Heräsin helmikuuhun

Julkaistu
Kuva:PublicDomainPictures/pixabay.
Helmikuu on lupaus ja uhkaus talvesta. Tilastoissa vuoden kylmintä aikaa. Ota sen merkeistä vaarin. Kuva:PublicDomainPictures/pixabay.

Yöllä alkanut helmikuu laittaa minut katsomaan heti herättyäni ulos ikkunasta. Jo lapsena virinnyt uteliaisuus kaikenlaisia ilmiöitä kohtaan jatkuu. Pienillä yksityiskohdilla on tapana johtaa vähitellen laajempaan tulkintaan, eikä aina niin vähitellenkään. Ihmisten paljastavimpia yksityiskohtia ovat heidän puheensa, mitä sanovat, miten, kenen kuullen ja kenties miksi.

Luonto puolestaan, edes tuo tuolla ikkunan takana, ei puhu, ainakaan ihmisen kieltä. Ihminen voi sitä kuvata, siitä voi kertoa, mutta kaikkeen eivät sanat taivu. On hyväksyttävä, että on asioita, joita voi vain itse tai yhdessä kokea. Romantiikka syntyessään näki tässä taitelijan poikkeusyksilönä ja luonnon kieltä osaavana välittäjänä.

Kumma kyllä, mutta näen juuri sen, mitä minun pitikin nähdä: pienenpieniä helmiä koivun- ja tammenoksien muuten paljailla alapinnoilla. Aurinko ei niihin tässä säässä osu, joten nämä pintajännittyneet roikkuvat pikku kuplat ovat enemmänkin hiljaisen vaatimattomia kuin ainakaan loistaisivat tai pitäisivät edes hiljaista meteliä olemisestaan.

Helmikuun tulkitaan saaneen nimensä juuri näistä pikku helmistä, jotka suojan jälkeen jäätyvät ja kimmeltävät aikanaan pakkasauringon kirkastaessa valkean maiseman. Joudun miettimään, josko nämä talvihelmet ovat vain vettä, vai piileekö pinnan alla myös jäätä. On juuri ja juuri suojasää, mutta harmaalta talvitaivaalta tulee vain lunta, ehkä osaksi jäätä, hyvin pieniä osasia mutta ehdottomasti kiinteitä. En saa puunoksien pisaroista otetta, ne ovat liian kaukana. Jos ravistan puuta, ne voivat kaikki pudota.

Samoihin puihin, joiden oksia pikku helmet koristavat, ja niistä pois, pyrähtelee rastaanoloisia ja yhtä pulleita lintuja. Näen tässä säässä vain puiden ja lintujen silhuetit, joten minun taidoillani niitä ei tunnisteta. Ovat kuitenkin päättäneet viihtyä yhdessä, parvilintuina.

En näe minkäänlaisia kinoksiksi kutsuttavia, vaikka sitä lunta niin piti tulla. Vähäinen lumenlisäys on painumassa kasaan kuin pannukakku. Miten tulikin mieleeni pakkaspäivän hernekeiton taikinanmakea lisuke hillon kanssa. Mutta tämä rannikko on tietysti taas ollut oma lukunsa, varmaan monet muut ovat saaneet aimo annoksen puhdasta uutta lunta. Etelässä sen poiskannolla alkaa olla kiire, sillä pakkasta päin ollaan menossa. Päivä päivältä, ensin hyvin hitaasti. Vaikka märkä lumi on painavaa, niin jäätyneenä se on lisäksi vielä kovaa ja lujasti maassa kiinni.

Pakkasta on etelässä eniten vasta torstaina ja idässä vielä perjantaita vasten yöllä. Sitten Suomessa on karkeasti ottaen kolme lauhaa päivää: perjantai, lauantai ja sunnuntai. Niiden jälkeen olisi tarjolla päivän tai parin kunnon pakkanen, minkä jälkeen olisi vuorostaan lauhaa. Talven lämpövuoristorata siis jatkuu, sen suursäätilasta saa irti. Ei ole vielä pitkään aikaan mielekästä arvailla hiihtolomien säitä. On parempi, että hiihtää vaan. Se on sitä isiemme ja äitiemme kansalaiskuntoa ja rohkeutta, ei nykyajan läskinen vikinä säästä, vaikka sitä millä lööpeillä liukastaisi. Kynttilänpäivä jo voi näyttää jotain keväästä. Ja kynttilää voi kokeilla, jos suksi ei luista.

 

Kuvan linkki: http://pixabay.com/fi/haara-kylm%C3%A4-kristalli-tiedot-164187/

 

6 vastausta artikkeliin “Heräsin helmikuuhun”

  1. Juha tässä lopullinen totuus pääsiäinen päästää sahauskelit Suomesta pois ja matka kohti selvästi keskimääräistä lämpimämpää kesää alkaa ensi kesä on kuin 2011 mutta tasaisempaa kyytiä luvassa nyt koska 2007 oli tasaisempi 2003 joten 2015 tasaa samassa suhteessa 2011. Ensi kesän suhteen voisi jo nyt ennustaa että juhannuksena on takuulla lämpimämpää kuin vuosi sitten. Olen muuten huomannut että viime kesät on olleet päinvastaisia 19 vuoden takaisista 91-96 oli 6 sangen koleaa kesää peräkkäin nyt taitaa olla toisinpäin. 2016 onkin sitten tavanomainen kesä ja pitkää hellekautta ei silloin tule

  2. Tässä minun lopputalven ennusteeni: samanlainen säätyyppi jatkuu, kuin on jatkunut koko talven ja myös edellisen.

    Tulevasta viikosta riittää sanoa, että jos ei ole tähän mennessä tehnyt lumitöitä, ei kannata tehdäkään. Lumi ehtii sulaa itsestään niihin pariin pakkasyöhön mennessä, joita tulevalle viikolle lupaillaan, ja niiden jälkeen matalapainevyöry alkaa uudestaan. Sitä on jäljellä vielä muutama viikko, ja maaliskuun puolella mantereen korkeapaineet alkavatkin jo tuottaa lämmintä ilmaa. Silloin siirrytään suoraan syksystä kevääseen, kuten tällaisen lämpökauden aikana kuuluukin.

  3. EI orlando EI. Kyllä maaliskuussa suomeen on tarjolla enemmän tai vähemmän matalampia paineita pääsiäisviikolla koetaan ensimmäinen korkeapaineeseen perustuva lämpöjakso kesto n 1,5 viikkoa silloin +10-15 astetta sitten taitaa tulla viikonlopun kestävä takatalvi etelään asti josta kavutaan hitaasti kohti lämpenevää vappua ja kesän ensihelle koittaakin juuri sopivasti sitten kun juhlitaan Suomen kolmatta jääkiekon maailmanmestaruutta. Juhannus on hyvin lämmin ja siitä alkaakin viikkoon 32 kestävä hellejakso. Elo-syyskuun vaihde on huomattavan kolea ankara halla mahdollinen koko maassa. Syyskuun puolivälistä alkaakin sitten ihan virallinen intiaanikesä joka kestää marraskuun puoliväliin asti. Talvi iskee kovaa loppuvuoden ajaksi uutenavuotena raketit ammutaan 20 asteen pakkasessa kuten 2001-2002 talvi alkaa kuitenkin loppiaisena osoittaa merkkejä päättymisestä. Talvi 2015-16 on suora kopio 1988-89 sekä 2001-02 talvista. Näillä juonilla mennään seuraava 12 kk:n jakso maalis 15-helmi 16.

    1. Mistä kummasta vedät näin tarkan ennusteen kehiin?..:)

  4. Lisäys tuohon pääsiäisviikkoon sen jälkeisellä viikolla eli Ma 6.4.2015 takatalvi siis tulossa 17-20.4

  5. Täytyypi sivuuttaa viralliset pitkän ajan ennusteet ja katsoa TARKAT pitkän ajan ennusteet täältä….:)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.