Mätäkuun kuuma juttu?

Julkaistu
gggKuva: Public Domain (U.S. Library of Congress).
Öiden pimetessä taivaalla loikkii vaikka mitä. Iso koira tuo kuumat ilmat Sirius kuonossaan. Jos tämä vaikuttaa kuva-arvoitukselta, lue juttu. Kuva: Public Domain (U.S. Library of Congress).

Alkavaa kuumaa säätä uskon kestäväni jonkin aikaa; alkaahan samalla pääosa kesälomasta. Hyvä ajoitus, sanoo ehkä moni, mutta onneksi kaikkein kuuminta on vain ensi viikon heti alussa. Jos en mene länteen, vältyn luultavasti kolmenkympin läkähdykseltä, mutta lähelle se menee myös täällä vielä kesäuntaan nukkuvassa pääkaupungissa. Ihmisiä on kyllä jo alkanut palailla kesälaitumilta, kuka mistäkin.

Vaikken pidä hirmuhelteistä, vähän harmittaa alkukesän lähes kesättömyys. Ei se olisi lempiaikaani ollutkaan, mutta olen tavallisesti maannut silloin auringossa. Rusketusta, muka D-vitamiinia ja silleen. Vitamiinivarasto on onneksi purkissa, ja sieltä voi tuota ikärappeutumisen hidastajaa popsia.

Lomasuunnitelma on latinan opiskelua, ja varmaan samalla sen sukukieliinkin sukeltamista. Helle- tai lämpöaalto, etenkin pitkittynyt kuuma sää, ilmaistiin Rooman valtakunnan aikana dies caniculares. Koiranpäivät! Jotenkin sitä ajattelee heti, että miksei kissanpäivät, mutta kai se menee niin, että kissat ovat tässä väärin ymmärettyjä. Tai sitten en ole huomannut koirista jotain oleellista… -Tarkentaa täytyy, että kyseessä ovat nimenomaan pienen koiran päivät.

No niin, kaikki saa kyllä selityksensä. Ainakin jo muinaiset egyptiläiset, joille Niilin vuosittainen tulviminen oli oleellisen tärkeää, huomasivat koiran tuovan kuuman sään ja tulvan, koska Niilin latvuksilla satoi. Koira on tässä Iso koira, tähtikuvio, jonka kirkkain ja samalla koko tähtitaivaan kirkkain tähti on Sirius. Kun tämä Sothis nousi aamutaivaalle ennen aurinkoa, ennusmerkki oli selvä. Suomessa Sirius on myös Koirantähti tai Kalevan tähti.

Ja koirapa se sitten ehätti aikanaan moniin kieliin nimeämään sitä, mikä meillä on helle tai vielä paremmin helleaalto. Helle on ihan omankuuloinen mutta sittenkin kieleemme lainattu sana, tosin se on kuulunut kieleemme ainakin jo 1500-luvulla (Agricola). Helle on balttilainen laina ja peräisin ”jostakin latviaa ja liettuaa edeltäneestä kielimuodosta” (Länsimäki).

Mutta takaisin koiraan ja koiranpäiviin. Ne tunnetaan vaikkapa italiassa (la canicola), ranskassa (la canicule), espanjassa (el canícula) ja jopa venäjässä, missä vastaava sana merkitsee kesälomaa, mutta myös saksassa (Hundstage) ja englannissa (dog days). Ruotsissa asia menee mätäkuun jutuiksi, ja sieltä se mätäkuu meillekin tulee. Pieni koira on kadonnut matkan varrella. On vain lasten lällätykseltä kuulostava hell-lll-le. Vastaavanlainen sana voisi olla vaikka äll-lll-lö. Lähellä olisi myös vaikka hul-lll-lu. Sanoja voi mutustella näinkin. Kyllä koiranpäivät olisi parempi, jotenkin jykevämpi ja tanakampi.

 

Nettikirjallisuutta aiheesta:

http://www.kotus.fi/?s=902 Huh hellettä

http://www.kotus.fi/?s=3646  Hellettä ja salamoita

http://www.kotus.fi/?5415_m=8681&s=3239  Halla vai helle?

http://de.wikipedia.org/wiki/Hundstage

http://fr.wikipedia.org/wiki/Canicule

 

Kuvan linkki: http://en.wikipedia.org/wiki/Canis_Major#mediaviewer/File:Sidney_Hall_-_Urania%27s_Mirror_-_Canis_Major,_Lepus,_Columba_Noachi_%26_Cela_Sculptoris.jpg

 

13 vastausta artikkeliin “Mätäkuun kuuma juttu?”

 1. – Mielenkiintoista! Mistähän tällainen sanonta on peräisin: ”raining cats and dogs” (”sataa kissoja ja koiria”)?

 2. Kiitos Juha, kun jaksat aina kaivaa noita mukavia tarinoita. Niitä lukee tosi mielellään, antavat aihetta ajatella mistä kaikki johtuu.
  Kesänlapsi vaikka olenkin, nyt saisi tämä hirmuhelle (Uusimaa) todella väistyä. Siitähän oli hieman viitteitä tekstissäsikin !

  1. Orlandon ennuste:

   Helteet jatkuvat syyskuun loppupuolelle asti, ja kuivuus vielä hetken senkin jälkeen. Loka- ja marraskuu ovat siirtymävaihetta, mutta joulukuun alusta lähtien sataa vettä ja tuulee lounaasta joka päivä seuraavaan kevääseen asti.

   Jos vain vanhat merkit pitävät paikkansa.

 3. Minusta voisi olla vielä lämpimämpääkin. Sinänsä harmi, ettei Suomessa juuri 35 asteen lämpötioja tule. Lämmöstä on itselleni ollut se hyöty, ettei ole ollut nivelvaivoja lainkaan. Se on kuulkaa hienoa aikaa sellainen. Niin ja mikäs sen hienompaa, kun tarkenee järvissäkin uida lämpöisissä vesissä.

  1. Olen ihan samaa mieltä, pari viikkoa vähintään putkeen sellaiset 35 pintaan lämmöt. Olisi mukava lukea niitä juttuja, kun nyt jo näistä perushelteistä niin väännetään hirmujuttuja. Järveen en ole mennyt, saisi se vesi olla minulle noin 30 asteista mieluusti. Paljon mukavampi on istuskella saunassa pari tuntia, ja hiukan välillä piipahtaa ulkona.

 4. Olipa taas mukava juttu Juhalta! Luen erittäin mielelläni näitä blogeja. Niissä on mukavasti tietoa pakinoinnin lomassa.

 5. Helteet alkoivat tänä vuonna toukokuun alussa, eli ennätysaikaisin, ja jatkuivat kesäkuun puoleenväliin asti. Tämän jälkeen oli kolme viileämpää viikkoa. Heinäkuun alusta lähtien on vallinnut korkeapaine joka ei osoita mitään merkkejä heikkenemisestä. Tällä hetkellä Forecan 10vrk ennuste näyttää Helsinkiin 10 päivää pelkkää aurinkoa, pelkkää hellettä. Helteet jatkunevat pitkälle syyskuuhun, ja sateita ei tule ennen joulukuuta, minkä jälkeen niitä toki tuleekin päivittäin kevääseen asti.

  Koko vuosi on ollut ennätyslämmin, lukuunottamatta muutamaa viikkoa tammi- ja kesäkuussa. Suomi on ollut tänäkin kesänä, kuten yleensä, Euroopan lämpimin maa Alppien pohjoispuolella. Silti ihmiset valittavat siitä miten kylmä Suomessa on. Käsittämätöntä!

  1. Hetkinen… toukokuu alkoi hyvin kylmänä ja vappuna satoi paikoin lunta. Se yksi tosi lämmin viikko oli toukokuun kolmas viikko. Muutenhan touko-kesäkuussa ja vielä heinäkuun alussa oli tosi viileää. Esim. juhannus oli jääkylmä, monin paikoin kylmin yli 30 vuoteen. Näinkö nopeasti sekin unohtui?

   1. http://ilmatieteenlaitos.fi/toukokuu
    http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuu

    Toukokuu oli keskiarvoa lämpimämpi ja kesäkuu hieman sitä kylmempi, yhteenlaskettuna ne olivat siis varsin lähellä keskiarvoa. Vappu ja juhannus ovat monelle tärkeitä ja niille sattui nyt viileämmät jaksot, jotka kuitenkin kalpenevat koko muun vuoden lämpöaaltojen rinnalla. Se ei kuitenkaan estä ihmisiä valittamasta ja lähettelemästä näppäriä meemejä facebookiin aiheesta.

    Säätilan vaihtelut menevät nykyään juuri näin: silloin harvoin kun on kylmää, on hiukan viileähköä, ja silloin kun on lämmintä, on ennätyskuumaa.

 6. Olen samaa mieltä siitä, että voisi vihdoin lopettaa puhumisen, miten Suomessa on niin lyhyet ja kylmät kesät. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa. Kesäkelit alkoivat toukokuun puolivälissä ja jatkuvat varmasti syyskuulle. Tässä välissä on ollut kuukauden päivät kovia helteitä eikä elokuussakaan näytä merkittävää muutosta tulevan.

  Kesästä tulee siis helposti ainakin nelisen kuukautta pitkä, mikä on kolmasosa vuodesta, ja lisäksi hyvin kuuma.

  1. Niin paitsi että toukokuusta suurin osa oli kylmää ja niin myös kesäkuusta. Yksi lämmin viikko toukokuussa tai muutama yksittäinen lämmin päivä kesäkuun alussa ei tee koko kesästä kovin kuumaa. Oikeastaan vasta nyt tämä heinä-elokuun vaihde on ollut kuuma, siinä kaikki. Eikä taatusti jatku enää pitkään.

  2. Ärsyttäviä ovat ainakin lausahdukset tyyliin ”pitää nauttia helteestä, kun kerrankin voi” tai ”kohta on taas talvi ja pakkaset”. Kun kuuma vuodenaika kestää tosiaan toukokuusta syyskuuhun, joiden väliin jää vähintään 50 hellepäivää, niin ei se nyt ihan vähän ole, monin verroin pidempi kuin vaikkapa talven kesto nykyisin. Ja se mikä helteen jälkeen lopulta tulee on talvi ja vesisateet, ei talvi ja pakkaset!

   Tosiasia on, että jos tykkää helteestä, niin asiat ovat hyvin ja vuosi vuodelta paremmin!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.