Kesä!

Julkaistu
Kyllä kesälaitumella kelpaa kirmata, kunhan ei kotisohvalle unohdu. Sadekin on kohta taas lämmintä. Kuva: Cristina/flickr.
Kyllä kesälaitumella kelpaa kirmata, kunhan ei kotisohvalle unohdu. Sadekin on kohta taas lämmintä. Kuva: Cristina/flickr.

Kun ihminen näkee, mitä haluaa nähdä ja kuulee, mitä haluaa kuulla, aloin minäkin laittaa näitä juuri koettuja lähes jääkaappipäiviä johonkin parempaan, mieltä ylentävämpään kehikkoon, paremmalle asialle. Ja sehän kävi luovasti ja joutuisasti. Oli kyse helatorstaiviikon alkupäivistä eli kanttaiviikosta. Joku voi tuntea sen myös kanttaus- tai kankulaviikkona. Tai luultavimmin koko asiaa ei tunne enää juuri kukaan. Mutta päivien nimi tullee muinaisruotsin gangdagh-sanasta (Vilkuna) ihan niin kuin maanantai manadagh´ista. ”Kulkupäivistä” on kyse: ”…kansa kävi pappien johdolla kulkueina toukovainioilla kantaen mukanaan ristiä, siunattua leipää ja pyhäinkuvia, samalla soitettiin kelloja ja luettiin rukouksia” (edelleen Kustaa Vilkunan mainiosta kirjasta Vuotuinen ajantieto).

Kanttausviikon yhdistää säistä vaarinottoon se, että kesän säästä tulee kanttausviikon sään vastakohta. On jopa uskottu, että maanantai enteilisi kesäkuuta, tiistai heinäkuuta ja keskiviikko elokuuta. Täytyy myöntää, että tällainen ennustus kyllä kelpaa asettuessaan taannoin TV:ssä haastatellun mestarikansanennustajan sääennustetta vastaan: tämän mukaan kesästä tulisi viileä ja sateinen! Ei, kallistun uskomaan kanttausviikkoa. Haluan kesän sääksi jääkaapin vastakohdan. Tosin pitää vähän miettiä, millä kotitalouskoneella sen havainnollistaisi. En ihan leivinuunia ajatellut enkä muutakaan pätsiä…

Kesälaitumille karataan kouluista vielä viileähkössä ilmanalassa, vähiten sadekuuroja on itse suvivirsi- ja Gaudeamus igitur -lauantaina rannikolla ja idässä. Sunnuntaina on jo etelässä poutaa, mutta parinkymmenen asteen lämpötiloja saadaan etelän sisämaassa varmemmin vasta maanantaina, jolloin jo kasvaa korkeapaine Suomessa. Sitten kaakosta pukkaa tosi lämmintä ilmaa, joka ainakin etureunaansa näyttäisi kehittävän sadetta. Loppu on sen varassa, miten tämä jopa helleilma lopulta tänne asettuu. Kas, kun ei siinä aina korkeapainekaan auta, jos syntyy vaikka vain Länsi-Suomen pituisia kylmiä ja lämpimiä rintamia; mitä rauhattomammin helleilma meillä makaa, sitä enemmän kuurosatelee. Tosin sataen suvi tulee, pitää aina muistaa. Ei ilman vettä juuri mikään ainakaan pitkän päälle onnistu. Sää on osa luonnon kauneutta, jota muun ohella ylistää myös ajankohtainen suvivirsi.  Iloitkaamme siis!

Suvivirren sanat:  http://evl.fi/virsikirja.nsf/pudotusvalikko/571?OpenDocument  .

Suvivirsi:  http://www.youtube.com/watch?v=ZPUrdCpec2g  .

Gaudeamus igitur -hymnin sävel kuuluu myös Brahmsin musiikissa (ihan lopussa, suunnilleen kohdasta 9:30   http://www.youtube.com/watch?v=0TZjdkHYQIM  .

 

Kuvan linkki: https://www.flickr.com/photos/75555969@N00/3931042755/  .

 

3 vastausta artikkeliin “Kesä!”

  1. Kesä??? Mikä ihmeen kesä, älä naurata!!! :D

  2. Kesä on mielentila. Varsinkin näin lämpimällä sadesäällä tuoksujen kirjo on päätä huimaavaa! Kiitos hauskasti ja mielenkiintoisesti kirjoitetuista sääjutuista, kivaa kesää:)

  3. sää aina vaihtuu joka päivä

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.