Juhannusviikonlopun sääennuste

Julkaistu

Sää lämpenee usealla asteella loppuviikon aikana, mutta juhannussäästä on tulossa melko vaihteleva. Välillä paistaa aurinko, välillä voi niskaan tulla taas reipaskin sade- tai ukkoskuuro, rakeetkin ovat mahdollisia. Ukkoskuurot painottuvat viikonloppuna maan etelä- ja keskiosaan.

Suomen lounaispuolelle on jäämässä juhannuksen ajaksi matalapaine joka heikkenee hitaasti viikonlopun aikana. Kovia tuulia tämä matalapaine ei aiheuttane, mutta sadekuuroja sekä ukkosia sen sijaan esiintyy melko yleisesti. Kuurot elävät päivällä, mutta yöaikaan on poutaisempaa.

Juhannusaatto

Perjantai alkaa maan etelä- ja keskiosassa melko pilvisenä ja paikoin sateisena, iltapäivällä pilvisyys hieman vähenee eli auringostakin voidaan nauttia ainakin hetkittäin, mutta sadekuuroja tulee silti monin paikoin ukkosineen. Pohjoisessakin kuurottelee paikoin, mutta ukkoset eivät ole niin todennäköisiä. Lämpötila kohoaa päivällä 13-18 asteen välille, Kainuun seudulla sekä Pohjois-Lapissa voi olla hieman viileämpää. Illan aikana sadekuurot hiipuvat ja lämpötila laskee maan etelä- ja keskiosassa 10 asteen vaiheille ja paikoin voi esiintyä sumua. Pohjoisessa yö on kylmempi, Lapissa lämpötila voi tipahtaa paikoin nollaan.

 

Juhannusaatto oli epävakainen myös vuonna 2014.
Juhannusaatto oli epävakainen myös vuonna 2014. Kuva Helsingin Marjaniemen siirtolapuutarhasta. Kuva: Aleksi Jokela

Juhannuspäivä

Lauantainakin pilvisyys on vaihtelevaa, mutta aamu on vielä melko poutainen. Päivän aikana sade- ja ukkoskuurot jälleen yleistyvät etenkin Etelä-Suomessa sekä Pohjanmaalla, sadekuuroja ei esiinny niin yleisesti koko maan osalta kuin perjantaina. Etelä-Suomessa sateisinta lienee lounaassa. Lapissa on pääosin poutaa. Lauantaina on myös ehkä aavistuksen verran lämpimämpää – auringon paistaessa lämpötila voi kohota 20 asteeseen. Päivän ylimmät lämpötilat ovat koko maassa pääosin 16 ja 21 asteen välillä. Paras mahdollisuus yli 20 asteen lämpötiloille lienee maan etelä- ja keskiosassa kaakkoispainotteisesti. Pohjois-Lapissa päivälämpötila voi jäädä alle 15 asteeseen. Illalla kuurot menevät jälleen nukkumaan ja lämpötila tipahtaa yöllä suurimmassa osassa maata noin 10 asteeseen.

 

2. Juhannuspäivä

Sunnuntaista on tulossa juhannusviikonlopun lämpimin päivä. Maan etelä- ja keskiosassa päivän ylin lämpötila kohoaa monin paikoin 20 asteen vaiheille tai sen yläpuolelle – idässä jopa 23 asteen lukemat ovat mahdollisia. Pohjoisessakin on 15-20 astetta. Täysin aurinkoista tuskin on sunnuntainakaan missään ja sateitakin tulee paikoin, suurimman riskin ollessa lännessä, myös maan keskiosassa ja Lapissa tulee kuuroja paikoin.

Viikonlopun sateet ja ukkosriski ovat viime päivinä hakeneet paikkaansa sekä voimakkuuttansa ja etenkin sunnuntain sade-ennuste voi vielä muuttua.

Epävakaisesta ennusteesta huolimatta iloista juhannusta kaikille!

 

Ennustetta päivitetty 18.6. klo 17

 

 

8 vastausta artikkeliin “Juhannusviikonlopun sääennuste”

 1. Hei! Itse olen menossa Kuusamoon mökille, joten osaisiko joku sanoa, tulisiko Kuusamoon ukkosia, tai mikä on sen todennäköisyys juhannuksen ajan. Kiitoksia pikaisesta vastauksesta!

  1. Ja vielä: hyvä kirjoitus jälleen kerran!

 2. Tuoreimpien ennusteiden mukaan todennäköisyys ukkosille Kuusamossa varsin pieni. Ukkosia esiintynee lähinnä Kajaanin eteläpuolella. Mutta onhan siinä mahdollisuus että ennuste vielä muuttuu, yritän siinä tapauksessa päivittää kirjoitusta :)

  1. Vai olisiko asia niin että se sää muuttuu, ennustitte sitten ihan mitä tahansa.
   Juhannus ovella, lämpötila parhaillaan 10°. Kerroit Aleksi pari päivää sitten televisiossa että on vain vähän tavanomaista viileämpää? Mikä on tämän päivän pitkänajan keskilämpötila?

 3. Kohta heinäkuussa se pitää sitten sen kaksi viikkoa hellettä, niin sitten se alkaa taas. Olipa kuuma kesä! Huh huh! Ihan läkähtyä meinasi! En kyllä uso, että sunnuntaina menee +20C Kaisaniemessä rikki. Saatan olla väärässäkin, mutta nyt on jälleen sellainen tunne että vasta heinäkuussa lämpiää.
  Kyllä on Stadin keskusta tyhjänä jo nyt. Jonnekin mökkeihin ne yhä ajelevat 300km järsimään campingia +10C tihkusateessa, Suon sen heille. Kivinokassa soittas Dallape, jos eivät sormet ole liian kohmeessa.

 4. Terve Aleksi!

  Onko muuten ukkosten havaittu lisääntyneet näin ilmastonmuutoksen kiihtyessä?

  Lisäksi oppilaitani on askarruttanut koulussa ilmastonmuutoksen profiili. Eli onko niin että nyt kun ilmastonlämpeneminen on pitänyt 20 vuotta taukoa (tai siis siirtynyt meren syvänteisiin väliaikaisesti), ja ilmastonlämpeneminenhän tulee olemaan voimakkainta pohjoisessa, niin onko niin että se 6-8 astetta nousee aivan siinä 80 vuoden päästä hetkessä, jopa yhden vuoden aikana? Mitä tiede ja viimeisimmät mallinnukset sanoo tähän?

  Muuten, kiitos blogistasi, kirjoitat hyvin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.