Kuukaudet väreinä

Julkaistu

Jos kuukausilla olisi omat värinä, olisiko toukokuu keltainen, kuten Aikakoneen biisissä, vai kenties vaaleanvihreä? Synesteetikon olisi helppo vastata tähän, sillä synesteetikko näkee vaikkapa viikonpäivät eri väreinä.

Pohdiskelimme taannoin työkaverini Liisa Rintaniemen kanssa tuota keltaista toukokuuta, tai lähinnä sitä, onko se keltainen vai jonkin muun värinen. Samalla rupesin miettimään millaisia voisivat olla muiden kuukausien värit. Värit alkoivat muodostumaan päässäni kuukauden tyypillisen sään tai lämpötilan, toisaalta luonnossa kyseisenä kuuna esiintyvien värien tai tunnelman kautta.

Joidenkin kuukausien väri muodostui päässäni helposti, mutta osaa piti hetken miettiä. Tässä oman mieleni tuotos eri kuukausista väreinä ja pohdinnat värin ja kuukauden yhteydestä:

 

Oma näkemykseni kuukausista eri väreinä.
Oma näkemykseni kuukausista eri väreinä.

Tammikuu – sininen

Tammikuu on pimeä ja kylmä kuukausi.

Helmikuu – vaaleansininen

Helmikuu on kylmä kuukausi, mutta alkaa olla valoisampaa ja aurinkoisempaa, lunta maassa ja taivas vaaleansininen.

Maaliskuu – turkoosi

Maaliskuussa lumi alkaa sulaa ja lämpötila kohota, sen vuoksi sinisessä hieman lämpimämpää sävyä mukana.

Huhtikuu – keltainen

Lumi alkaa olla monin paikoin sulanut ja kellertävä nurmikko paljastuu, sää on kuivaa ja usein aurinkoista.

Toukokuu – vaaleanvihreä

Kasvukausi alkaa ja luonto alkaa vehreytymään.

Kesäkuu – vihreä

Puiden lehdet ja muu kasvillisuus muuttuvat kypsän vihreäksi , kesäkuussa usein vielä viileää.

Heinäkuu – oranssi

Kesän lämpimin kuukausi, loma, ilo ja valo.

Elokuu – tummanvihreä

Luonto alkaa valmistautumaan syksyn tuloon, illat pimenevät ja viilenevät.

Syyskuu  – ruoste

Ruska alkaa tehdä tuloaan, mutta vielä on melko lämpimiä päiviä, vuoden värikkäin aika.

Lokakuu  – ruskeanharmaa

Lokakuussa lehdet putoavat maahan ruskeina ja vehreys katoaa hiljalleen, pakkasyöt lisääntyvät.

Marraskuu – musta

Vuoden synkin kuukausi. Lunta ei vielä välttämättä ole maassa, ei lehtiä puissa ja usein pilvistä sekä vähän auringonvaloa.

Joulukuu – vaaleanharmaa tai valkoinen

Joulukuussa ei ole vielä kovin kylmä, mutta lunta alkaa olla jo maassa.

 

Minkä värisinä sinä näet eri kuukaudet? Olisi mielenkiintoista kuulla synesteetikon näkemät värit!

Kuva: Aleksi Jokela

4 vastausta artikkeliin “Kuukaudet väreinä”

 1. Keltaista toukokuuta voi perustella voikukilla, jotka ainakin Etelä-Suomessa kukkivat toukokuussa.

  Kuukausien värit ovat muutenkin kovin paikkakuntakohtaisia. Etelärannikolla ruska tulee kuukautta myöhemmin kuin Lapissa, eli vasta lokakuun puolivälissä. Samaten marraskuun väri Lapissa on yleensä jo jotain muuta kuin mustaa. Tänä vuonna tässä ihan rannikolla kuivuus toi tosin ruskan jo elokuussa. Lisäksi merenrannalla asuvan värimaailma eroaa oleellisesti sisämaan metsissä tai toisaalta peltoaukeilla asuvan havainnoista.

  Punainen puuttui sinulta kokonaan. Itse näkisin että joulukuu voisi olla punainen, mutta tämä väri ei toki liity sitten enää luontoon tai säähän millän lailla. Tai, voihsihan sen perustella revontulilla, jotka tosin joulukuussa tuppaavat jäämään pilvipeitteen taakse.

  1. Olet aivan oikeassa siinä, että eri puolilla Suomea kuukauden värit vaihtelevat, samaa pohdin itsekin. Nämä määrittämäni värit ovat subjektiivisia, jokaisella on omat värinsä :) Kyllä tuo punainen tuli itseasiassa jossain vaiheessa mieleeni joulukuun kohdalla, tai vaaleanpunainen!

 2. Tammikuu = valkoinen (lunta). Helmikuu = hopeinen (hanget kimaltaa hopeisina auringossa). Maaliskuu = sininen (taivas on sininen, myös lumi alkaa sulaa ja vedestä tulee mieleen sininen). Huhtikuu = ruskea (liejua ja mutaa..). Toukokuu = vaal.vihreä (kun kaikki vihreys on vielä tuoretta ja kaunista). Kesäkuu = sateenkaaren värinen (kukat kukkii, luonnossa on paljon värejä ja myös sateenkaaret kuuluu kesään). Heinäkuu = vihreä (kaikki vihreä on jo todellakin vihreää). Elokuu = vaal.ruskea (ja muutkin ruskean sävyt, vilja kypsyy ja luonnossa alkaa muukin muuttua ruskean sävyihin). Syyskuu = punainen (luonnosta löytyy yllättävän paljon punaista). Lokakuu = oranssi (ruskan viimeiset sävyt, pohjoisessa tosin jo mennyttä). Marraskuu = harmaa (on synkkää ja mustaa, mutta ensilumi tuo vähän valoa). Joulukuu = kultainen (kaikkialla loistaa valoja, tulia ja muuten pimeä aika onkin pelkkää loistoa).

  Tässä oli minun värit kuukausille.. ja mainittakoon vielä että olen talvi-ihiminen. ;)

  1. Jos kukkien väreistä lähdetään, niin toukokuu on keltainen (leskenlehdet, voikukat, leinikit), kesäkuu valkoinen (juhannusruusut, pihlajat, tuomet, päivänkakkarat), heinäkuu sininen (kissan- ja harakankellot) ja elokuu purppura (horsmat, lupiinit).

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.