Kevättalven keskiössä: vuodenaikojen taistelu, hankikanto ja kinkerit

Julkaistu

nn
Kevättalveen saattaa ilmestyä yllättävää kauneutta. Kuva:Ilsemarie/Wikimedia Commons.

Vuodenaika, jota juuri nyt elämme täällä Suomessa, on kevättalvi. Säät eivät ole vielä kauttaaltaan lämpimät, mutta päivisin auringolla on jo niin paljon voimaa, että suojaa on. Öisin ja aamuvarhaisin tapaa olla pakkasta. Päiväisen sulamisen vesi jäätyy illalla. Lumipeite saa ylleen kovan kuoren. Jopa niin kovan, että hangen päällä voi kävellä. Lapsena teimme pahvista siivekkäitä kiekkoja, joita tuulisella säällä sopi päästää lumihangen pintaa pitkin pyörimään, pitkiäkin matkoja.

Sulamisvettä voi olla paitsi tiellä, myös räystäissä. Jääpuikkoina, jotka kasvavat, joskus kuin pitkäksi parraksi. Nykyajan jääpuikot voivat kertoa myös rakennusten vuotamisesta, lämpöhäviöstä. Katoavaa kauneutta taitavat olla. Mutta kevättalvea tämä on silläkin uhalla, ettei lunta ole paikoin kuin nimeksi. Kevään ja talven taistelu, Conflictus veris et hiemis (Alkuin n. 735 – 804), jonka kevät ja lopulta kesä aina voittavat, on vielä aikansa alussa. Kevättalvi Suomessa on karnevaalien aikaa jo etelämpänä. Vappua odotellessa.

Säätieteellisen sanomisen saumaa on aika vähän, kun ei mitään oikeasti erikoista yhtäkkiä olekaan. Aika tavallista kevättalvea, sentään jotenkin lämpimähköä: enimmäkseen liikkuva ilma pitää isommat yöpakkaset loitolla, mitä nyt Pohjois-Lapissa voi välillä enemmänkin pakkastella.

Mitä muuta on kevättalvisten hankikantojen aikana tehty kuin niitä auringonpaisteessa ihailtu? Sääkulttuuribingo! Löytyihän se tekemisen sesonki myös tälle vuodenajalle: kinkerit! Lukukinkerit, lukuset, katekismuksen kuulustelut. Jos tekee sukututkimusta, löytää kirkonkirjoista merkintöjä kristinopin osaamisesta, ihan annettuja arvosanoja. Ne ovat etenkin kevättalvilta. Hankikannolla on voinut olla menestykselle merkitystä.

Tulkoon pannuksi merkille, että kevätpäiväntasaus oli eilen illalla. Valoa lisää siis.

Kevätkulttuurilinkkejä:

(Alkuinin tekstistä en löytänyt muunnykykielistä käännöstä kuin in italiano mutta esim. googlen kääntäjä saattaa auttaa tiedonhaluisia)

http://poesiamedievale.blogspot.fi/2010/03/conflictus-veris-et-hiemis-il-contrasto.html

(Suomalaisversioita keväisestä perinteestä:)

http://www.kesaheikki.fi/jatkokertomus/osa-8

https://www.facebook.com/permalink.php?id=202478213110295&story_fbid=402456306445817

(Vähän erilaista kevättalvea, vai onko sittenkään?)

http://www.lohjanseurakunta.fi/464-kevattalvi-on-kinkereiden-aikaa

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SchneegloeckchenImSchnee.jpg