Kevättä ja kevättalvea on vielä moneen makuun

Julkaistu
Saanahan se siinä, parin vuoden takaisena. Lappi ja Kainuu ovat vielä hohtavahankisessa talviurheilukunnossa ihan luonnonlumen suhteen. Kuva: Ximonic / Wikimedia Commons.
Saanahan se siinä, parin vuoden takaisena. Lappi ja Kainuu ovat vielä hohtavahankisessa talviurheilukunnossa ihan luonnonlumen suhteen. Kuva: Ximonic / Wikimedia Commons.

Iltapäivälämpötila lounaan sisämaassa 10 astetta, Itä-Suomessakin noin viisi. Vaasan sisämaa ylti kahdeksaan Oulunsalo ja Rovaniemi kuuteen. Kittilässä ja Utsjoella neljään, mutta Kuusamossa ja Sallassa vain kahteen lämpöasteeseen. Helsingin keskusta pääsi kuuteen. Tässä tämän päivän saldo; tähän aikaan vuodestahan nuo päivälämpötilat monia kiinnostavat. Tai ainakin niin lienee yleinen oletus.

Jo ennen tämän kohta päättyvän maaliskuun puoltaväliä oli hyvin lämmintä, sitten oli runsaan viikon ajan selvästi kylmempää mutta silti tilastoissa tavanomaista maalissäätä. Nyt on siis jo toinen saman kuun hyvin lämmin sääjakso, joka se on puolestaan kohta ohi. Vielä huomenna lauantaina Itä-Suomessa on monin paikoin tämänpäiväistä lämpimämpää, mutta sunnuntain kuluessa Suomeen virtaa jo selvästi kylmempää ilmaa. Luoteesta.

Luodetuulesta sanotaan, että se on taivaan luuta. Näin Norjan vuoriston ilmaa lämmittävän ja kuivattavan vaikutuksen ansiosta. Ilmavirtaus ei ole maanpinnan lähellä voimakas, mutta pilvisyys ei ainakaan pitkäksi aikaa kovin runsaaksi pääse eivätkä suuret sateet yllätä.

Maanantaina iltapäivälämpötila on lännessä pari kolme astetta nollan yläpuolella, Itä-Suomessa lähempänä nollaa ja pohjoisessa pakkasen puolella. Tosin sitten pitkin ensi viikkoa vähän yli nollan päivälämpötilat yleistyvät. Tilastomielessä emme mene lähellekään kylmää maalis-huhtikuun vaihdetta.

Kolikon kääntöpuoli ovat varhaisaamujen lämpötilat, siis juuri ennen auringonnousua. Siihen osuu helposti lyhytaikainen kylmempi vaihe kuin mitä vaikka piste-ennusteissa on pystytty ennakoimaan. Juuri tähän aikaan vuodesta tuo kylmin hetki sattuu helposti ihmisten heräämisen ja lämpömittariin katsomisen kanssa yksiin. Tätä ilmiötä ei pidä pelästyä, sillä auringon myötä tietokonemallit taas näyttävät kyntensä.

Toinen ikiongelma on rannikko: hyvin pienet paikalliset erot tuulensuunnassa vaikuttavat. Meri on vielä pitkään kylmä, oli jäätä tai ei. Päivällä lämpiävän lumettoman maan ja meren välinen lämpötilaero vaikuttaa itsessään tuuleen ja pyrkii kääntämään sitä mereltä maalle päin. Ja tietäähän sen sitten, miten rannikon lämpötilan käy. Paitsi että montako astetta ja missä menee jo vaikeammaksi. Omaa päättelyä siis, rannikon asukkaat tai vaikka Helsingin keskustassa vierailevat.

Nyt alkavan viikonlopun kuluessa siirrytään kesäaikaan, joten ennen sunnuntaiaamua kannattaa muistaa siirtää kelloa tunnilla eteenpäin. Myös auringonnousua edeltävä kylmin hetki siirtyy näennäisesti tämän kellonsiirron mukana eli sen mahdollisesti mukanaan tuoma epätarkkuus ennusteissa kiusaa pidempään kuin jos jatkuisi talviaika eli oikeampi keskiaurinkoaika.

P.S. Tarkista myösvesi- ja lumitilanne: http://www.syke.fi/fi-FI

Ja jäätilanne: http://www.itameriportaali.fi/fi/itamerinyt/fi_FI/jaatilanne/

 

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saana_at_Kilpisj%C3%A4rvi,_2012_March.jpg

 

7 vastausta artikkeliin “Kevättä ja kevättalvea on vielä moneen makuun”

 1. Pelästyinkin aamulämpötiloja, mutta onneksi Juha Föhr antoi helpotusta tähän todella outoon ilmiöön.

 2. Tästä maaliskuusta on tulossa historian joko lämpimin, tai toiseksi lämpimin, siitäkin huolimatta että kuun puolivälissä lämpötilat olivat lähellä normaalia n. viikon ajan. Samoin maaliskuussa 2007, josta edellinen lämpöennätys on peräisin, kuun alkupuoli ei ollut vielä erityisen lämmin. Tuolloin keskilämpötila oli +3,1 C Kaisaniemessä ja nyt päästään suunnilleen samoihin lukemiin. Maaliskuussa on kuitenkin potentiaalia vielä paljon korkeampaankin keskilämpötilaan. Jos ja kun oikeanlainen säätyyppi jatkuu koko kuun ajan, pitäisi 5 astetta mennä rikki helposti. Tuleville vuosille jää vielä parannettavaa.

  1. Pöh, mitä kumman parannettavaa näissä on? Näinkin pohjoisessa (60 astetta) pitäisi olla maaliskuussa vielä talvi ja hiihtokelit parhaimmillaan. Toivottavasti ensi vuonna päästään viime talven keleihin takaisin.

   1. Äläs nyt, eihän siitä ole kauankaan kun lämpötila laski hetkeksi nollaan tai jopa sen alle, ja luntakin tuli muutama sentti, ja internet täyttyi heti ihmisten valituksista siitä kuinka ikävää ja kurjaa on kun Suomessa on aina kylmä eikä kevät koskaan tule.

    Ilmasto on muuttunut ja kansa on puhunut ja pulinat pois!

 3. Myös säätyyppi on siirtynyt kesäaikaan. Jos marraskuun ja helmikuun välillä katsoi ECMWF:n karttoja tai Forecan 10 päivän ennustetta, niissä oli aina 10 päivää sadetta ja lounaistuulta. Nyt vastaava ennuste lupaa joka päivälle kuivaa ja aurinkoista säätä. Toki lämpötilat jäävät hieman ajankohdan ennätyksistä, mutta kuitenkin ne lämpenevät päivä päivältä, ja tulevat muokkaukset näihin ennusteisiin korjannevat niitä enemmän tai vähemmän ylöspäin.

  Kaisaniemessä huhtikuun lämpöennätys on niinkin vanha kuin vuodelta 1921. Ehkä tänä vuonna se viimein saadaan rikottua. On hiukan outoa, että huhtikuu on keskilämmöltään yksi eniten lämmenneistä kuukausista, mutta tämä yksi piikki lähes 100 vuoden takaa on kuitenkin pitänyt pintansa.

  1. Uusin ECWMF:n pidempi ennuste ei onneksi tätä tue. Olisikin mukavaa saada normaalimpi huhtikuu ja runsaasti sadetta.

 4. Vuodenaikaan nähden voi olla lämmintä, mutta muuten on ollut korkeintaan leutoa tai lauhaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.