Nauti pitkästä syksystä

Julkaistu
Syksystä voi nauttia myös ihan tyylikkäästi. Näinkin voi syksyisen huviretken tehdä. Kuva: zottelpueppi / fotocommunity /googlen tarkennettu kuvahaku.
Syksystä voi nauttia myös ihan tyylikkäästi. Näinkin voi syksyisen huviretken tehdä. Kuva: zottelpueppi / fotocommunity /googlen tarkennettu kuvahaku.

Saa nähdä, miten paljon saamme tämänkertaisesta korkeapaineestamme myös kuivaa ja aurinkoista säätä. Tänään siitä nauttivat itäiset maakunnat ja lounaisin rannikko saaristoineen. Vaikka parhaiten tuossa korkeapaineessa olemmekin vasta sunnuntaista tiistaihin. Pilveä, myös sumua, voi silti olla, mutta josko sentään sateista pääsisimme. Tänään on sadetutkan mukaan sateisinta suunnilleen Itä-Uudellamaalla, mutta hyvinpä ropisevat sadepisarat ikkunaan myös Helsingissä. Ennen kuin alkoi sataa, maisemasta kilpailivat sumu ja jo värittyneet lehtipuut. Sumu oli ottavinaan ylivallan, mutta vähäinenkin valo sai syksyn värit eloon.

Jos lähipäivinä on tarvetta vaikka sukuloida tai jos haluaa muuten vain vaihtaa vapaapäivän maisemaa, voi hyötyä suuresti satelliittikuvista. Aurinkoinen sää voi nimittäin oleilla aika lähelläkin, kunhan sitä vain etsii oikeasta suunnasta. Äkkiäkös matka jollain menopelillä taittuu, ja vielä kaukana edessä ovat liukkaat kelit. Vasta keskiviikon-torstain maissa ilma Suomessa on – aiempaa epävakaisemman sään ryydittämänä – edes vähän kylmempää, ja sitäkin vain tilapäisesti. Tuskin edes mainitsisin tässä vaiheessa rännän tai lumen mahdollisuudesta muualla kuin Pohjois-Suomen itäosassa, mutta jos jotain tuolle ajankohdalle suunnittelee, kannattaa edes pieni kasvava mahdollisuus jollain tavalla jo pistää korvan taakse. Ei kuitenkaan ole enää kesä.

Ihan ulkoilukelpoista sää siis lähipäivinä on, joten raitista ilmaa on tarjolla niillekin, jotka eivät halua ihan hikeen asti rehkiä. Syksy tuoksuu ulkona, ei sisällä. Pieni pukeutumisongelma voi seurata aamujen ja iltapäivien lämpötilaeroista. Suomi ja jopa melko lähiympäristö on pullollaan myös syysnähtävää, ei se kaikki kesään jää. Oma aktiivisuus ja jopa hullu luovuus siinä varmasti palkitaan. Retkenkin voi tehdä vaikka tylsimpään mieleen juolahtavaan paikkaan, ja huomata sen jälkeen, ettei se nyt ihan niin tylsä ollutkaan, ainakaan syysväreissä ja hyvässä seurassa.

 

Kuvan linkki: http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/28986153

 

5 vastausta artikkeliin “Nauti pitkästä syksystä”

 1. Parhaillaan käynnissä oleva syksy on pelottava. Päivisin auringossa lähes kesäistä. Ainoastaan lehtien väristä voi päätellä vuoden ajan. Jopa edelleen on sisäsaaristossa havaittavissa vähäisiä sinileväkukintoja. En näe tässä kyllä yhtään syytä nauttia..

 2. Vaikuttaa siltä, että matalapaineita, jotka toisivat vettä tänne Keski-Suomeen, ei nykyään synny lainkaan. Maaseudulla lähdetään talveen tilanteessa, jossa pohjavessi on pitkäaikaisten keskiarvojen alarajan aalapuolella. Hyöty saattaa olla siinä, että ensi keväänä kuiva maaperä ei roudi, mutta aika outo tilanne on lämpötilojen jaa sateiden suhteen.
  Mistä johtunee, että matalapaineiden syntyminen on niin heikkoa?

  1. Kyllähän niitä Atlantilla pyörii koko ajan erityisesti Keski-Suomessa tai ylipäänsä Suomessa olevia varsinaisia matalapaineita on hyvin harvoin. Yleensä saamme vain Atlantilla olevasta matalapaineesta rintama-alueen tänne itse matalapaineen keskuksen ollessa muualla. Nämä sateiset rintama-alueet ovat vain olleet vähän harvassa tässä viime aikoina.

   Juha voisi ammattilaisena esittää asian paremmin…:)

   1. Keskiviikon-perjantain kuluessa pitäisi Keski-Suomenkin sadetta saada ja sitten uudestaan ensi viikon alussa. Suursäätilamielessä kuitenkin vallitsee enemmän korkea- kuin matalapaine ja ties miten pitkään vielä.

 3. Kiitos tästä artikkelist! Hienoa kun kerrankin kehotetaan nauttimaan syksystä, eikä vain ainaista ja uuvuttavaa kesän palvontaa. Syksy on upeaa aikaa!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.