Talvenselän taittuminen vasta aloittaa talvisimman talven

Julkaistu
Lumikuormaa on isoa ja pientä, ja eri tavoin sitä voi kannatella. Kuva: smerlkal/flickr.
Lumikuormaa on isoa ja pientä, ja eri tavoin sitä voi kannatella. Kuva: smerlkal/flickr.

Lipsahti Paavalin päivän puolelle tämä blogi, joten talvennavalla taivallamme. Ken keksii noudattaa vanhaa lounaissuomalaista Paavalin päivän ruokavaliota, keittää kunnon papusopan eli minkäs muun kuin hernekeiton – ja laittaa höysteeksi sekaan siansorkkia. Kulttuurikonfliktin uhalla. Sitä paitsi keittäminen aloitetaan oikeaoppisesti  jo aamukolmelta. Ei sovi useimpien sunnuntaiaamun askareeksi. Paavalin pyry ei tiedä hyvää, mutta sitä nyt on juuri ja juuri aamulla Lapissa. Sitten kaikki lumisateet vain vähenevät. Toisaalta hyvän vuoden merkiksi tarvittaisiin jopa ihan aurinkoa, jota on lähes olemattomasti saatavilla. On toki mahdollista, että ainakin lännessä jo illaksi pilvipeite rakoilee, kuten yksi juonikkaista sääilmauksista kuuluu. Ja päivähän on jo pikkuisen pidempi kuin jouluvalojen aikaan.

Vaan kaiken sää- ja ilmastotiedon mukaan, ellei siis tosi outoja tapahdu, tuhdein talvi on tässä vaiheessa vielä edessä. Tilastoille ovat tietokonesäämallit tukena. Tosin alkava viikko on lauha, ja kaikkein lauhinta on torstain maissa. Silloin nollakelin on määrä käväistä jopa entisen Oulun läänin puolella asti, mutta vain käväistä. Lumisateita liikkuu alkuviikolla ylitsemme itään – tai miten niin ylitsemme? Mehän olemme silloin siinä sateessa sisällä! Onko se sää siellä pilvissä vai täällä maassa? No, kyse on siitä, että sataa lunta, mutta se taas kuulostaa helposti siltä, että koko alkuviikon sataa. Liikkeen ja ajoituksen rooli olisi vielä enemmän piilossa. Mutta kun monimutkainen asia pitää sanoa hyvin lyhyesti, niin tällaista se sitten on.

Torstain tienoon sää on etelätuulista, kuinkas muuten. Lumipeite vahvistunee eniten Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa, mutta kyllä lumisateita myös muualle riittää, ainakin vähän. Suojasää kylläkin syö lumipeitettä ainakin lounaassa. Lauantaiksi tänne Fennoskandiaan (vähän sanahirviö, mutta miten muuten esitetään, että Skandinaviaan ja Suomeen, nehän ovat eri asioita) saadaan etelästä kunnon matalapaine. Älköön vielä kukaan uskoko, mihin kohtaan täsmälleen, mutta häijy lumipyry sieltä on hyvinkin tulossa. Ja näyttäisi kestävän, ennen kuin sen rippeistä päästään.

Vähän suuremmassa mittakaavassa käy ensi viikon mittaan niin, että ilmamassa etenkin tuolla vähän ylempänä loppuviikolla kylmenee, ja itse asiassa kylmää ilmaa on melkein koko Euroopassa, joten pakkasen kiristymiseen tarvitaan vain pilvistä ja lumisateista eroon pääsemistä. Suursäätila on helmikuun alkaessa vuodenajan mukaisesti selvästi talvinen.

 

Kuvan linkki: https://www.flickr.com/photos/smerikal/8260508685/

7 vastausta artikkeliin “Talvenselän taittuminen vasta aloittaa talvisimman talven”

 1. Enpä tiedä aloittaako tänä vuonna Yhdysvaltalaisennuste on kylläkin aika lämmin

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

  Helmikuu kolmisen astetta normaalia lämpimämpi Maalis-Huhtikuu asteen tavallista lämpimämpää Toukokuulle poikkeamat pienenisi vain palatakseen kesä-heinäkuulle takaisin maalis-huhtikuun asteen tavallista lämpimämpään tilanteeseen

 2. Enpä tiedä aloittaako tänä vuonna taitaa olla niin että tuhdein talvi oli jo jouluaaton ja uudenvuodenaaton välipäivinä viimeksi 99-00 kävi näin ei ihan ennenkuulumatonta olisi jos helmikuussa olisikin normaalia lämpimämpää.

  Yhdysvaltalaisennustekin aika lämmin

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

  Helmikuu kolmisen astetta normaalia lämpimämpi Maalis-Huhtikuu asteen tavallista lämpimämpää Toukokuulle poikkeamat pienenisi vain palatakseen kesä-heinäkuulle takaisin maalis-huhtikuun asteen tavallista lämpimämpään tilanteeseen

 3. Olis se sitten niin tai näin… niin lunta on silti aina liikaa. Samoin pakkasta.

  1. Ilona, täysin samaa mieltä! Talvi, pakkanen, lumi, jää ja kylmyys on kauheaa!

  2. Mistä kummasta tänne eksyy näitä säätoiveiden esittäjiä? Eikö asiaa voi ottaa sellaisena kuin se on?

   1. Tämä aika vuodesta on Helsingissä joka tapauksessa hyvin ikävä. Pimeyttä riittää, aurinko ei paista juuri koskaan, aurinko pilkahtelee ehkä kahden viikon välein. Samaa on kestetty marraskuusta asti ja pitää kestää helmikuun loppuun ennen kuin alkaa vähän helpottaa. Ei ihme, että toiveajattelijoita on liikkeellä.

  3. Onneksi kumpaakaan ei nykyisin enää lainkaan esiinny.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.