Hyvin maltillista kevään edistymistä

Julkaistu
Lintujen kevätmuutto on vilkastunut, tietävät ainakin sadetutkat. Kuva:
Lintujen kevätmuutto on vilkastunut, tietävät ainakin sadetutkat. Kuva: Thermos/Wikimedia Commons

Vihdoinkin myös etelässä oikeasti aurinkoinen kevätpäivä! Paikkaa edes vähän näitä jo pitkän ajan pilvisyyksiä ja kylmyyksiä. Lumi hupenee silmissä, Malmilla siitä on enää rippeet. Istuttamani jotkin pienet siniset kukat olivat täydessä kevätasussaan tervehtimässä yövuorosta kotiin tulijaa. Mitenkähän niiden käy ensi yönä, jolloin ainakin on vielä pakkasta? Kai ne tietävät, mitä tekevät, aamupakkasia riittää vielä. Joskin ei heti huomisen jälkeen, sillä alkuviikolla meillä voimistuu etelälounainen tuuli ja lännestä leviää vesisateita. Idässä huominen maanantai voi olla vielä osaksi aurinkoinen.

Lämpötila ja sen kehitys tuntuvat kiinnostavan viime aikojen kylmän sään vaiheen jälkeen. Tätä kirjoittaessani on siis maan etelä- ja keskiosassa käytännössä selkeää, sitten on pohjoiseen päin mentäessä iso pilvilautta matkalla kaakkoon ja Lapissa pilvisyys lähinnä vaihtelee. Itse ilmamassa on tarkkaan ottaen lämpimintä etelässä, missä on myös heikkotuulisinta. Päivälämpötilan on onnistunut kohota etelän sisämaassa pääosin siinä 10…11 asteeseen. Jotta tämän saa tuntumaan lämpimältä, pitää siinä auringossa mielestäni okeasti pysytellä; varjoon joutuminen viilentää heti. Tosin testaan tätä vielä käydessäni toistamiseen läheisillä kevätmarkkinoilla.

Entä jatko? Olen siis nähnyt aamulla tieteen viimeisen sanan tästä, ja kun jätän 10 vuorokauden lasketusta säästä pois ne lukuisat yksityiskohdat, jotka liittyvät Pohjois-Euroopan yli lännestä itään liikuvin matalapaineenalueisiin (säämme on siis vaihtelevaa ja ajoittain sateista), jäljelle jää, ettei itse ilmamassamme lämpötila muutu juuri miksikään tai muuttuu ehkä vain hyvin vähän tämänpäiväistä lämpimämmäksi. Ilmat, jotka meillä johtaisivat varsinaiseen lämpimään säähän (siis tilastollisesti vuodenaikaan nähden), jääväy käytännössä kauas etelään.

Kun päivittelemme mielessämme kevään kylmyyttä tai lämpimyyttä, meidän kannattaa muistaa, että ahneella on kak—nen loppu: esim. vappuun on vielä aikaa, mutta silloinkin Helsinki-Vantaalla, jo kaukana kylmästä merestä, on ajankohdan keskimääräinen päivän ylin lämpötila 11 astetta! Sää näyttäisi siis lähinnä lämpöoloiltaan tavanomaiselta sillä varoituksella höystettynä, että joku seuraavista matalapaineista saattaa perässänsä heittää vähän kylmempääkin ilmaa meille pohjoisen suunalta, jolloin aina ensin ja selvimmin kylmenevät yöt eli varhaiset aamut.

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BrantaLeucopsisMigration.jpg

 

5 vastausta artikkeliin “Hyvin maltillista kevään edistymistä”

  1. Hyvä pointti tuo kommentti auringossa pysymisestä. Siihen vielä lisäyksenä, että sekään ei tunnu lämpöiseltä, kun käy sellainen tuuli kuin lauantai-iltana Helsingissä. Kyllä tuli ikävä hanskoja ja pipoa, vaikka aurinko vielä paistoi kun illalla meidän perhe käveli ulkona.

  2. Hiihdon innokkaana harrastajana ja kuntoilijana odotan, että ensi lumi sataisi Jyväskylän seudulle jo viiden ( 5 kk ) kuukauden kuluttua eli syyskuun lopussa. Se siitä suomalaisesta kesästä:))

  3. Maaliskuu aina Huhtikuun alkupäiviin oli hyvinkin selkeää ja aurinkoista täällä Turun seudulla. Yöpakkaset piti vaan huolen ettei lumikerros ohentunut juuri lainkaan. En muista näin sitkeän hidasta lämpenemistä ( enkä niin kovia hankiaisia )aiemmilta keväiltä…

  4. Toisessa blogissa joku sanoi että maaliskuun ylin lämpötila jäi alhaisimmaksi 43 vuoteen? Onko totta?

    Jos huhtikuu jatkuu samaan malliin tämäkin kuu taitaa jäädä kylmimmäksi vuosikausiin?

  5. Tänään näin kevään ensimmäiset valkovuokot kukassa täällä Helsingissä. Muistan kuinka vaikeaa niitä oli lapsena löytää äidille äitienpäivänä lämpimimmästä etelärinteestäkään. Eli normaalin rajoissa mennään.
    Huhtikuun loppuun mennessä tosin useana vuotena on tullut lämmin eteläinen tai kaakkoinen ilmavirtaus, mutta tänä vuonna sellainen antaa aina vaan odottaa itseään.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.