olla noin paljon eroja?

  1. Ei millään pahalla meteorologeja kohtaan, mutta olen huomannut, että parhaat ennusteet saa, kun näkee vaivaa ja tutkii eri sivustojen tarjoamia CAPE-ennusteita yms. Jotenkin on semmoinen mielikuva, että meteorologi voi sanoa mitä tahansa ja puolustella itseään sään vaikealla ennustettavuudella, vaikka esimerkiksi suomalaisilla sääfoorumeilla kirjoittavat säästäkiinnostuneet henkilöt pystyvät tuottamaan paljon parempia ennusteita =)

   1. Samoja asioita olen minäkin ihmetellyt, heillä kuitenkin on ensiluokkeiset laitteet, on tutkat, kamerat ja huipputehokkaat tietsikat. Millä näille ennustajille sais vielä maalaisjärkeä?

    eki51

    1. ”Parhaat ennusteet saa, kun näkee vaivaa ja tutkii eri sivustojen tarjoamia CAPE-ennusteita” -> Eli me ”maalaisjärjen” käyttäjät kuitenkin perustamme ennusteemme ammattilaisten tuottamiin ennusteisiin.

     Omaa paikallista säätä pystynee arvioimaan näitä yleisiä ennusteita tarkemmin, kun netistä haetun tiedon voi yhdistää omaan kokemukseen paikallisista säännönmukaisuuksista.

 5. Kyllä Suomessa riittää pätijöitä… Ja aikaa kommentoida ammatti metkujen velhoiluja. Jos on paremmat vehkeet niin luulis tyytyvän niihin ja olla kommentoimatta jotain blogeja. Kyllä mä luulen, että niille metkuille on myös maalaisjärkeäkin siunaantunut…

  1. Eli ei saisi arvostella sellaista tuotetta, jolla tuotetut ennusteet menevät pieleen useammin kuin osuvat kohdalleen?

   1. idskD8 , [url=http://lmdakekyorvn.com/]lmdakekyorvn[/url], [link=http://bcjbolxjyahq.com/]bcjbolxjyahq[/link], http://pdpvetzhfqow.com/

 6. Joo… Mä tulin autolla just tollasessa sateessa illalla 26.7 tiistai. Vettä sato hurjasti n. 20min ajan ja kastuin parilla metrillä kun puistakin vielä tippui vesi vaikka sade lakkasikin. mutta onneksi satoi tulee suuria marjoja. Taloni nurkalla kasvoi kanttarelli!

  1. Moi!

   Nauvossa edellisviikon lauantaina nousin ennen kahdeksaa kuuntelemaan ukkosen jytinöitä mökin terassille. Luin kirjaa ja ihastelin keliä. Alkoi putoilla ihan muutamia pisaroita, joista tuli viiden sentin märkiä läiskiä. Sitten taivas aukesi ja tunnissa satoi 40 mm sademittariin!! Illansuussa, aurinkoisen ja kuuman päivän lopulla, tuli vielä vajaassa kahdessa tunnissa mittariin 35 mm! Onneksi olin tyhjentänyt mittarin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.