Lämpöä – vihdoinkin?

Julkaistu

Heippa!

Viime viikkojen sää on ainakin itselleni tuntunut tipahdukselta suoraan syksyyn – viileitä päivälämpötiloja ja kuurosateita päivittäin.

Ensi viikon sääkartoilla on näkyvissä ainakin lämpenemisen mahdollisuus, yläilmakehän laaja matalapaineen alue yllämme hellittää otettaan ja kaakosta saattaa päästä meille lämpimämmän ilman aalto. Mikäli tämä ennuste toteutuu, ei kyse ole sentään ihan seksivaumegahelteistä (iltapäivälehtihenkistä sanamuotoa lainatakseni), vaan loppuviikolla lämpötila nousee yleisesti 20-24 Celsiusasteen paikkeille.

Katsotaanpas vielä Euroopan ensi viikon sääennustetta kuvina:

Maanantain ja tiistain sääennuste (Kuva: Foreca)
Maanantain ja tiistain sääennuste (kuva: Foreca)

Viime päivät Suomen yllä palloillut matalan keskus sateineen heikkenee aluksi, mutta saa uusia voimia yhdistyessään Kaspianmeren itäpuolelta purskahtavan ilmavirtauksen etureunaan. Tiistai on siis tuulinen, sateinen ja viileä.

Keskiviikon ja torstain sääennuste (kuva: Foreca)
Keskiviikon ja torstain sääennuste (kuva: Foreca)

Keskiviikkona ja torstaina lämpimän ilmavirtauksen vaikutus näkyy jo karttaväreissä, oranssi saa tummempia sävyjä. Tämän hetken ennusteissa sää ei täysin poutaannu, vaan kuuroherkkä sää jatkuu edelleen. Silti sateiden välissä lämpötila nousee etenkin viikonloppua lähestyessä yli 20 asteen, mikä ainakin itselleni on tervetullutta vaihtelua, edessä on kuitenkin taas kolme viileämpää vuodenaikaa.

Ennuste on pysynyt tämänkaltaisena jo useamman peräkkäisen malliajon, jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä jännityksellä!

21 vastausta artikkeliin “Lämpöä – vihdoinkin?”

  1. Hieno ja hyvä kesä on ollut täällä Jyväskylän länsipuolella 50 km:n etäisyydellä. Kastelulaitteita ei ole tarvinnut käyttää. Sadot perunasta, muista juurikasveista ja viljakasveista ovat aivan ennätyksellisiä. Ei tarvinne katokorvauksia yhteiskunnan maksella.
    Jos kesä jatkuu tällaisena ja pysyy noin 20 C:een molemmin puolin, niin myös marja- ja sienisadot ovat tapissaan.

    Sitten voikin tyytyväisenä pakata laukkunsa loka-marraskuulla ja mennä vaikka turvallisille Kanariansaarille rentoutumaan niihin niin kovasti haluttuihin helteisiin 2 – 4 viikoksi. :)

  2. Toivotaan lämmintä loppukesää ja syksyä. Viime vuonna vielä golffasimme joulupäivänä. Sittenhän tuli erittäin kylmää. Kuvien perusteella tuo matalapaine siirtyisi loppuviikosta lounaaseen. Silloinhan on hellekin mahdollista.

  3. Lämpöä odoteltu jo pari kesää, eipä ole helteistä paljon riesaa ollut. Ilmaston lämpenemistä odotellessa…

    1. Niin se auringon aktiivisuus vaikuttaa. Nyt on ollut vähäistä, tosin jää nähtäväksi onko se ap-indeksi tärkein vaikutus kaikista tulevana talvena.

  4. Hyvä kesä ollut, jokaiselle jotakin. Hellettä ja sadetta. Kasvit ja nurmikot eivät ole kulottuneet ja kuivuneet, kuten kuvina ja kuumina kesinä.

    Tuntuu monilta unohtuneen, että Suomi sijaitsee edelleenkin pohjoisessa, eikä esim. Välimerellä. Pitkät hellejaksot ovat ainakin vielä hieman poikkeuksellisia. Tosin aika näyttää, miten ilmastonmuutos tähän vaikuttaa. Muutamien viime vuosien aikana on ollut täälläkin hyvin lämpimiäkin kesiä.

    Aika kauhulla olen lukenut uutisia yli 50 asteen lämpötiloista Lähi-Idässä. Varmaan kukaan ei toivo tuollaisia lämpötiloja tänne asti.

    1. Saas nähdä, voiko ilmastonmuutos selättää seuraavan jääkauden.

      1. Toivottaisin jääkauden erittäin tervetulleeksi! Saataisiin kunnon talvet tänne eteläänkin. Mutta taitaa jäädä vain haaveeksi tuo.

  5. NASA on hienoissa tutkimuksissaan selvittänyt, että meillä onkin ollut reilusti lämpöä heinäkuussa. Sen mukaan lähes koko maassa oli 1-2 astetta lämpimämpää kuin vertailujaksolla 1981-2010. Vain lounaisimmassa Suomessa oli hieman viileämpää, sielläkin 0.5 astetta lämpimämpää kuin vertailujaksolla. Asia selviää laittamalla tuohon parametrit kohdalleen:

    http://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

    Ilmatieteenlaitos kuitenkin on sitä mieltä, että näin ei ollut, vaan osassa Suomea oli vertailujaksoa kylmempää ja laajalti oltiin samoissa:

    http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/222130328

    Noh, virallisesti onneksi meilläkin on ollut jo hyvin lämpöä ja ilmeisesti nytkin NASAn mittauksissa meillä on mukavan lämmintä kesäsäätä!

    1. Näyttäisi silti siltä, että iltapäivälehtien lämpötilalähde on NASA. Aika hukassa on kyllä NASA:n pojat kun eivät voi ilmatieteenlaitokselta kysyä mitään.

    2. Laitetaan tännekkin kuva tästä NASA:n heinäkuusta 2016 vs. ilmatieteenlaitos heinäkuu 2016:
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/untitled_6.png

      Silti iltapäivälehdet rummuttavat ennätyslämmintä kuukautta lähteenä NASA, vaikka NASA:n kartassa on vakavia virheitä :
      http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016081622139205_ul.shtml

      Ken uskoo tohon kuka itse tahtoo, minä en ainakaan usko… Esimerkiksi Roy spencerin UAH tai Weatherbellin NCEP/CFCR on jo dekadia luotettavampi mittari maapallon lämpötilalle kuin NASA.

    3. Huomaa, että tieteellisen aineiston lukutaito ei kuulu suomalaisen peruskoun opetusohjelmaan. Ei tarvitse olla Einstein, että huomaa tuon NASAN kartan parametriboksissa arvoja, joiden takia kartta antaa virheellisen kuvan asiasta.

      Vihje 1. Vertailukausi
      Vihje 2. Pehmennyssäde

      Älkää hyvät ihmiset tuijotelko kauniita värillisiä kuvia, jos ette ymmärrä niiden sisältöä.

      1. Sen vertailukauden voi vaihtaa samaksi kuin IL käyttää, kuten yllä oli mainittu. Eikä tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta kun näin käy ja aina on suunta sama, eli lämpimämpää näyttää kuin IL Kerran NASA korjasi asian kun siitä huomautettiin. Asiaa voi testata vaikka trendin kautta, esim. 1930-2015. NASA:n mukaan lämpenemistrendi Suomessa on laajalti 1-2 astetta. Tuossa taas NORDKLIM vuoteen 2002 asti:

        https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2009/11/wrgb3.jpg?w=700

        Noh, nyt GFS näyttää NASA.n mieliksi jopa helteitä ensi viikon puolivälin jälkeen…

      2. Vihje 1. Katso Jarno tuo kuva uudestaan molemmissa kuvissa on vertailukausi esillä
        VIhje 2. Pehmennys säteen voit säätää vaikka 250km paikkeille NASA:n sivulta
        Katso tämän jälkeen täsmääkö se Suomen osalta esim. kesäkuuhun 2016 kun piirrät saman kuvan ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

        Annan vielä sinulle Vihje 3.

        Piirrä kesältä kuvia NASA:n sivuilta ja tuijota Pohjoista Jäämerta etenkin 80N –> 90N asteikkoja, Tanskalaisilla tuntuisi olevan varsin eri näkemys kuluneen kesän lämpötiloista samalla alueella vs. NASA :
        http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

        1. Muistahan vielä jäämerta tutkiessa laittaa vertailukausi 1958-2002 :) Kun pidit minua niin tyhmänä etten tajua vertailukautta.

        2. Niin. Siis vain aivoton mäntti tai joku, joka ei tunne Suomen maantietoa käyttää Suomen sää/ilmastokartoissa pehmennyssäteenä naurettavan suurta 250 km:a.

          Jälleen: Älkää hyvät ihmiset tuijotelko kauniita värillisiä kuvia, jos ette ymmärrä niiden sisältöä.

          Vihje 3: Mistä luulette NASA:n saaneen Suomen datansa? Olisikohan kyseessä instanssi, joka pitää yllä Suomessa maanlaajuista havaintoasemaverkkoa ja toimittaa havainnot kansainväliseen jakeluun?

          Niin että kannattaisiko ottaa foliohattu pois päästä?

          1. Rauhoituhan jarno vähäsen.

            250km verkosta huolimatta NASA:n kartassa on pyöristystä ylös paljonkin eikä voida puhua pelkästä Suomesta, onko Pohjoisen Jäämeren 1100km x 5000km alue mielestäsi pieni ?

            Enkä ole väittänyt että nasa tuottaa väärää dataa, olen ilmaissut huoleni miksi Pohjoisen Jäämeren ja Suomen karttaa ei täsmää NASA karttoihin

            250km Grid ei voi selittää asiaa, jos Suomessa on n. 400-500km leveä kylmempi/keskimääräinen alue jonka NASA on unohtanut laittaa kuviinsa esim. kesäkuussa 2016. Luulisi noin isossa alueessa tasoittuvan harvempikin grid.

          2. ”Mistä luulette NASA:n saaneen Suomen datansa? Olisikohan kyseessä instanssi, joka pitää yllä Suomessa maanlaajuista havaintoasemaverkkoa ja toimittaa havainnot kansainväliseen jakeluun?”

            GISS:in sivuilta löytyy asemat joista otetaan raakadata Suomen osalta. Alla esim. Joensuun raakadata:

            http://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/show_station.cgi?id=614029290000&dt=1&ds=14

            NASA ei halua käyttää kaikkea saatavilla olavaa dataa (IL). Se käyttää vain harvoja asemia, ja niidenkin data on yleensä hyvin epätäydellistä. NASAlla ja Ilmatieteenlaitoksella on tästä syystä tyystin eri näkemys Suomen lämpötilakehityksestä.

          3. Kun nyt oikein päästiin vauhtiin, niin tutkitaampa asiaa tarkemmin. Katsoppa Jarno tätä, nasan globaali käyrä:
            http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/Fig.A2.gif

            tuosta on kadonnut kokonaan 1998 el nino jo nykyään , joka oli voimakkain el nino ainakin 140 vuoteen, sen sijaan Roy Spencerin UAH käyrässä 98 el nino näkyy voimakkaasti :
            http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

            Luotatko itse tollaiseen ? ENSO eli EL nino / La nina . Sillä jos jollain pitäisi olla maapallon lämpötilaan iso vaikutus.

          4. Vastaa Jarno myös tuohon Jäämeren kommeentiin. Myös tämä toinen satelliitti(vähän epätarkka mutta käypä kuitenin) näyttää heinäkuussa vähän viileämpää kuin NASA. Ja tämä satelliitti näyttää Suomen lämpötilat täysin oikein ja ei ole ristiriidassa ilmatieteenlaitoksen kartan kanssa. :
            http://models.weatherbell.com/temperature.php

  6. No täyttä paskaa on Helsingin kesä ollut joka tapauksessa, Nasalla tai ilman Nasaa.
    Kaksi surkeaa kesää putkeen.

  7. Mutta milloin saadaan kunnon talvi – alkaa kynnet irtoamaan, ku ei malta odottaa..:)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.