Valkeata maaliskuuta

Julkaistu
Kuva:  /Timo Tervo / flickr /Googlen tarkennettu kuvahaku.
Päivälleen kuin tänään mutta vuonna 2008.  Edellisenä vuonna 2007 oli myös poikkeuksellisen lauha maaliskuun alku. Kuva: /Timo Tervo / flickr /Googlen tarkennettu kuvahaku.

Jopas muuttui maisema yhdessä yössä. Eikä se ole vain maisema täynnä vastasatanutta valkeaa lunta; kyllä kevään kevättalvistuminen on myös lämpötila-asia. Sadetutka paljastaa lunta sataneen – edes yhtään – etelästä vähän vajaaseen Jyväskylän leveysasteeseen asti, tähän asti sakeiten kuitenkin lounaassa ja etelärannikon lähellä. Lunta satelee vielä pitkin päivää. Mutta Suomeen myös virtaa viimeistään tämän vuorokauden kuluessa selvästi aiempaa kylmempää ilmaa. Se tarkoittaa, kevättalvi kun jo kuitenkin on, erityisesti kylmiä öitä ja aamuja.

Iltapäiviksi aurinko tähän aikaan vuodesta jo heikentää pakkasta, mutta nollaan tai sen yli päästäneen tästä miltei viikko eteenpäin lähinnä lounaisrannikolla sekä paikallisemmin länsirannikolla. Varhaisaamuisin pakkanen voi paukkua kireänä, sen verran kylmää ilma nyt jatkossa on. Vasta ensi lauantaiksi Suomeen lasketaan lauhaa ilmavirtausta.

Aurinkoiseen säähän on jo sunnuntaista alkaen hyvät mahdollisuudet, mutta esimerkiksi tiistaina olisi vähän lunta luvassa ainakin maan länsiosaan. Sitä ennen, jo maanantaina, lounaasta voi ulottua lumisateita ainakin saaristoon ellei jo Turkuun asti. Keskiviikkona vähän lunta voisi sadella idässä. Torstain vastaisen yön paikkeilla Suomen eteläpuolitse olisi liikkeellä iso matalapaine itään, siiis eteläisempää reittiä kuin tämä nykyinen lumentuoja. Ei olisi mahdotonta, että sen lumisateita ulottuisi tännekin. Näin se siis menee, jos tietokoneen sanomisia katsoo ja uskoo.

Perusratkaisu on nyt joka tapauksessa selvä. Ja sitä voi sitten itse kukin nimittää, miten parhaaksi näkee: takatalveksi, etukevään peruutukseksi. Talviurheilukausi ei taida lumen suhteen uudelleen alkaa, paitsi tykkilumipaikoissa, enkä luottaisi hauraiden kevätjäidenkään kovin suureen vahvistumiseen. Sen sijaan vaikkapa luistelusta Helsingin Rautatientorilla ja vastaavissa paikoissa voi tulla vielä vähäksi aikaa hitti. Maanteiden ajokelistä, ja miksei kävelykelistä, kannattaa muistaa kevättalven tuttu piirre: Vaikka auringonsäteily lämmittää päivisin tienpinnat, ovat sulamisvedet illan koittaessa jäätymässä. Pääteitä epäilemättä suolataan, mutta on niitä muitakin liikkumisen paikkoja.

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/totervo/2334090807/