Kesäisen vaihtelevaa

Julkaistu
Poutaista kesäsäätä. Kuva: Matti Hietala

Suomen kesäsäätä voi kuvailla vaihtelevaksi. Auringon lämmittämä, kostea ilma saa aikaan kuuropilviä, ja alueella liikkuu usein sekä matala- että korkeapaineita.

Korkeapaineen aikaan sää on kesällä yleensä poutainen ja hyvin lämmin. Jonkin verran pilviä voi esiintyä, mutta ne eivät tavallisesti kehity kuuropilviksi asti. Kuuropilvet tarvitsevat riittävän kosteuden lisäksi nousevia ilmavirtauksia, ja korkeapaineen aikaan ilma on keskimäärin laskevassa liikkeessä, mikä estää virtauksen suuntautumista ylöspäin. Tuuli on myös heikkoa, eikä se pysty sekoittamaan ilmaa tehokkaasti. Tällöin lämpötila nousee selvästi maanpintaa kohti ja pinnan lähellä oleva ilma voi joskus lämmetä hellelukemiin asti.

Epävakaalla säällä tulee paikoin kuurosateita. Kuva: Maarit Siitonen

Epävakaan sään aikaan paine on matalampi kuin korkeapaineen aikaan. Ilma pääsee helpommin nousemaan ylöspäin, ja säätyypin voikin tunnistaa paikoin korkeiksi kasvavista kumpupilvistä ja paikallisista kuurosateista. Myös ukkoskuurojen muodostuminen on mahdollista, jos nouseva ilmavirtaus on tarpeeksi voimakas.

Usein matalapaineen yhteydessä sää on pilvinen ja monin paikoin sateinen. Kuva: Matti Hietala

Matalapaineen alueella säätyyppi on vielä epävakaistakin sateisempi. Etenkin kylmän rintaman yhteydessä kesällä muodostuu paikoin voimakkaitakin kuurosateita ja ukkoskuuroja, sillä maanpinnan lähelle työntyvä kylmä ilma pakottaa lämpimän ilman nousuliikkeeseen. Sateita ja ukkosia esiintyy matalapaineen aikaan usein juuri rintaman ympäristössä, mutta myös sen jälkeen ilmakehä voi olla epävakaassa tilassa ja paikoin voi edelleen sadella.

Ensi viikolla sää on juuri kesäisen vaihteleva. Suomen lähistöllä on sekä matalapaineita että korkeapaineen selänne, ja ajoittaiset kuurosateet ovat mahdollisia, etenkin matalapaineen kulkiessa läheltä. Jos korkeapaineen alue pysyy Suomen kohdalla, sää on enimmäkseen poutainen ja paikoin on hellettäkin.

Yksi ajatus artikkelista “Kesäisen vaihtelevaa”

  1. Kunpa olisikin vaihtelevaa kesäistä säätä eli vettäkin sataisi silloin tällöin ainakin kerran viikossa kunnolla. Mutta pelkäänpä taas pahinta eli alkaa keinotekoiset ja pakolliset sadetukset viljelyksillä, jos meinataan satoa saada.

    Peruna ja muutkin juurekset ovat kastelujen ja kesäisten säiden takia ennakoajassa ja sato kerrassaan mainio. Ilmankosteusarvot ovat olleet erittäin matalia vuodenaikaan nähden ja kasvitaudit mm. perunarutto ei ole päässyt alkuun lainkaan. Peruna ei tykkää helteistä vaan nautti pilvisistä viileimmistäkin päivistä etenkin kun vettä on tarjolla juuristolle.

    Ensimmäiset tatitkin ovat jo nousseet ja toivotaan, että ilmankosteusarvot normalisoituvat kesälukemiin eli 70-90%:n RH-arvoihin ja vettä vähän syssymmällä tulisi oikein reippaastikin. Mutta jostain kumman syystä ei tule enää aikaisempien vuosikymmenten matalapaineita, jotka toisivat vettä pidempiäkin sadejaksoja kerrallaan esim. koko päivän tai parikin päivää putkeen.

    Odottelemme sitä kuuluisaa naisten viikkoa, jolloin ”vanhan kansan” mukaan satoi 100 %:sen varmasti! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.