Maata näkyvissä!

Julkaistu
Kuva: pixabay
Viimeistä viedään jo, mutta suuressa osassa Suomea toki vielä hiihdetään.  Kuva: wsucht /pixabay.

Maaliskuu on jo ennen alkamistaan täyttänyt nimensä mukaisen tehtävänsä; näyttänyt maan. Näin ainakin jo siellä, missä minä asun ja oleilen, ja se saa riittää. Tai no, vähän kun vielä maa kuivahtaisi ja nuo loppulumet kanssa, niin mikäs on maaliskuuta maistellessa. Vanhanvihertävä ruohokin on lumipintaa parempi ja edustaa kevään toivoa. Talveen jääminen olisi pahempaa kuin taantumus. Kaikkea vain pitää olla, kutakin vuorollaan, kunhan ei mikään jää päälle. Kaikkea katsoo aikansa.

Tällainen puhkilauha sää on yksi tylsä asia maailmassa. Helmikuun säätilastoja en huomannut vielä julkaistun, mutta niiden sisältö taitaa olla jo etukäteen tiedossa, sen verran yhtä ja samaa on sää ollut. Syntymäkotikuntani Piikkiön 9,6 astetta (muistaakseni) helmikuun kymmenentenä on Suomen talvessa ihan hyvä lämpötila. Soisi moisen yleistyvän.

Sää voi vaikuttaa moneen asiaan. Nyt maaliskuussa Suomessa käydään ainakin jo eduskuntavaalikampanjoita. Pakkanen antaisi tehoa torinkulman soppatykille, koska hernerokka on pakkasen perinneruoka. Jos ei ole oikeaa pakkasta, voi käydä niin, että muut pakkaset jäävät varjoon, jopa unohtuvat.

Politiikka on pullollaan sääkielikuvia. Yöpakkasia ei kukaan halua, siksi soppalusikankin paikka on kauniissa kädessä. Minun nuoruudessani leppoisien länsituulien toivottaminen juhlapuheessa ymmärrettiin heti. Olihan silloin kylmä sota. Nyt suojasää on monin paikoin hiipumassa. Erilaiset barometrit sojottavat sinne tänne. Suursäätila on epävakaa. Toivottavasti ei lopputulos ole Stahlgewitter, enkä tarkoita tässä samannimistä yhtyettä, vaan sitä jo aikaisempaa, jonka sanotaan puhdistavan ilmaa.

No niin, tämä lipsahtaa kohta yhtä kryptiseksi kuin politiikan kieli, jota kuullaan paljon jo maaliskuussa, joskin kaikkein kiihkeintä tämä on vasta huhtikuun puolella. Maalisvaalejahan ei enää säännönmukaisina käydä, ne ovat nyt huhtikuun juttu. Mutta kun oikeassa säässä tuntuu, ettei oikeastaan mitään tapahdu, katse helposti liukuu kiinnostavampaan ja laajempaan maailmaan – silti vielä sääriippuvaiseen. Tiedetään jokseenkin tarkasti, ketkä jättävät äänestämättä, jos sää on huono.

Oli niin tai näin, maalisvaaleista tehtiin huhtivaalit ilmeisesti juuri siinä toivossa, että säät olisivat miellyttävämmät – myös kyyhöttää vaalimökeillä. Toivottavasti tämä ei käänny päälaelleen, koska Suomen säässä voi yksittäisenä päivänä tapahtua vaikka mitä.

 

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kylmaa-pelkaava-eduskunta-siirtaa-maalisvaalit-historiaan/1863956

Lumensyvyys. Huomaa, että lumensyvyydet koskevat vain niitä pisteitä, missä se on mitattu. Viemällä ”hiiren” numeropallon päälle näet, että esim. eteläisimmät mukana olevat mittauspisteet ovat Vantaalla ja Nummi-Pusulassa. Esim. Helsingissä lunta on selvästi vähemmän kuin Helsinki-Vantaan lentoaseman mittauspisteessä. Myöskään tekolumisten laskettelukeskusten tilanteesta tämä ei suoraan kerro välttämättä kaikkea. http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/map/lumensyvyys

 

Kuvan linkki: http://pixabay.com/fi/lumi-lumen-mies-lumi-sulaa-89580/

 

 

4 vastausta artikkeliin “Maata näkyvissä!”

  1. Että soisi yleistyvän tuollaisten 9,6 asteen lämpötilat helmikuulla ? Luoja varjelkoon meitä siitä. Talvet talvina ja kesät kesinä jne. En tiedä kyllä synkempää, kuin 4 kuukautta kestävä ”marraskuu”. Tietysti on hyvä, jos joku sellaisestakin tykkää.

    Mahtoikohan olla ”kaikkien aikojen” lämpimin helmikuu ? Aurinkokin oli näkyvissä todella harvoin. Niin, silloin ennen vanhaanhan helmikuussa oli kauniita aurionkoisia päiviä, eikä mitään tuhnuilmoja ; )

  2. Aivan, kuten räkätalvi sanoi : Talvi on lunta ja valkeat hanget. Muistan erään maaliskuun parinkymmenen vuoden takaa, kun lumet suli heti kuun alussa. Ja pölyävää hiekkaa riitti toista kuukautta. Maisema oli ruman ruskea, koska ruohot , heinät yms olivat kuolleet. Ei se vihreys meillä ala paljoakaan aikaisemmin vaikka lunta ei olis lainkaan. Vai kuis kävi viime keväänä ?? Voihan Föhr, kun et talvesta tykkää !!!!

  3. En kyllä pysty ymmärtämään sitä, että joku kaipaa talveksi lauhaa ja lumetonta. Talvi on joka tapauksessa hirveän pitkä ajanjakso, ja jos se menee vesituhnussa lätäköiden ja paljaiden ruohonlämpäreiden ylihyppimiseen, niin kurjaa on. No, nyt on päästy maaliskuulle saakka ja takana on aikamoinen antitalvi – jälleen kerran. Ennusteiden mukaan luvassa on varsin lämmin maaliskuu, joten takatalvea lienee turha odottaa.

    Joskus voi käydä toisinkin. Kaksi vuotta sitten, kun oli kunnon talvi, hyvin lauhan helmikuun jälkeen tuli kunnon pakkaset maaliskuussa. Oli ne upeita päiviä, kun aurinko paistoi mutta oli silti komeita hiihtokelejä Helsingissäkin! Nyt voisi sen sijaan harkita vesihiihtoa.

    Ei ollut ensimmäinen eikä varmasti viimeinen talvi, jolloin olen vahvasti harkinnut pohjoiseen muuttamista. Aika pimeä talvi sielläkin on ollut, mutta onpa ollut sentään enemmän pakkasia ja lunta.

  4. Itsekään en pidä lumesta ja liukastelusta, joten tervehdin ilolla tällaista suuntausta. Ei harmaa ja kuollut luontokaan mikään hyvä asia ole, mutta parempi kuin hangesssa kahlaaminen. Kevättalven auringossa hohtavat hanget kyllä menettelevät, mutta tavanomaisen lyijynharmaan talvipäivän likainen lumi on melkein masentavinta mitä tiedän. Eniten ei tosin rassaa niinkään keskitalvi, jonka odottaakin olevan Suomen leveysasteilla kylmä, vaan maalis- ja jopa huhtikuulle pitkittyvät talvet, joten pidän viime vuoden tapaisesta aikaisesta keväästä, joka vaikuttaa ennusteiden perusteella aika todennäköiseltä myös tällä kertaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.