Helle antaa pian periksi

Julkaistu
Kuva:
Helle on nainen.                                                          Kuva: uploaded by Immanuel Giel / mediaviewer/Public Domain)/Googlen tarkennettu kuvahaku.

Suuri osa Suomea on helteen kourissa, tosin tänään viimeistä päivää näin laajasti. Huomenna sunnuntaina hellettä on enää nippa nappa Varsinais-Suomessa ja sitten vähän varmemmin Uudellamaalla ja Itä-Suomessa. Pilvet kuitenkin jo ratkaisevat, samoin sateet. Niitä liikkuu niin sunnuntaina kuin vielä maanantainakin eniten maan keskivaiheilla Suomen yli itään. Se on matalapainetoimintaa Suomen poikki, ja vasta maanantaisen matalapaineen jälkipuolella, siis tiistaina, virtaa viilein tässä tilanteessa mahdollinen ilma myös eteläisimpään Suomeen. Ilma ei ole niin kovin viileää, mutta taas se tietysti tuntuu, kun tottuminen on ollut aivan eri lämpötiloihin.

Hyvä, jos mennään alkuviikon kuluessa lännessä 15 asteen vaiheille, idässä ja Meri-Lapissa tiistaina 10 ja 15 asteen välille. Tosin pohjoisessa on samanlainen tilanne jo aiemmin, ja pitää huomata, että maanantain sateissa lämpötila voi maan keskivaiheilla olla paljon alempi. Etelässä maanantain ilmamassa antaa myöden vielä juuri ja juuri helteenkin vaikkapa Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson tienoilla, mutta ainakin oltaisiin vielä yli 20 asteessa. Paitsi että länsirannikolla on jo selvästi viileämpää. Alkuviikon jälkeen ilma alkaa pohjoisessa vähän lämmetä, mutta etelässä, ensin kaakossa, roikkuu matalapaineenalue ilmanalaa  epävakaistamassa.

Kun ajattelen ihmistä ja säätä, pitäisin oleellisina sään hetkittäisiä, päivittäisiä ja vaikka viikoittaisia vaihteluita, ja jos mahdollista, niiden ajoittamisen edes yritystä. Ja tässä ollaan heti sen tosiseikan edessä, ettei säätä tällä tavoin miten monen tahansa päivän päähän edelleenkään kannattaisi ennustaa, jos on tarkoitus myös voida luottaa, edes osapuilleen, ennusteen jonkinlaiseen toteutumiseen.

Suuntaa antavaa kaikki ennustaminen on, se on (tai pitäisi olla) selvää, mutta monelle meistä ei taida olla suurta hyötyä laskelmista tai arvioista, joiden mukaan vaikkapa koko tulevan kesän keskilämpötila on jotain verrattuna keskiarvoon. Ja vähintään yhtä ”normaalia” kuin jonkin ajanjakson keskilämpötila on se, että Suomen sää vaihtelee suuresti, oli sitten kyse eri vuosista, kesistä, viikoista tai päivistä.

Yhdenkään vuorokauden keskilämpötila ei yksinään vielä paljasta, miten kylmä yö oli ja miten lämmin puolestaan päivä. Kaikista epänormaaleista epänormaalein voisi olla sellainen tilanne, että joka hetki vallitsisi täsmälleen ajankohdan pitkäaikainen keskiarvolämpötila. Niin ja muista sään elementeistä kuin lämpötilasta puhumattakaan. Mutta sitkeässä istuu sään ja tilastojen vain näennäisen pyhä avioliitto. Kun tietokonekapasiteettia on, niin ennustetaanpa sitten sään ohella sen tulevat tilastotkin.

LISÄYS/PÄIVITYS SÄÄN OSALTA: Suomi jääkin hyvin selvästi epävakaiseen matalapaineenalueeseen jatkuen alkuviikosta aina loppuviikolle. Kuuroittaiset sateet leviävät etelästä vähitellen pohjoiseen päin niin, että perjantaina niitä tulee myös Lapissa.  Vasta sitten eli kesäkuun puolella on kuivemman sään vuoro.

No mutta, laulun sanoin:

Helle – saa ihmiset epävireeseen
Helle – päiväkausia jatkuva
Helle…

Tehtaat seisoo
Toimistot seisoo
Kellot seisoo
Kun ihmiset eivät jaksa edes seistä

Helle – saa ihmiset epävireeseen
Helle – päiväkausia jatkuva
Helle…  … (Papu ja Pojat, http://lyrics.wikia.com/Papu_Ja_Pojat:Helle )

Kuvan linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Helle_%28mytologia%29#mediaviewer/Tiedosto:Phrixos_und_Helle.jpg

Helle Wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Helle_%28mytologia%29

 

6 vastausta artikkeliin “Helle antaa pian periksi”

 1. On tuo helle kyllä aivan posketon! Tulee mieleen monta vuotta, jolloin ei edes heinä-elokuussa ole pk-seudulla ollut näin kuuma! Mistä kaukaa näin kuuma ilmamassa on peräisin?

  Forecan ennusteissa ensi viikko näyttää huomattavasti miellyttävämmältä mutta 15 päivän parviajoissa on merkkejä helteiden palaamisesta kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Kuinka todennäköisenä pidät sitä? Kausiennusteissa ei ymmärtääkseni ole kesäkuulle kovin suuria poikkeamia suuntaan tai toiseen ennustettu.

  1. Jussi: Tämä kuuma ilmamassa on tietääkseni peräisin kaukaa Venäjältä. Nyt matalapaine valtaa Suomen vähäksi aikaa ja Venäjän helteet siirtyvät vain rajanaapurillemme takaisin. Eli voisin olettaa, kun tämä matalapaine siirtyy Suomesta pois, tulee Venäjän kuuma ilmamassa takaisin Suomeen.
   Minun ennustuksia :)..

 2. Lakkiaispäivänä eli 31.5. taitaa sitten täällä Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa sataa?

 3. Säät on mitä ne on, eikä muuta voida. Mutta nyt kun oli kolme neljä hellepäivää, alkoi jo valitus kuumasta jne. Nyt ei tarvitse kuin odottaa pari päivää, niin eiköhän ala olla juttuja (ilta-sonnissa) taas, kuinka voi olla näin kylmää ja märkää, eikö jo pitäisi tulla lämmintä ja kesä.

 4. Olipa hyvä kesä; vähäluminen ja kesti melkein viikon!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.