Voiko meteorologin kanssa puhua small talkia säästä?

Julkaistu

Meteorologin ammatin kääntöpuoliin kuuluu, että säästä on vaikea puhua enää kepeään small talk -tyyliin. Jos joku aloittaa kanssani keskustelun ilmoista, olen hieman ymmälläni siitä, haluaako hän minun päivittelevän kanssaan, ettei ”miesmuistiin ole näin kuumaa heinäkuuta ollut” vai haluaako hän kenties kuulla tieteellisen viileän analyysin viime vuosien kesäsäistä. Välillä joudun muistuttamaan itseäni siitä, että todennäköisesti keskustelukumppani halusi vain katkaista hiljaisuuden, ei antautua monipolviseen säädebattiin.

Oma lukunsa on se, kuinka lähes päivittäin salakuuntelen viattomien kanssaihmisten jutustelua säästä julkisissa kulkuvälineissä. Etenkin silloin, kun takana istuvien puhe kääntyy siihen, mitä ”ne” lupasivat, tekee mieli kääntyä ympäri ja liittyä keskusteluun. Sille eräällekin tuohtuneelle herralle olisin voinut selittää, miksi hellepäivää ei tullutkaan, vaikka niin ennustettiin: pilvilautta jäi juuri pääkaupunkiseudun ylle majailemaan. Tai Amsterdamin lennolla olisin voinut lohduttaa takana istuvaa pariskuntaa, että tulevan päivän lämpötila taatusti on korkeampi kuin lentokapteenin kuulutuksessaan ilmoittama aamun lämpötilahavainto. Nyt jo harmittaa, etten avannut suutani.

Pidä siis varasi, kun puhut säästä, sillä meteorologi saattaa höristää korviaan lähistöllä.

9 vastausta artikkeliin “Voiko meteorologin kanssa puhua small talkia säästä?”

 1. Loistava postaus!
  Jos pitäisi tehdä päätöksiä, ei ole raivostuttavampaa kuin epävarma ennuste. Sitä haluaa jonkun, joka sanoisi varmasti, tuleeko myrsky vai ei.
  Toisinaan sitä jahkaisi laiturinnokassai pidempäänkin: ”suattaskohan se tuo pilivi sattoo… vae satanoonko koko kesänä…”. Laiturinnokassa täsmäennustaja ja tutkakuvan tulkitsija on toisinaan varsinainen ilopilaaja.

  Pitäisiköhän foreca.mobin kielivalikkoon lisätä myös savo? Suattaa ripsauttoo. Porottaa jos ei piliveen mäne.

  1. Kaisa, voe mahoton! Tuohan olisi kehityskelpoinen ja ennen kaikkea meteorologiystävällinen idea.

 2. Hei,

  Osaatteko kertoa tulevan Kesä-Elokuun säästä Suomessa karkeammalla ”skoopilla” ?

  Olen lukenut että Keski-Eurooppaan ennustetaan tosi lämmintä ja samanlaisesta ennustuksesta kuulin myös Maalis-Huhtikuun vaihteessa Suomen/Pohjois-Euroopan osalta mutta sitten Huhtikuun puolen välin jälkeen oli netissä juttua että Suomen/Pohjois-Euroopan osalta Atlantin kylmät virtaukset olisivat kääntymässä kohti Pohjois-Eurooppaa ja näin ollen kylmentäisivät mm. Suomen kesän ??

  Onko näin vai onko sittenkin mahdollista että ensi kesänä Suomeen tulee yhtä kuuma kesä kuin viime kesänä ?

  1. Hei Arto,

   kysymyksesi on sen verran kiinnostava, että taidan kirjoittaa siitä ihan oman postauksen – palataan parin päivän sisällä!

 3. Kannattaako 10 päivän sääennustuksia laatia lainkaan, kun ne menvät niin pahasti pieleen? Olen seurannut noin vuoden verran ja pettynyt monesti sekä korkepaineiden että sateiden suhteen. Tänä keväänä on Jyväskylän seudulle ennustettu runsaitakin sateita, mutta ainoa Petri Takalaa lainaten ”pikku ripsu” tuli huhtikuun alussa. Täällä kaivattaisiin vihdoinkin niitä saavista kaatamalla tulevia sateita.

  Onko suursäätilassa tapahtunut jotain merkillistä? Minun havaintoni mukaan marraskuun alusta kohta toukokuun puoliväliin mennessä on satanut Jyväskylän liepeillä noin 80 mm vettä. Kun laskee forecan ennusteet samalta ajalta, niin ne ovat aivan muuta.
  Tyypillistä on nykyajan ennustuksille, että mukaan liitetään lause, että ennustetta on tarkenneltava lähempänä viikonloppua, vappua tai juhannusta. Näin ollen jos joku vielä maksaa ennusteesta tai muuttaa vapaa-ajan suunnitelmia, niin kyllä siinä usko säätieteilijöihin horjuu.

  1. Tuoreimmassa kirjoituksessani on juttua noista 10 päivän ennusteista ja niiden käytettävyydestä. Itse olen sitä mieltä, että 10 päivän täsmäsäätä ei voi käyttää tarkkojen sademäärien ennustamiseen – niistä voi korkeintaan katsoa osviittaa siitä, onko sateiden riskiä vai ei.

   Kuivaahan nyt on ollut, onneksi eilen ja tänään on satanut jonkin verran! Tiesittekö muuten, että sademäärä on sekä yksi vaikeimmin ennustettavista että mitattavista sääsuureista?

 4. Tosi kiva postaus! Sääkeskustelut ovat mielenkiintoisia kaikessa kansanomaisuudessaan ja siitä tuli mieleen, että onko mitään pohjaa sillä, kun puhutaan matalapaineen aiheuttavan päänsärkyä, väsymystä ym.? Vai onko siinä kyse vakiintuneista kansan käsityksistä ja uskomuksista, joilla ei kuitenkaan ole todenperäistä taustaa?

  1. Ellu, sen verran hauska kysymys, että kirjoitin siitä ihan oman bloggauksen, joka tulee ensi viikolla julkaisuun!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.