Se vähän laajempi, ei kylmästi sotaisa, talveen katsova marraskuinen mietelmä

Julkaistu
Jopa Sputnik-koira Laika saadaan helposti kurkistamaan myös sään takaa. Kuva:
Jopa Sputnik-koira Laika saadaan helposti kurkistamaan myös sään takaa. Kuva: historybyzim.com

Tässä vaiheessa marraskuuta, maanantaina jo Kaisan eli Katariinan nimipäivänä, vanhana Katariina Alexandrialaisen muistopäivänä, on jo lupa tähyillä tulevaa talvea. Siis tulevina maanantaina ja jouluna tulisi olla samanlainen sää. Ja koska näin ei aina käy, on jo ammoin tajuttu, että näille pikku enteille on hyvä kehittää vastapari, ihan toinen tieto tulevasta: Kun Kattina kapsaa, niin jouluna napsaa (vesisade), on kansanperinnettä tallessa Jämsästä. Kaisan päiväksi on yleisesti odotettu lauhaa, oikeastaan suojasäätä. Koska näin ei tällä kertaa käy, lienevät taas maailmankirjat nurinniskoin. Alamäki taisi alkaa siitä tunnetusta Sputnikista, joka sotki säät, mutta toi lopulta internetin: sen verran Amerikka tuosta idän ilotulituksesta säikähti. Kannatti laukaista, vaikka tähtien sota toi vararikon. Ja missä hangessa tarpoisi sääpalvelu ilman satelliittikuvia ja kehittyneitä tietokoneyhteyksiä? Mitä, etteikö säätä muka saa sotkettua mihin tahansa ja etteikö kilpavarustelukin voi saada jotain aikaiseksi…

Rakas lukijani, toivottavasti et pysynyt kärryillä, sillä silloin loputtomat matalapaineet, vaihtelevat pilvisyydet ja poudat ovat juuri kuin sinulle tehtyjä. Teen tietoisen irtioton arjesta ja olen monimutkaisempi. Eikä näytä talven tulokaan olevan niitä yksioikoisimpia asioita – ainakaan tänä vuonna ja tietysti tänne vetelään etelään, missä asun. Minäkin olen vetelä ennen kuin paukkupakkasessa vasta kangistun. Kylmiä ilmoja on hivuttautunut vähän niin  kuin Suomelta salaa vielä paljon etelämmäksi kuin missä Suomen etelä on. Keskisen Välimeren alueella on jo jonkin aikaa ollut matalapaine eli kuurosateisen sään alue. Ilma ei siellä ole ollut suomalaisittain kylmää, tietenkään, mutta ylemmässä ilmakehässä suhteellisen kylmää vastakohtanaan lämmin Välimeri. Vielä tämän viikonlopun yli tilanne on samankaltainen. Tähän mennessä Sardiniassa on tulvinut, Kreikkaa ovat riepotelleet ukonilmat (kuinkas muuten), Ranskan kaakkoisosan vuoristoisilla alueilla on koettu lumikaaos ja Italiassa lunta on satanut marraskuulle harvinaisesti Toskanaa myöten, pohjoisen alppilaaksoista puhumattakaan.

Myös meille virtaa pian luoteesta ihan oikeasti kylmää ilmaa, jonka tuuli kuitenkin pitää liikkeessä eli sekoittaa eri ilmakerroksia. Sunnuntaista alkaen etelässäkin on pakkasta, mutta ensin varovasti aste tai pari kolme. Aurinkoisinta (jos marraskuun säästä nyt kannattaa moista määrettä käyttää, mutta selkeintä ainakin) on maanantaina, idässä vielä tiistainkin puolella. Maanantaina luoteistuuli hidastaa pakkasen kiristymistä mutta tekee siitä sitäkin purevamman, etenkin kun ilmiöön ei ole vielä tänä syksynä kunnolla totuttu. Päällepantavansa kannattaa miettiä kahdesti. Ilmavirtauksen heikettyä pakkanen voisi olla kireintä tiistaiaamua kohden, kunnes lännestä lähestyvät sateet nostattavat edellänsä lauhemman lounaistuulen.

Keskiviikko ja torstai ovat etelässä paluuta suojasäähän, ja sitten on taas uuden talvisemman yrityksen vuoro. Sateita on keskiviikon ja torstain maissa liikkeellä useitakin, ja saa nähdä, onko lopputulema niistä jo valkoinen maa myös etelässä vai ei. Pakkasen merkkejä voi itse kukin tarkkailla vaikka näin: ”Jos pikku lintuja, talwen tullessa, kokoontuu parwittaisin mettistöön, puihin ja pensaisiin, niin aawistetaan pakkasta” (Talon-pojan sää- eli ilma-kirja, taikka Tarpeellisia tietoja maanwiljeliöille ilman-muutteista. [Turku]: [Frenckell], 1848, sivu 12. Teos on suomenkielinen versio alunperin Saksassa vuonna 1508 ilmestyneestä sääkirjasta Die Bauernpraktik. Suomenkielisenä se ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1773 Tukholmassa.)

Lähteitä:

Kustaa Vilkuna. Vuotuinen ajantieto.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Katariina_Aleksandrialainen

http://www.finlit.fi/kirjasto/digi/index.php?pagename=teokset-nimio&set=1416

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sputnik-ohjelma

http://fi.wikipedia.org/wiki/ARPANET

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan#T.C3.A4htien_sota

http://fi.wikipedia.org/wiki/Internet

 

Kuvan linkki: http://www.historybyzim.com/2011/08/laika-space-dog/

 

Yksi ajatus artikkelista “Se vähän laajempi, ei kylmästi sotaisa, talveen katsova marraskuinen mietelmä”

  1. Ystäväni tekn.tri, dosentti Jarl Ahlbeck Åbo Akademista innostui jokunen vuosi sitten pohtimaan Suomen talven olemusta ja syitä vaihtelevaan olemukseen ja päätyi mielenkiintoiseen johtopäätökseen. Kolme tekijää näyttivät olevan ylitse muiden, eli tietysti Arktisen oskillaation (AO) indeksi, tropiikin stratosfääri tuulen suunta (QBO-indeksi) sekä ihme ja kumma, myös auringon aktiivisuus. Tästä aiheesta omat mietteeni löytyvät blogistani: http://ilmasto.wordpress.com/2013/11/21/onko-alkava-talvi-aiempia-kylmempi-vai-leudompi/

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.