Heinäpouta hellii lomalaisia

Julkaistu
Vastaniitetyn heinän tuoksu kuuluu keskikesään. Kuva: Apple Farmer / Wikimedia Commons.
Vastaniitetyn heinän tuoksu kuuluu keskikesään. Kuva: Apple Farmer / Wikimedia Commons.

Kömpiihän se kunnon kesä sieltä vihdoin iloksemme! Oli sen jo aika. Vielä en ole ulkona käynyt, vaan läheisen lentokentän sääsähke sen kertoo: 20 astetta jo, tosin asteen tarkkuudella.  Riittää hyvin. Vähän sisämaahan päin on toinen, isompi lentopaikka, siellä on 22, ja Vaisalan mittarissa Länsi-Vantaalla 23 lämpöastetta. Meren suunnassa siintää sininen vanha taivas, pilvet ovat sisämaassa ja ulottuvat sieltä tänne. Lokkien kiljumista riittää, vaikkei meri ihan lähellä olekaan. Pesivät sitten mielummin täällä ja ovat levottomia lentokyvyttömien poikasten vuoksi. Puista näkee ja kuulee, että vähän tuulee. Kyllä, kesä todella on täällä, vaikka melkein jo toivo ehti mennä.

Ilmatieteelliset ennustekartat vahvistavat lämpimän kesän alkaneen. Huomenna lauantaina Itä-Suomessa vielä paikoin kuurottelee, mutta seuraava isompi sade olisi leviämässä meille lounaasta vasta ensi viikonloppuna. Saatiin siis vähän niin kuin heinäpouta, josko nuorempi kaupunkilaissukupolvi nyt enää tietää, mikä se on. Mutta sellaista heinähattujen hommaa tämä sään ennustaminenkin välillä on, vaikka mitä muuta yritetään selittää. Totuus on tässäkin oman aikansa lapsi.

Kesästä pitää vain muistaa, että yksittäisiä lämpöukkosia voi olla, vaikka kuinka olisi korkeapainetta. Katsotaan, mihin asti vedet vielä lämpiävät. Nyt voi antautua kesäisen luonnon vietäväksi!

www.youtube.com/watch?v=Y8AbZFRFkUU

 

Kuvan linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Niittokone#mediaviewer/Tiedosto:Skivesl%C3%A5maskin.jpg

 

8 vastausta artikkeliin “Heinäpouta hellii lomalaisia”

 1. Näyttäisi melko hyvin pysyvän ainakin alkaneen viikon alkupuolen verran tämä asetelma että ilmamassat saapuu etelästä korkeapaineen länsireunaa pitkin. Itsehän toivoisin että idän puolen korkeapaine luiskahtaisi vähän idemmäksi ja antaisi tilaa lännen puolelta vähän kosteudelle muuallakin kuin aivan läntisellä rannikkoseudulla… ukkosta kiitos! :-) Lappiin asti kun ei viitsi lähteä, vaikka siellä onkin mahdollista saada annoksia Ruotsin ja Norjan puolen kosteammasta ilmamassasta.

  Nämä kuivat helteet ei oikein miellytä.

  1. Olen aivan samaa mieltä!

   Korkeapaine saisi väistyä hieman idemmäksi, jotta kosteus pääsisi Suomen puolelle. Tosin ukkosten suhteen tilanne on melko mielenkiintoinen. Sopisi odottaa tällaiselta ilmalta rajujakin ukkosia, mutta kun ei, niin ei. Toivotaan parasta!

   Terveisin: (Epätoivoinen) Ukkosbongari :/ :(

   1. Elä vaivu epätoivoon. Onhan näitä vuosia tässä… ;-)

    Täytyy toivoa, että sitten kun tämä lämpimän purkaus etelän suunnasta loppuu, että matalapaine tullessaan kulkee sopivasti niin että saadaan kylmä rintama ajamaan lämmin sektori taivaalle eli ”triple point” matalan keskuksen tienoilla Suomeen eikä mitään silkkaa okluusiota jossa ukkoset on taas Viron puolella siinäkin kylmän rintaman mahdollisuudessa ja me kökötetään jatkuvan harmaan sateen kanssa täällä pohjoispuolella :-)

 2. Täällä odotetaan myös innokkaana ukkosia :)

 3. No itseasiassa tänään valahtaa lievä kylmä rintama avustamaan päivää koillisesta, tuonne itäiseen Lappiin ja keskiseen Suomeen. Pohjanmaallekin uskaltaa luvata ukkoskuuroja, jos/kun tuo rintama sinne asti pääsee. Etelässä katsellaan me vaan aurinkoa ja kosteuden puutteessa kärsiviä kumpiaisia iltapäivän mittaan :-)

 4. Lisätäänpä vielä sen verran ukkosista ja säästä yleensä, että miten voi helposti havainnoida päivän kehitystä ihan pinnalta käsin; jos kumpupilvet muuttuvat yläosastaan suoraan ylöspäin peikkomaisiksi haituviksi (tiedätte varmaan niitä trolleja joita joskus oli lyijykynien päissä jörötukkineen) niin kosteus ei riitä ukkosteluun eikä välttämättä edes sateisiin. Sitten taas jos pilvet alkaa ylöspäin pyrkiessään lauttaantumaan ympäri taivasta, niin törmättiinkin inversiokerrokseen ja taas voi pahimmassa tapauksessa heittää päivän ukkoshaaveet romulaariin ellei pintalämpötilan odota nousevan rajusti päivän mittaan (lämpöukkosista puhuen, rintamatilanteet erikseen). Heikkoja sadekuuroja ei tosin tuo inversio estä.

  Juha varmasti osaa kertoa lisääkin asiasta, mutta kunhan tökin tietoa eteenpäin.

 5. Kaikille ukkosesta pitäville on tiedossa hyviä uutisia.

  Loppuviikosta kaakosta työntyy maahamme kuumaa ilmaa ja varsinkin Keski ja Itä-Suomessa suuria CAPE-arvoja on odotettavissa. Nyt Forecasta katsoin että Ouluun luvataan tiistaiksi ukkosta. Tosin CAPEt yltää Ouluun n. 400 j/kg, mutta jossain Pudasjärvellä 1600 j/kg :D

  http://www.nordicweather.net/ennustekartat.php?fi

  http://www.foreca.fi/Finland/Oulu

 6. Hyvin on saatu heinät latoon. Kiitos hyvästä kelistä :P

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.