Vielä yksi kesäinen korkeapaine

Julkaistu
Kuva: mtv/Googlen tarkennettu haku.
Puolukat ovat parhaimmillaan vasta, kun halla on niitä vähän purrut. Hallasta on siis tässä vaiheessa vuotta myös hyötyä. Kuva: mtv3/Googlen tarkennettu haku.

Joidenkuiden mielestä kesä loppuu jo juhannukseen, ainakin jos ihmisten puheita kuuntelee ja uskoo. Sitten on ihmisiä, kuten minä, jotka oikeastaan nauttivatkin vasta loppukesästä ja jopa syksystä. Minulle kaikkein energisintä aikaa on juuri syksy, ja kaikki ällöhikihelteet joutavat todellakin jo mennä. On pian vihdoin syksy, ja taas voi hengittää ja ajatella. Kuumassa ei voi: näkeehän sen jo siitä, missä kehittynein osa mailmaa on – ei ainakaan tropiikissa, ellei sitten ajatella, että ihmisen paikka ja osa on maata palmun alla. Onnellinen voi niinkin olla, sitä ei tarkoitukseni ole kyseenalaistaa. Ihanaa, että on vuodenajat!

Olin juuri vuosilomalla, joskin yksi viikko siitä on vielä jäljellä syyskuuta varten. Viimeisen viikon ajan täällä satoi, mutta hahaa, enpäs ollutkaan näissä maisemissa, vaan auringossa ja parhaimmillaan lähes 30 asteen iltapäivälämmössä. Kuitenkin läntisessä Keski-Euroopassa enkä missään vetelämaassa. Viikontakainen blogi jäi kirjoittamatta, kun en löytänyt pääsyä nettiin sikäläisen ystäväni tietokoneen rikkouduttua. Sääaineistokin on paljolti netissä, siis myös kunnollisena eikä vain saippuaoopperapilviaurinkosymboliversiona. Ihanan pitkä yhdyssana muuten.

Nyt kotona nettiin taas pääsee, ja huomenna pitää olla jo työpaikallakin. Tänään tuli vielä sadekuuroja, eikä säätila huomiseksi perjantaiksi vielä paljoa muutu. Sen sijaan varsinainen viikonloppu lauantain ja sunnuntain osalta on korkeapaineen aurinkoistama ja lämmittämä: päivälämpötilat ovat 20 asteen vaiheilla, Pohjois-Lapissa toki 15…20 astetta. Vielä alkuviikko on suunnilleen tätä samaa, kunnes on jälleen epävakaisemman sään vuoro. Mitään järisyttävää sään kylmenemistä ei suinkaan ole näköpiirissä, mutta suunta on kuitenkin selvä. Ja niinhän sen pitääkin olla, ihan tilastojen mukaan. Hyvässä lykyssä syksy on aika lämminkin, mutta vaikkei olisikaan, on se kuitenkin syksyä, tuota inspiroivaa vuodenaikaa.

 

Kuvan linkki: http://www.google.fi/imgres?imgurl&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.mtv3.fi%2Fohjelmat%2Fsivusto2008.shtml%2Flifestyle%2Fmita_tanaan_syotaisiin%2Fohjelma__ajankohtaista%3F1367875&h=0&w=0&sz=1&tbnid=Rd-7WPdLzmLGrM&tbnh=179&tbnw=281&prev=%2Fsearch%3Fq%3Dsyksy%26tbm%3Disch%26tbs%3Dsur%3Afc%26tbo%3Du&zoom=1&q=syksy&docid=35I2161dpL7hpM&hl=fi&ei=QWQWUsziBej34QT_1oG4Cw&ved=0CAIQsCU

38 vastausta artikkeliin “Vielä yksi kesäinen korkeapaine”

 1. Kirjoitus on rasistinen tai huonoa huumoria tai molempia. Ehdotan, että et vastaa tähän vaan poistat harkitsemisen jälkeen kirjoituksen kokonaan.
  ”Näkeehän sen, missä kehittynein osa maailmaa on: ei ainakaan tropiikissa”??????
  ”vetelämaassa”?????
  Näitä lauseita ei voi oikein selittää parhain päin.

  1. Juhan kommentit olivat paikallaan. Suomessa ei ole koskaan tunnettu käsitettä, siesta. Rukoile ja tee työtä oli lähes kaikkien maalaiskotien olohuoneisiin kirjailtu ompelemalla kangastauluille.
   Jos tällainen suuntaus jatkuu kuten vastauksestasikin huokuu, niin pian kaikki pohjoisessa asuvat saavat vastuilleen ja elätettäviksi kaikki etelän maiden vetelät ihmiset. Siitähän on jo hyvänä esimerkkinä kreikkalaiset vetelehtijät, jotka vievät Suomen kansan kurjuuteen, jossa olemme jo kaulaa myöten velaksi eläen muutenkin.

  2. Eihän tuossa ole rasismin häivääkään! Minä ainakin ymmärsin, että ihminen jaksaa kuumassa ajatella ja toimia heikommin, viileässä paremmin – siis lähtökohdiltaan ihan samanlainen ihminen, mutta erot tulevat nimenomaan ympäristöstä. Rasismia olisi, jos esitettäisiin että jotkut ihmiset ovat luonnostaan parempia ja jotkut heikompia, mutta sellaista tästä kirjoituksesta ei kyllä löydy bittejä halkomallakaan.

   ”Vetelämaa” tarkoittaa mitäs muuta kuin maata, jossa on kuumaa ja siksi rennompaa – onhan eteläisissä maissa kiistämättä paljon letkeämpää kuin meidän minuuttiaikataulukiiremaassamme. Siesta ja mañana-asenne… Vetelä nyt vain sattuu rimmaamaan hyvin etelän kanssa:)

   En osaa sanoa miten osuva teoria on, mutta saahan sellaisia esittää! Ja siitähän voimme hyvässä hengessä keskustella, mieluusti loukkaantumatta rivien väleistä… Jotka lähes aina ovat katsojan silmässä vain.

  3. Natsitko täällä kommentoivat typeryyksiään? sanoo:

   Olet ilmeisesti homofobi ja äärisuvaitsematon, kun tulet tuollaista kirjoittelemaan Juha Föhrin blogiin.

   Häpeä! Eikö mitään ole opittu 40-lukua kaikuvista uuneista??!

   P.S.

   Juha, kirjoituksesi ovat hyviä! Jatka ihmeessä!

 2. Miksi sä, Juha, toivot koko ajan lämmintä, johan sitä ollaan koko kesä saatu nauttia kuivuudesta ja lämmöstä. Alkaa pikkuhiljaa tympiä, kun lähes joka blogissasi, jos on vaikka lämmin tai sateinen syksy, kirjoitat että talvikin on ”toivottavasti” lauha ja märkä. Itseni mieltä se ei paljon ilostuta, talvi-ihminen kun olen.

 3. Kirjoittajalla on identiteettikriisi. Ensin kertoo, ettei pidä ”ällöhikihelteistä”, ja sitten kehuskelee olleensa 30 asteen helteessä, kun me muut saimme nauttia sateesta. Ilmeisesti tärkeintä oli, ettei olla missään ”vetelämaassa”, vaan ihan oikein Euroopassa. Mies on halunnut suvaitsevaisuutta, mutta on itse näköjään rajoittunut tropiikin asukkaiden suhteen.

  1. Niin no, kommenttejahan saa kirvota, se on sitä interaktiivisuutta. Mutta tropiikin asukkaista en ole sanonut kirjoituksessani yhtään mitään, eikä Eurooppa mielestäni erotu nykyisenä maantieteellisenä kokonaisuutena sinänsä ympäristöstään niin, että siihen väliin jonkin ihmeellisen rajan voisi piirtää. Mutta kauneus on tässäkin katsojan silmässä, sanoisin. Tekstien tulkinnat kertovat myös tulkitsijoista. Mutta ainahan se rajoittunut on tietysti kirjoittaja, ei koskaan tulkitsija. Niinpä niin.

   1. Tai no, korjaan sen verran, että luonnehdin omalla tavallani sitä eroa, mikä tulee ihmisen toimintaan, tapoihin ja kultttuuriin ilmaston vaikutuksesta mm. Montesquieun mukaan. On kiistämätön fakta, että teknologialla ja demokratialla, todennäköisesti myös ihmisten keskimääräisellä suvaitsevaisuudella mitattuna edistyneimmät sivilisaatiot ovat myös tietyillä ilmastoalueilla. Tropiikissa puolestaan on todennäköisesti yksinkertaisesti niin kuuma, että kulttuuri ja arvostukset ovat muokkautuneet erilaisiksi verrattuna viileämpiin alueisiin. Euroopan sisälläkin etelä-pohjois -ero on jo selvä, ja jo esim. Vitruvius arkkitehtuuria käsitelleessä teoksessaan edustaa tätä käsitystä. Kulttuuri ja ihmisten erilainen suhtautuminen valtioon (meillä identiteetti on niitä valtiokeskeisimpiä) tulisi paremmin huomioida arvioitaessa nykyisten Etelä-Euroopan maiden talouksia. On siis täysin oikeutettua ja arvostettua maata myös palmun alla ja jopa arvostaa sitä, enkä nyt puhu turismista vaikkakin tuota palmun alla -metaforaa käyttäen.En väheksy ketään sen takia, vaan jos teksti halutaan tulkita negatiiviseksi, niin siinäkin jyllää kulttuuri ja oma näkökulma.

   2. Kyllä minä heti reagoin kirjoitukseesi siten, että väheksyt ja aliarvioit tropiikin ihmisiä ja mielipiteesi oli siinä suhteessa selkeän rasistinen. Hyvä, että moni on jo kommentoinut asiaa. – Ajatteluun ja järkeen tropiikin lämpö ei vaikuta. Olen itse asunut siellä suuren osan elämääni, enkä tässä puhu omasta järjestäni ja ajatteluni kulusta vaan ympärilläni eläneistä ihmisistä. Fyysiseen aktiiviteettiin ja ruumiin voimiin tropiikin lämpö, etenkin kostea lämpö, kuitenkin vaikuttaa hyvinkin alentavasti. – Muuten olen mielelläni lukenut kirjoituksiasi ja nytkin tässä oli paljon hyvää.

 4. Todellakin viimeisiä ”kesäisiä korkeapaineita” jolloin vielä aurinko paistaa eikä pilviverho sitä peitä kuten on yleensä syksymmällä…Muistan niitä syyskuita vaikka 1993 tai 2010 kun sai nauttia aurinkoisesta säästä. Harvemmaksi ne vain tuntuvat tulevan lokakuista puhumattakaan. Ehkä sille on tieteellistäkin perustaa kun Skandinavian talvikausi käy yhä pilvisemmäksi. Jos muistelee viime syystalveakin lokakuulta tammikuulle…

 5. En mielestäni viitannut millään tavalla eri kulttuurien historialliseen kehitykseen, vaan ainoastaan tämän päivän tilanteeseen ja nimenomaan historian valossa aivan viimeaikaisimpaan kehitykseen. Kuka tahansa näkee, missä tilassa moni ennen kukoistanut alue ja kultturi on nyt. Myös ilmasto-olot ovat maailmassa muuttuneet, paikoin paljon. Eivät ne jotkut paikat silloin joskus välttämättä olleet esim. kuivaa erämaata. Tällaisen Sään takaa -blogin tarkoitus ei ole tuoda esille kirjoittajan tietoja kulttuurihistoriasta; sellainen vaatisi aivan erilaisen jo palstatilan. Blogi on henkilöäkohtainen nettipäiväkirja, johon suodattuu monenlaisia juuri sen kirjoitushetken ajatuksia. Suomessa on esim. säähän liittyvä vanha sanonta ”kun on etelä, niin on vetelä” kuvaamassa ilmavirtauksen suunnan vaikutusta säähän verrattaviin olosuhteisiin. Toisaalta halusin esittää samalla tahallisen käjekkäästi, ettei lomamatkani suuntautunut matkailijalle halpoihin eli köyhiin ja epädemokraattisiin maihin eikä varsinkaan ns. etelän aurinkorannoille makaamaan palmun alle. Jos ollaan eri mieltä tietyn näkökulman mukaisesta edistneisyyden jakautumisesta nykymaailmassa, niin mistä ne erot sitten johtuvat? Nykyään on ilmeisesti poliittisesti korrektia uskoa ja esittää ainoastaan, että näin on käynyt länsimaiden harjoittaman riiston seurauksena. Kaikki muu on sitten rasismia, mikä kylläkin merkitsee rasismi-sanan melkoisen laajaa käyttöaluetta. Yhden jos toisen asian tai mielipiteen sanomista tai kirjoittamista ei siis ainakaan tietyissä piireissä lainkaan suvaita. Eli asioista pitää olla samaa mieltä kuin he, tai on joko rasisti, tietämätön tai tyhmä. Kannattaisi ottaa vähän moniarvoisempi ote asioihin. Ja miten ihmeessä tuosta kirjoituksesta muka päästään mahdollisiin tietoihini muinaisista kulttuureista. Kuinkahan paljon minäkin saan olettaa jostakusta parin kirjoitetun rivin perusteella? Jos ottaa päähän, pitäisi kuitenkin aina mennä ensin itseensä ja selvittää, mikä todella ottaa päähän ja miksi.

 6. Tottahan on että juuri lämpimissä oloissa kulttuurit ovat syntyneet ja kehittyneet. Siitä, että ne kukoistaa juuri nyt kylmemmillä leveysasteilla eikä siellä alkusijoillaan, saadaan syyttää ihan muualta tulleita ”sivistyksen sanansaattajia”, jotka ainoina pontiminaan ahneus ja vallanhimo, sai tuon aikaan että pystymme nyt kehaisemaan; Niillä siellä lämmössä ei voi kulttuuri kukoistaa…

 7. Hyvä ja meteorologisesti korrekti kirjoitus taas.

 8. Yleensä pidän kirjoituksistasi Juha, mutta kyllä nuosta muutamasta lauseesta, johon jo on puututtu paistaa läpi tietty asenteellisuus niin selvästi kuin vain voi. En väitä, että olisit rasisti, mutta ennakkoasenteet kuultavat kirjoituksestasi läpi.

  Eikös se ollutkaan niin, että täällä kehittyneessä pohjoisessa asuvat ahdasmieliset ilottomat alkoholistit, joita varten on pitänyt perustaa pohjoismainen ”hyvinvointivaltio” kun eivät muuten pärjää?

 9. ”On kiistämätön fakta, että teknologialla ja demokratialla, todennäköisesti myös ihmisten keskimääräisellä suvaitsevaisuudella mitattuna edistyneimmät sivilisaatiot ovat myös tietyillä ilmastoalueilla.”

  Missään päin maailmaa, en ole tavannut yhtä paljon umpimielisiä ja suvaitsemattomia ihmisiä kuin pohjoismaissa. Kirjoituksestasi läpikuultava ylemmuudentunto on valitettavan yleistä, kuvitellaan, että kun meillä asiat ovat hyvin niin ollaan myös ihmisinä jotenkin parempia. Ehkäpä täällä päin pintapuolisesti hyväksytään homoseksuaalisuus yms. paremmin kuin muualla päin maailmaa, mutta erilaisuutta (niin fyysistä kuin henkistäkin) täällä ei suvaita.

 10. Ihme puolestaloukkaantujia taas. Näkevät rasismia joka paikassa.

 11. kiitos juha hyvästä kirjoituksesta…älä välitä noista kukkahattutäteistä

 12. Hei te kaikki ammatti- ja puolestaloukkaantujat.
  Taisi totuus taas satuttaa. Lukekaa kirjoitus, älkää huutako selkäydinreaktiona :rasisti.
  Tropiikin maissa on samat mahdollisuudet kehittää yhteiskuntaa jos
  asukkailla olisi siihen halua…
  Hyvää syksyä Juhalle !

 13. Mukavat on säät, mutta sienet voisi jo tykätä pienestä sateestakin.

  Mutta kuka tulee sääblogin kommenttiosastolle keuhkoamaan rasismista? Ihme touhua.

 14. Olet sinä Elisa melkoinen mielesipahoittaja. Kaksi lukijaa, jotka käsittivät saman tekstin täydellisen erilaisesti.

  Minä kyllä ymmärsin mielestäni, mistä Juha puhui. Minäkään en pidä hikihelteistä ja kuumassa ei ajatuksenikaan juokse. Syksy ja kevät ovat minulle mieluista aikaa sään puolesta ja erityisesti lämpötilojen osalta.

  Juha viittasi myös minusta ovelasti ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ilmiöihin, sillä menneinä vuosituhansina ilmasto on vaihdellut melkoisesti ympäri maapalloa ja on osaltaan vaikuttanut menneiden korkeakulttuurien nousuun ja tuhoon.
  Emmekä me ole vapaita tuosta ilmasto-vaikutuksesta vieläkään, vaikka olemme kehittyneet valtavasti noista ammoisista kulttuureista.

  100ha on vain yksi neliökilometri, joten aika pienistä kylistä on kysymys, jos niitä tuolle läntille laitetaan kymmenen!

  Jos ilmastolla ei olisi vaikutusta ihmiseen/kulttuuriin ja sen kehitykseen edellytyksiin, niin miksi teollinen vallankumous ei alkanut Amazonin viidakoista?

  1. Niin, esitän väittämäni uudelleen. Ilmastolla on merkityksensä ihmis-yhteisöihin ja sen kehitykseen. Vähintään historiallisesti katsoen.

   Nykyisellä teknisen kehityksen tasolla ilmaston vaikutus on enemmän agriaalista, kuin kulttuurillista. Ja tämän lauhkean/borreliaalisen kehityksen positiiviset vaikutukset ovat edenneet muillekkin ilmasto-vyökykkeille.

   Aina on ollut ns. ”hyviä kuninkaita”, joista alamaiset ovat pitäneet, mutta on myös päinvastaisuuksia valitettavan paljon enemmän.
   Yhdistyneissä arabiemiraateissakin kaikki julkinen infra maksetaan öljyvaroilla. Kadut ovat siistejä ja verojakaan ei makseta.
   Mutta mikä on emiraattien tai brunein demokratian tila? Entäpä ihmisoikeuksien?

   Mitä kuuban sairaanhoidon tasoon tulee, niin kuinka paljon siitäkin taidosta on kuubalaisten itsensä keksimää ja kehittämää? Kuten Intian tai pakistanin atomi-pommeista heidän itsensä keksimää/kehittämää?
   Keksikö joku Intialainen E=mc2 kaavan, vai oliko se joku muu Einstein? Entäpä, oliko Alfred Nobel australian aboriginaali vaiko skandinaavi?

   Onko koulunkäynti itsestään selvyys trooppisella vyöhykkeellä, vaiko borreliaalisella/hemi-borreliaalisella vyöhykkeellä?

   Mitä yrityskulttuuriin tulee, niin kannattaa oikeasti tutustua siihen, mitä osakkeen omistaminen tarkoittaa yrityksessä.
   Asekauppa on usein valtiollista ja siten poliittista väkivaltamonopolin käyttämistä. Tai ainakin valtioiden poliittisen päätäntävallan hyväksymää.

   Jos borreliaalinen ja lauhkea-vyöhyke lopettaisin kaiken kanssakäymisen vaikkapa afrikan kanssa, niin kummassa se aiheuttaisi väestön kärsimystä? Euroopassa, vaiko siellä afrikassa?

   Sinulla Elisa on selvästi hyvin voimakkaasti värittyneet mielipidesilmälasit, sillä et tee objektiivisia havaintoja faktisesti havaituista seikoista, vaan uskomusten ja toivomusten pohjalta. Tästä syystä sinusta ei hyvää meteorologia tulisikaan, vaan sammakkosääennustaja.

   Joten minä katson mielelläni Juhan blogi-kirjoituksia säästä.

 15. Kauheaa sanoa asiat suoraan?

  No, onhan se tutkimuksin todistettukin, että ihminen näillä kulmilla vaan voi parhaiten tuossa noin 15 plus asteen tienoilla.
  Aika monelle tulee helteistä huono olo, nämä laiheliinitoimittajattaret kärsinevät kroonisesta vilutuksesta, kun aina sitä hellettään hokevat ja toivovat..

  Itsekin tykkään alkusyksystä, elokuun loppupuolelta lähtien ei enää tarvitse hyttysiä tappaa ja syyskuussa jaksaa taas lähteä sauvakävelylenkeille tarvitsematta läkähtyä. Ainakaan tällaiselle vanhemmalle leidille ei liian kuumat ilmat sovi. Ihmiset tietysti ovat yksilöitä.
  Mennäkseni vielä tuohon rasismisyyttelyyn, niin ei taitaisi Suomi tällainen yhteiskunta olla jatkuvilla riippumattokeleillä varustettuna, ihan sama koskee tuota jatkuvaa pyllistelyä. Eikä taitaisi afrikkalainen aikakäsityskään (aina min. kolme tuntia myöhässä) meitä elättää.

  Sorry nyt vaan, jos joku tästä hikeentyi. Kyllä tässä maassa nyt sentään pitää voida vielä todellinen mielipiteensä sanoa arvon suvaitsevaisto, jotka suvaitsette lähinnä omat omituisuutenne.

 16. Kun lukee näitä tekstejä täällä, niin sitä alkaa epäilemään rasismifobian olevan kansantauti. Onneksi näin ei ole, vaan vain pieni osa ihmisistä on niitä jotka näkevät ja kuulevat rasismia kaikkialla.
  Älä juha heistä piitta, kiihkoilijoita on ollut aina ja tulee myös olemaan. me muut ymmärrämme oikein hyvibn mitä tarkoitat.

 17. Elisa voi mennä tutkimaan esim.Piilaakson ilmastointilaitteiden säädöt, veikkaan että yllätyt.
  5000-3000 vuotta sitten taisi olla vielä paljon Veiksel- jääkauden vaikutuksia etelämpänäkin.
  Liian kuuma tai kylmä, selviytymistaisteluahan se ihmiselle on, kuumassa vaan ei auta hötkyillä, on aikaa ajatella..
  Azteekit, mayat..ylikansoitusta ja kuivuus, etelänvetelät sitten viimeisteli tuhon lopulliseksi, semivetelät tuhosivat pohjoisen, aasiaa eivät voineet, kun siellä oli populaa enemmän, osa jopa kylmässä karaistuneita.
  Afrikassa oli niin kuuma, että arabit sai hoitaa sen pään orjakaupan ja nythän niillä on uusi bisnes siinä mustankullan myynnissä usavetelien maumaukyliin ja haciendoille.
  Kiinalaiset taas rynnii Afrikkaan, kun kasvimaat on saastutettu ja loppu, kun ylikansoitus ja suomalaiset hyvikset llentelee ilman täyteen paskaa, kun pelastelevat milloin mitäkin maailmalla, tai käyttää sitä ainakin tekosyynä lomaromansseihinsa parempien ihmisten kanssa.

  Huhhuh, että tää säätieteily on raskasta, taidan mennä saunaan.PUUlämmitteiseen, kaisii..

  Anteeksi Juha, mutta alkaa salamoimaan, kun suvaitsevaisuuspaine kehittelee rasismirintamia pilvettömälle taivaalle.
  Hyvää kesää ja parempaa syksyä!
  PS. Pilveethän ei sitten oikeesti ole mustia, eiväthän?

 18. Ilmastointilaitteen keksiminen mahdollisti pohjoisen ilmanalan ihmisen jaksamisen tropiikissa. Siksi Australiassakin elämä on siedettävää pohjoisessa. Muistan jostain lukeneeni 1800-luvun alun kuvauksia USA:n etelävaltioista. Siellä oli kuulemma nuhjuista ja rähjäistä verrattuna pohjoisempiin osavaltioihin. Valitettavasti kuuma ja kostea ilmasto vaikuttaa ihmisiin ”vetelöittävästi”.

  Miksi kuumimmassa Afrikassa ei ole kehittynyt huikean edistynyttä korkeakulttuuria, jonka asukkaat olisivat jo aikoja stten perustaneet Kuuhun ja Marsiin siirtokuntia. Aikaa tällaiselle kehitykselle on ollut kymmeniä tuhansia vuosia. Ei ole ollut jääkausia häiritsemässä. Mikä esti. Oliko se asukkaiden kyvyttömyys vai ilmasto?

 19. Ehdotan, että rasismivalittajat ensin hankkivat aivot ja opettelevat sitten lukemaan, ennen kuin aloittavat tragikoomisen itkuvirsilaulannan.

 20. Pannaan vielä kolmannen kerran kun kippurassa pitää nauraa. Että oikein valmistuva psykologi .

 21. Ehkä olisi parempi, että jätetään nämä sääasiat meteorologeille (valmistuville ja ja valmistuneille). Selvästi liian vaikeaa psykologiopiskelijoille.

  Onko se muka rasismia jos väitetään jonkin yhteiskunnan ominaisuuksien johtuvan ilmastosta? Väite voi olla hakoteillä, mutta ei se rasismia ole.

  Rasismia olisi (siitä on oikein oikeuden päätöskin) jos väittäisi yhteiskunnan koostuvan ihmisistä ja että näiden ihmisten rodulliset ja/tai geneettiset ominaispiireet tai heidän harjoittamansa uskonto vaikuttaisivat siihen millainen yhteiskunta on.

 22. Yksinkertaisesti, minustakin ne ällöhelteet saisi jo loppua, mitään piha- tai metsähommia ei jaksa tehdä auringonpaahteessa, kun hiki virtaa ja olo on uupunut. Paras kesäkeli olisi vaan se 15-20C pilvipouta ja vähän, miksei enempikin tuulenvirettä..silloin jaksaa jotain tehdäkin ulkona ja olo on virkeä. Helteet sopii vain löhölomalaisille ja ilmastoiduissa konttoreissa sekä autoissa päivänsä viettäville.

  1. Aivan näin on asia. Minultakin on jäänyt paljon tekemättä fyysistä suoritusta vaativia töitä ulkona. Kyllä tämä mahdottoman kuuma ja kuiva kesä saisi jo päättyä.
   Juhan blogiin liittyvän puolukkakuvan innnoittamana lähdin puolukkaan. Vajaan tunnin jälkeen oli poistuttava, kun ei jaksanut olla auringonpaahteessa 40 – 50 C ja varjossakin 23 – 25 C.

   Puhutaan ja keskustellaan vaan, mutta kyllä veteläksi vetää ja juomia kuluu tällaisissa säissä. Juhan kirjoitus osui aivan naulankantaan niin sanotusti. Palmupuun varjossa laveteilla makaaville tämä sopii, mutta ei kunnollista hyötyliikuntaa tarvitseville. Siinä asiassa ei psykologin koulutusta tarvitse. Voipi pian tarvita psykiatria, jos nuppi menöö kuumasta sekaisin:)-

   1. Täällä ollaan samaa mieltä helteistä, että saisivat loppua. Nyt tosin ennustukset viittaavat siihen, että sää alkaa viiletä. Ihanaa :) Toivottavasti ennustukset pitävät paikkaansa :) Ja sadetta maa kaipaa. Koivut alkavat olla keltaisia ja lehtiä putoaa jo nyt reippaasti, kuin ainakin syksyllä. Täälläpäin kun ei ole satanut kuin muutaman kerran koko kesän aikana. Onko sitten syynä salpausselän harjut vai mikä? Sateet ovat menneet ohi. Ensin lähestynyt ihana sadepilvi, mutta juuri ennen kaupunkia aina jakautunut kahtia. Lämpöä kyllä on sitten puolestaan riittänyt senkin edestä. Nyt onneksi sentään aamut ovat olleet ihanan viileitä, jotta on jaksanut tehdä päivittäisen kävelylenkin, joka on edellytys toipumiselle. Mutta ei äklöhelteillä jaksanut puolikuntoisena lähteä ulos.

    1. Juu, hyvä että helteet loppuvat. Ainakin Helsinkiin lupaa ennusteet viikonlopuksi kaatosateita ja lämpötila putoaa enemmän syksyisiin kuin kesäisiin lukemiin.

     On kyllä kesä ollut niin kuuma, että lehdet putoavat ihan silkasta kuivuudesta :(

 23. Haluaako kansainvälinen Foreca tulla todella yhdistetyksi tällaiseen blogikirjoitukseen? Kirjoituksesta ei suoraan näy rasismi, mutta se on loukkaava.

 24. Kyllä suomalaisuuteen näyttää kuuluvan tiukasti mielensäpahoittaminen. Miksi on niin kamalaa jos joku ihminen loukkaantuu kirjoituksesta josta on eri mieltä? Menkööt lukemaan sellaisia kirjoituksia mitkä miellyttävät. Ja loukkaava; salli mun nauraa. Maailmassa ei voisi kirjoittaa mitään jos aina pitäisi olla pelkäämässä että joku loukkaantuu jostakin, kuten nyt tästä Juhan kirjoituksesta. Ottakaa vähän rennommin ihmiset. Tosin tässä kylmässä ja totisessa maassa se on kyllä vähän kyseenalaista. Palmun alla osataan ottaa rennommin, sinne minä ainakin haikailen :).

  Mitä tulee onnellisuuteen siitä että on vuodenajat niin löytyyhän niitä vuodenaikoja vaikka Italiastakin. Siellä ruma ja harmaa vuodenaika ei tosin kestä puolta vuotta (no eipä siellä harmaata juuri ole kuin Alpeilla tiettyinä vuodenaikoina) vaan talven selkä taittuu muutamassa kuukaudessa ja maaliskuussa voidaan nauttia jo keväästä. Siinä mielessä kummallinen hokema tuo että suomalaisilla olisi jotenkin hienot vuodenajat. Jos tykkää kylmästä ja pimeästä niin sitten toki näin on.

 25. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Tropen.JPG

  Tuoltahan sitä voi jokainen itse katsoa, minkälaista hyvinvoinnin ja kehityksen malli maata sieltä tropiikista löytyy.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.