Oikean talven merkkejä on ilmassa

Julkaistu
Kuva: A. Savin / Wikimedia Commons.
Lauha sää on Suomessakin johtanut talvitulviin, joskaan ei ainakaan tänä vuonna yhtä pahoihin kuin Reinillä vuoden 2011 tammikuussa. Kuva: A. Savin / Wikimedia Commons.

Vuosi alkoi lauhana, kuten sen oli määräkin. Säätä siis osattiin jälleen ennustaa, vaikka edelleen on ihmisiä, joiden mielestä sääennusteet ovat aina pielessä. Noh, siellä kengän kivenä taitaa olla ihan muuta kuin sää ja sääennusteet. Ilmatieteen ihmiset ovat, ainakin useimmat, näin uskon, aika huonoja ammattiauttajia noihin mielialajuttuihin. Vaikka sää vaikuttaa monen mielialaan, se näyttää selvältä. Vaan tämä riippuvuuspa ei ole mitenkään yksinkertainen. Myös kalenterivuoden vaihtuminen, uuden alku, voisi olla samankaltainen ihmiseen vaikuttava asia.

Länsimaiseksi tyypittyvässä ajattelussa aika on helposti kuin suora viiva, jana: kaikella on alku ja loppu. Tässä kohtaa uusivuosi haastaa meidät: aika onkin pakko myöntää sykliseksi, jos se jaotellaan vuosiin niin kuin nyt tehdään. Vanhan loppu onkin samalla uuden alku. Jotain ollaan jättämässä taakse, ja toiveet kohdistuvat tulevaan. Tämän sanelee meille planeettamme vuoden kierto, joka on selvin täällä pohjoisessa voimakkaine vuodenaikaisvaihteluineen. Talvesta on takana vasta kolmannes, kaksi mokomaa kolmannesta on vielä näkemättä. Alkutalvi on pysytellyt hyvinkin lauhana, ja suuressa osassa maata on eletty ilman lunta.

Talvi ehtii vielä hyvinkin näyttää tapansa. Mutta ennen kuin voi sataa lunta, pitää olla ainakin riittävän kylmää. Tässä ei lasketa pelkkää maanpinnan läheisen ilmakerroksen lämpötilaa, vaan tuolla yläilmoissahan se sade syntyy, ainoastaan tihkusade täällä alhaalla sumupilvessä. Vielä tämä loppiaisviikonvaihde ollaan kutakuinkin lauhassa talvisäässä, sitten sää alkaa kylmetä.

Keskiviikoksi etenkin Keski-Lappi saa jo aiempaa kipakampia pakkasia, torstain kuluessa pohjoisen kylmeneminen tuntuu pakkasasteina myös jo maan keskivaiheilla, missä lämpötilan nollaraja sitä ennen loikkii vähän miten sattuu. Perjantai tuo pakkasen myös etelän iloksi, tosin näin sanon sen vain saadakseni etuvokaalialkuiset sanat kivasti peräkkäin. En minä siitä pakkasesta tykkää, eikä ironia tahallaan valittuna tyylilajina aina välity kaikille. On huomattu.

Pakkasten lisäksi tarvitsemme sitten vielä sopivasti asettuvia sadealueita. Ensi viikonlopun kuluessa sopivia sateita tuleekin tyrkylle: matalapaineiden lasketaan liikkuvan maamme eteläpuolitse itään. Tällainen säätila yhdistettynä selvään pakkasilmaan Suomessa nostaa lumisateen todennäköisyyttä nimenomaan etelässä ja vieläpä etelärannikolla selvästi. Voidaan siis sanoa, että sen ”oikean” talven merkkejä on ilmassa. Nyt ei kun jännittäjät vain seuraamaan sääpalvelua. Monia nykyajan sääpalveluita päivitetään useammin kuin kerran päivässä. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, paljonko ennusteen ajallinen loppupää heiluu ennusteesta toiseen. Mitä heiluvampaa on, sitä epävarmempi itse ilmakehäkin voi vielä omasta käyttäytymisestään olla.

 

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rheinhochwasser_Januar_2011_-_LEV_Flusspromenade_Rheindorf.jpg

 

6 vastausta artikkeliin “Oikean talven merkkejä on ilmassa”

 1. Säätä osataan ennustaa joo, mutta kuinka pitkälle? Euroopan keskipitkän ennustelaitoksen kuukauden/vuodenaikaisennusteet ovat mutulla osuneet heikommin kuin arvaus muutaman viime vuoden osalta. Nytkin vielä Joulukuun lopulla ennakoitiin Tammikuun joka viikosta keskimääräistä lämpimämpää, mutta nyt jo näyttää loppu vähän toiselta. Osansa talvisään soppaan antaa Auringon aktiivisuus (lukuisten tuoreiden tutkimusten mukaan) hämmentäen sen verran isolla kauhalla, ettei mallit siitä ota selvää sen paremmin kuin kuuluisa Erkkikään.

 2. Hyvä juttu jos viimeinkin alkaisi talvi etelä-suomessakin. Osaatko yhtään sanoa miten paljon lunta tulisi jos on tullakseen?

 3. Pieleen menneet ennusteet johtuvat useimmiten joko ennusteen esittämistavasta tai sitten kokemattomasta kuulijasta/ lukijasta. Varsinkin sääsymbolein tehdyt nettiennusteet ovat huonoja. Näytä nyt yhdellä symbolilla tietyn päivän sää. Samoin sademääräennusteet ovat kehnonlaisia. Netin aikaudella on tietysti turha odottaa meteorologin sanallisia ennusteita muualla kuin tv:ssä. Itse pidän parhaina sellaisia nettiennusteita, joissa animaatioiden avulla kuvataan matalapaineiden ja korkeapaineiden sekä sadealueiden liikkumista muutaman lähipäivän aikana. Nämähän löytyvät esim. Forecan omilta sivuilta. Sen sijaan esim. MTV:n sivuilla olevat paljon mainostetut Forecan sääsivut ovat lähinnä viihdettä. Toiseksi myös meteorologien esiintyminen TV:ssä jättää paljon toivomisen varaan. Saatetaan puhua yleisesti hyvin sateisesta säästä, vaikka sateet näyttäisivät selvästi painottuvan esim. vain tiettyyn osaan maata. Näin kävi esim. Uudenvuoden tienoilla. Tässä Päijät-Hämeessä ei juuri sateita näkynyt, vaikka TV-ennusteista sai aivan toisenlaisen käsityksen. Lisäksi puhutaan usein , että sadealueita liikkuu maamme yli päivittäin, vaikka osa niistä ovat sademääriltään aivan mitättömiä ja osa saattaa kulkea vain tietyn alueen yli. Vähän tarkkuutta ja ammattimaisuutta kaipaisin ennusteisiin yleensäkin ja varsinkin sademäärien osalta. Todellinen ennustehan saattaa edellä mainituissa tapauksissa olla hyvinkin osuva, mutta se pilataan heikolla esittämistavalla. En tarkoita tässä niitä eräitä tapauksia, joissa meteorologin erittäin heikko esiintymistaito pilaa ennusteet, mutta ruutuun täytyy näköjään päästä (tarkoitan lähinnä muita kuin Forecan ennustajia, joiden esiintymistaidossa ei sinänsä ole moittimista).

 4. Tämmöisenä ”talvena” sitä tarttuu joka vinkkiin mahdollisesta kylmenemisestä kuin oljenkorteen :). Pitkissä ennusteissa on ollut merkkejä, että ensi viikolla torstaista-perjantaista lähtien taipuisi pakkaselle etelässäkin jopa useaksi päiväksi. Kestosta ei tiedä kukaan mutta Forecan 15 vuorokauden ennusteiden parviajojen mediaani/keskiarvo ehdottaa, että pakkaset pysyisivät viikonkin ajan.

  Rakastan lumista ja kylmää talvea, ja siksi viimevuotinen joulukuun alussa alkanut ja peräti huhtikuun alkuun kestänyt talvi oli ”just niinku olla pitää”. Samalla toki tiesin koko ajan, että tämä ei ole mikään uusi normi ja onneksi varasimme jo marraskuun alussa hiihtolomareissua Lappiin.

  Neljä viime talvea olivat lumisia ja niistä kolme (2009-11 ja 2012-13) vieläpä keskimääräistä kylmempä, 2011-12 myös loppuosaltaan hyvä. Sikäli olisi ollut suoranainen ihme, että olisi tullut viides peräkkäinen ”vanhanaikainen” talvi. Viiden suoria oli tilastojen mukaan 1960- ja 1970-luvuilla mutta tässä lämmenneessä/lämpenevässä ilmastossa jo neljän putki oli tosi iso, joskin mieluinen yllätys.

 5. Niku sanoo että pieleen menneet ennusteet johtuisivat esitystavasta tai kokemattomasta kuulijasta/lukijasta. No huh huh, miten kokenut pitää olla että osaa forecan täsmäsäätä lukea? No joo, tavallaan oikeassa, ma tulkitsen kyseisen päivän täsmäsäästä. Se on yleensä meterollakin osunut kohdilleen.

  1. Niin, kyllähän lukea kuka tahansa osaa, mutta tulkinta on eri asia. Ei pidä suhtautua kovin vakavasti ennusteisiin, jossa ennustetaan säätä esim. 3-4 vrk:n päähän. Esim. Forecan täsmäennuste Asikkalaan tänään 6.1. Vielä aamulla ennustettiin ensi tiistaiksi erittäin runsaita sateita, lähes 20 mm. Nyt äsken katsoin samaa ennustetta uudelleen, niin sademäärää osoittavat pylväät olivat lähes kadonnet. 3 vrk:n sadeanimaatiosta näkyi, että ennustettu sade menisi enemmän kaakon puolelta. No, ennuste voi vielä muuttua moneen kertaan. Varsinkin lomansa kynnyksellä olevat kaupunkilaiset eivät osaa ennusteita tulkita, vaan luottavat niihin täydellisesti ja katsovat säätä monen päivän päähän. Sitten ihmettelevät suuresti kun ennuste onkin muuttunut.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.