Myrsky vai mylväys? Vai Helena? Mikä myrskylle nimeksi?

Julkaistu
Hurrikaanit Marie ja Cristopal
Hurrikaanit Marie ja Cristopal

Viime viikolla kova tuuli ei yltynyt myrskyksi asti täällä Suomessa, mutta aiemmin kesällä Helenan päivänä mantereella oli rajuja ukkoskuuroja, joten tämä rajuilma nimettiin Helenaksi.

Koska rajuilma sattui Helenan päivänä (31.7.), niin se loogisesti nimettiin Helenaksi. Näin Suomessa on helppoa nimetä rajuilmat ja myrskyt niiden alkamispäivän nimipäivän mukaan. Kalenterista vain napataan ensimmäinen nimi, jota ei aikaisemmin ole annettu näille luonnonilmiöille.

Tällä hetkellä Atlantilla pyörii ykkösluokan hurrikaani Cristobal, joka on tämän kauden kolmas hurrikaani (A, B, C…). Tyynellä Valtamerellä riehuu kakkosluokkaan laimentunut Marie. Mistäs nämä nimet ovat sitten repäisty? Yhdysvalloissa ei kalenterissa ole nimipäiviä, joilla myrskyjä nimetä.

Jotta myrskyt (hurrikaanit, taifuunit tai syklonit – sama asia eri maantieteellisillä alueilla) pystyttäisiin erottamaan toisistaan, niin World Meteorological Organisation (WMO) on kehittänyt alueellisia myrskyjen nimilistoja. Listoissa on aakkosjärjestyksessä 21 nimeä. Nimilistoja on kuudeksi kaudeksi. Jos hurrikaanikauden (kesäkuusta marraskuuhun) aikana tulisi enemmän kuin 21 myrskyä, niin ”jatko”myrskyt nimettäisiin kreikkalaisten aakkosten mukaan. Alpha, Beta, Gamma…

Jos myrsky on tuottanut paljon vahinkoa, se poistetaan nimilistalta. Esimerkiksi Katrina (Yhdysvallat 2005) on poistettu listalta. Nimiä ei noin vain lisätä tai poisteta. WMO pitää aiheesta tärkeitä kokouksia kahdesti vuodessa.

Läntisen ja pohjoisen Tyynenmeren sekä Etelä-Kiinan meren alueilla neljätoista alueen maata (WMO:n taifuunikomitea) ovat saaneet laittaa jokaiselle viidelle listalle kaksi nimeä. Listoja ei aloiteta alusta vuoden vaihtuessa. Tällä listalla kaikki nimet eivät ole ihmisten nimiä, vaan listalla saattaa olla paikkoja, astrologisia nimiä tai vaikkapa mytologosia hahmoja. Voin vain kuvitella, kuinka tiukkoja keskusteluja listalle ehdotetuista nimistä käydään.

Läntisen ja pohjoisen Tyynenmeren sekä Etelä-Kiinan meren alueen taifuunien nimilistat
Läntisen ja pohjoisen Tyynenmeren sekä Etelä-Kiinan meren alueen taifuunien nimilistat. Lähde WMO

Ja jotta myrskyjen nimeäminen ei kävisi liian helpoksi Aasiassakaan, niin Japanilla on käytössä kaksoiskäytäntö: sekä nimet yhteiseltä listalta että numerointi (nelinumeroinen luku: kauden taifuunin järjestysnumero ja vuosi).

Ja nyt historiaa. Mistä tämä myrskyjen nimeäminen oikein alkoi? Tarinat kertovat, että ensin myrskyjä nimettiin mielivaltaisesti. WMO:n mukaan esimerkiksi vuonna 1842 Atlannilla riehunut hurrikaani Antje sai nimensä myrskyssä mastonsa menettäneen aluksen mukaan. Etenkin roomalaiskatollisissa maissa myrskyjä saatettiin nimetä pyhimysten mukaan. Toisen maailmansodan aikaan amerikkalaiset meteorologit nimesivät myrskyjä vaimojensa tai tyttöystäviensä mukaan. Enpä tiedä, olisiko tuollainen kunnia tehnyt minut onnelliseksi?

Koska naisten nimet vaikuttivat hyvältä tavalta nimetä myrskyjä, niin vuonna 1953 WMO julkaisi nimilistan Atlannin hurrikaaneille. Ensin listalla oli vain naisten nimiä. Miesten nimet lisättiin tasa-arvon nimissä vuonna 1979.

Ja nyt loppuhuipennus. Illinoiksen yliopistossa julkaistiin tutkimus kesäkuussa, jonka mukaan hurrikaanit, joilla on feminiininen lempeä nimi kuten Dolly, Fay tai Hanna aiheuttavat enemmän kuolemantapauksia kuin miehisemmät nimet. Ihmiset eivät kuulemma välttämättä ota lempeitä ”naismyrskyjä” yhtä tosissaan kuin möreitä ”miesmyrskyjä”. Mitäs tähän sanotte?

Lähteitä:

http://www.wmo.int/pages/prog/www/tcp/Storm-naming.html

http://www.hurricanezone.net/

http://www.news.illinois.edu/news/14/0602genderedhurricanes_SharonShavitt.html

 

 

6 vastausta artikkeliin “Myrsky vai mylväys? Vai Helena? Mikä myrskylle nimeksi?”

 1. Helenan kuvaukseksi sopisi kaiketi paremmin rajuilma kuin myrsky.

  1. Näinhän se on, kesäinen Helena-rajuilma. Ukkoskuurot olivat niin nopealiikkeisiä, että vahingot ja hälytystehtävät aiheutuivat ukkospuuskista sekä hetkellisistä rankkasateista.

 2. Kiitos kommenteista. Olitte oikeassa. Helena oli vain rajuilma ja hyvä näin.

 3. Ehdotan seuraavien myrkyjen nimiksi kronologisessa järjestyksessä:
  1) Remu
  2) Juha Föhr
  3) Tiina Asula

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.