Australian maastopalot: Tuuli heikkenee, mutta kuivuus jatkuu

Julkaistu

Uuden Etelä-Walesin sekä Queenslandin osavaltiossa on roihunnut maastopaloja. Australian suurimman kaupungin Sydneyn lähellä palot ovat tällä hetkellä hallinnassa, mutta sen ja pohjoisempana sijaitsevan Brisbanen välissä on monia hallitsemattomia pensaspaloja. Lämpötila nousi tänään tiistaina Sydneyssä yli 35 asteeseen ja kuuma, kuiva sekä tuulinen sää on pahentanut tilannetta.

Puuskatuulia Australiassa tiistai-iltana paikallista aikaa, Sydney merkitty ympyrällä.

Australian viranomaisilla on käytössä kuusiportainen palovaroitusasteikko ja ylin luokka, katastrofaalinen, on tänään voimassa Sydneyn seudulla. Mitä korkeamman luokan varoitus, sitä todennäköisemmin mahdollinen palo on vaikea saada hallintaan ja sen eteneminen on nopeaa. Huomenna tuuli kuitenkin heikkenee ja palon riski vähenee, vaikka pysyykin edelleen korkeana.

Vaikka tuuli heikkenee, se puhaltaa enimmäkseen kuivan mantereen suunnasta ja voi olla ajoittain puuskaista. Lähipäivinä paloalueelle ei ole tulossa sateita, vaan ne jäävät etelämmäksi sekä meren puolelle. Viikonloppuna vähäiset sateet ovat jo mahdollisia.

Tiistai-iltana sateet jäivät paloalueen eteläpuolelle, Sydney merkitty ympyrällä.

Australiassa maastopaloja voi olla ympäri vuoden, mutta eri alueilla palon painottuvat eri aikoihin. Uudessa Etelä-Walesissa, jossa myös Sydney sijaitsee, pensaspaloja on tavallisesti lokakuusta maaliskuuhun eli keväästä syksyyn. Australian kuivuutta lisäävät ajoittain El Niño sekä ilmiö nimeltä Intian valtameren dipoli (IOD), ja tänä vuonna Australian kevään aikana on ollut IOD:n positiivinen vaihe. Tällöin itätuuli heikkenee päiväntasaajan seudulla Intian valtamerellä ja Afrikan edustalla meriveden lämpötila nousee tavallista korkeammaksi, Australian ja Indonesian seudulla sen sijaan laskee. Tämä johtaa Afrikassa paikoin normaalia sateisempaan, Australiassa laajalti kuivempaan sekä etenkin lännessä myös lämpimämpään säähän.

4 vastausta artikkeliin “Australian maastopalot: Tuuli heikkenee, mutta kuivuus jatkuu”

    1. Ja tämä piti ihan tulla kertomaan? Ei voi kuin ihmetellä, että joku viitsii klikata jutun auki vain kommentoidakseen ettei kiinnosta ollenkaan.

    2. Mainio juttu aiheesta! Valitettavasti löytyy ihmisiä joita ei kiinnosta tietää mitään omaa takapihaa kauempaa (ja joiden on pakko kertoa muillekin että ei kiinnosta muu kuin se mitä tänään näkyy kotoa taivaalla), mutta älkää Forecalla antako näiden tyyppien laskea mielialaa.

  1. Kiitos Anna!
    Saatiin lisätietoa Australian vakavasta metsäpalotilanteesta. Kuivuudesta siellä kärsitään nykyään alvariinsa.
    Hyvä tietopaketti.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.