Etelä painottuu sääennusteissa – Ärsyttääkö?

Julkaistu

www.mtv3.fi/saa/
Sääennusteet ovat usein etelä- ja etenkin pääkaupunkiseutu keskeisiä. Se tuntuu raivostuttavan niitä, joita pääkaupunkiseudun sää ei kiinnosta. Ymmärtäähän sen. Silloin kun asuin Mikkelissä se ärsytti minuakin. Ei ärsytä enää.

On totta että kaikkien pitäisi saada yhtä tarkka sääennuste. Televisiolähetysten etelä keskeisyyden ärsyttävyys on ymmärrettävää. Niiden sääennusteiden on tarkoitus palvella kaikkia, paikkakunnasta riippumatta. Mutta tämä on blogi. Blogissa saa keskittyä asioihin jotka kiinnostavat kirjoittajaa. Koska asun Helsingissä, Helsingin sää kiinnostaa minua.

Sille miksi Etelä-Suomi saa enemmän painoarvoa telkussa on useita syitä, hyviä ja huonoja. Kahden minuutin lähetyksessä ei ole aikaa kertoa kaikkea. Etelässä asuu eniten ihmisiä. Jos ennuste keskittyisi Mikkeliin, se palvelisi vielä pienempää ihmisryhmää kuin Helsinkiin keskittyvä ennuste.

Meteorologin oma mielenkiinto voi paistaa läpi säälähetyksessä. Se on tietenkin paha. Mutta taas toisaalta, minä teen parempia ennusteita etelärannikolle, koska minulla on omakohtaisia säähavaintoja Helsingistä.

Nyt tilanne on parantunut kun Maikkarin netin sääsisivuilta voi käydä katsomassa alueellisia sääennusteita. Suomi on jaettu viiteen alueeseen, joista jokaiselle tehdään oma säävideo. Sieltä näkee Itä-Suomen sään ilman että kuulee sanaakaan etelärannikosta.

Tänään tuhrasin töissä suurimman osan aamusta siihen että mietin minkälaisia sateita Helsinkiin on tänään odotettavissa. Aika vaikea tilanne: lumisadealue heikkenee lähestyessään etelärannikkoa, mutta tuulensuunta ja sula meri ovat omiaan voimistamaan lumikuuroja. Sataako pääkaupunkiseudulla tänään paljon vai vähän kiinnostaa miljoonaa ihmistä. Enkä vieläkään tiedä miten käy! Etelärannikolle keskittyminen ei tee ennustamisesta helppoa.

Lohdutukseksi teille joita ärsyttää Helsinkiin tarkentuvat ennusteet: Junantuomana en erota Helsinkiä, Espoota ja Vantaata toisistaan, vaan pidän koko pääkaupunkiseutua yhtenä isona Helsinkinä. Se ärsyttää helsinkiläisiä.

Anteeksi.

48 vastausta artikkeliin “Etelä painottuu sääennusteissa – Ärsyttääkö?”

 1. Hei,

  Tiedustelisin Teiltä kohteliaimmin onko Forecan kartoissa Ukrainan kokoinen reikä? Olen jo vuosia ihmetellyt kun joka illan sääennusteeseeen mahtuu Australia, siellä lienee kovin vähän Suomalaisia ja nekään tuskin katsovat MTV 3.
  Sen sijaan monilla suomalaisilla on toimintaa Ukrainassa ja sitä käyttää kumipyöräliikenne usein myös kulkureittinä Turkkiin ja lähi-itään. Lisäksi monet Suomalaiset seuraavat Ukrainan kehitystä koska se on vähän samassa tilateessa kuin Suomi -70 luvulla. Idän ja lännen rajalla.
  Lisäksi siellä on lähes 50 milj. asukkaan markkinat Suomalisille yrityksille….ovat taatusti suuremmat kuin Espanja ja portugali yhteensä!!
  Maata ehkä kannattaisi pitää esillä noin puoli huolimattomasti vähän enemmän mediassa! Ja lopuksi suomesta on yhtä suora lento Kiovaan (5 krt/viikko) kuin Kööpenhaminaan jopa suurin piirtein yhtä pitkäkin!

  Ei nyt sentään jokapäivä, mutta olisko kerran viikossa kohtuullinen?

  Terveisin ( ystävälllisin tietennii :) )
  Heikki

  1. Onhan Australiassa paljon suomensukuista porukkaa, enemmän kuin Ukrainassa, uskallan väittää vahvasti. Tosin ei ne paljoa sääennusteita maikkarista katsele, ainakaan omille seuduilleen. Muuten en Ukrainaa sen enempää kommentoi, kun ei ole edes mutu-tietoa

  2. Hei. Enpä tiedä tuosta Ukrainan säästä, mutta muutenkin koko sääennustus on mennyt bisneksen teoksi
   kun kaikilta kanavilta sitä yhtäaikaa työnnetään ulos. P.Pouta on jo legenda täällä pohjoisessa tässä blogin aiheessa. Olen ollut aina ja olen edelleen sitä mieltä, että TV:n sääennustukset voisi osoittaa maaviljelijöiden tarpeeseen ja silloinkin vain kesäaikana niinkuin silloin 70 -luvulla kun koko juttu keksittiin :)

  3. Heikki,

   mitä järkeä olisi kerran viikossa näyttää Ukrainan sääennustetta vain koska haluat automatkailla siellä? Jos tarvitsee jonkun tietyn maan säätietoja, voi vallan mainiosti katsoa Forecan sivuilta (http://www.foreca.fi) kyseisen maan ennusteen. Järki käteen, kiitos.

 2. Vielä kun maikkarin netin säätiedot olisi katsottavissa jonkun selaintekniikan avulla joka olisi saatavilla vielä sille kolmannelle suositulle käyttöjärjestelmälle. Tällä hetkellä siis voi katsoa vain televisiosta tulevat tämän takia tai ne mitä ”kilpaileva” yle tarjoaa omassa kaikille toimivassa ratkaisussaan.

  Kiitos kuitenkin tiedosta että ne oman alueen lähemmin kertovat olisi katsottavissa mutta ei se auttanu valitettavasti elämää nyt. :)

 3. Kyllä tietokonetiheyskin pääkaupunkiseudulla on suurempi kuin muualla maassamme, joten kyllä sielläkin voi käydä katsomassa maikkarin sääsivuja. Täällä kylillä on vielä paljon ihmisiä joilla ei tätä mahdollisuutta ole, joten kyllä ainakin piste-ennusteita kannattaisi näyttää muualtakin kuin Helsingistä. Onneksi YLE:n aluelähetyksissä saa alueellisia säätietojakin.

 4. Ei se välttämättä ärsytä, että tiedotus painottuu etelärannikolle, vaan että puhutaan ”etelästä”, kun tarkoitetaan etelärannikkoa/pääkaupunkiseutua. Sisämaassa on Suomen koko karttaa katsoessa aika etelässä isojakin kaupunkeja, kuten Tampere, jossa on säätila yleensä tyystin erilainen kuin muualla. ”Etelään lumisadetta” tarkoittaa yleensä, että pääkaupunkiseudulle on luvassa sadetta. Puhukaa sitten pääkaupunkiseudusta vaikka päänne punaiseksi, mutta puhukaa siitä mitä oikeasti tarkoitatte. Etelä on kuitenkin jonkin verran suhteellinen käsite.

 5. Ymmärtäisin paremmin (ja ärsyyntyisin vähemmän) mikäli säätiedotuksissa keskityttäisiin mielluummin vaikkapa suuriin asutuskeskuksiin kuten Tampereen, Jyväskylän ja Kuopion seutuun. Tällä hetkellä tv:n säätiedotukset korostavat entisestään Kehäkolmonen vs. Bönde (=muu Suomi) -jakoa. Kuten blogissa lukee, pääkaupunkiseudulla asuu viljalti ihmisiä, noin miljoona. Entäpä loput rapiat neljä miljoonaa asukasta? Luulisin, että esimerkiksi maanviljelystä harjoittavilla on suuremmat intressit tarkkoihin säätiedotuksiin kuin vantaalaisella toimistotyöläisellä, jonka suurin säähän liittyvä ongelma on, ottaisiko aamulla sateenvarjon mukaan matkalle bussipysäkille. Elinkeinojen harjoittamista ajatellen mahdollisimman tarkka paikallinen säätiedottaminen on todella tärkeää, joten annan hyvät pisteet netin sääennusteille. Fakta on kuitenkin se, että uutisten jälkeen on varsin näppärää jättää telkkari viideksi minuutiksi auki säätiedotuksen katselua varten. Se pikku hetki on taatusti hankalaa saada riittämään koko Suomen huomiointiin.

  1. Puolet suomalaisista asuu Valkeakosken eteläpuolella. Mainitsemasi keskukset ovat siis kaikki sen pohjoispuolella, ”havaanasutulla alueella”.
   Kunhan poliitikotkin sen tajuaisivat valtakunnan tasapuolisessa kehittämisessä. (Itse asun siis tuolla pohjoisella alueella.)

 6. Eihän se, että ’siellä asuu enemmän ihmisiä’ voi tarkoittaa sitä, että sen kulman säästä pitäisi puhua pidempään kuin muun maan säästä? Jos miljoona ihmistä joutuu 20 asteen pakkaseen, sen sanoo yhdellä lauseella senkin. Ei kai niitä miljoonaa ihmistä _henkilökohtaisesti jokaista_ tarvitse puhutella?

  Kun Helsinkiin tulee vaikea sääprobleema, se täytyy tietysti ratkaista. Mutta samalla tavalla kaikki muutkin vastaavat.

  Vastauksena kysymykseen: Kyllä ärsyttää!

 7. Kyllähän se välillä tuo Etelä-Suomi keskeisyys ärsyttää. Eniten kylläkin silloin, kun uutistenlukija sanoo, että sade kelit jatkuu, vaikka meillä olisi ollut koko ajan kaunista auringonpaistetta. Onhan sekin huvittavaa, kun meteorologi sanoo, että sateet loppuvat ja siirtyvät onneksi pohjoiseen. Lukuisia esimerkkejä on tällaisista ”lapsuksista”. Toisaalta kovin useinpa nuo ennustukset meidän kulmalla näyttävät menevän pieleen. Omat havainnot ovat tarkempia useimmiten. Ja Ruottin puolelta tulee hyviä ennusteita.

 8. Mielestäni yhtä aluetta ei saisi liikaa korostaa, vaikka siellä eniten ihmisiä asuukin. Ymmärrettävää kyllä koska se koskee suurempaa ihmisjoukkoa. Asiaan voisi silti kiinnittää huomiota, koska kyllä myös pääkaupunkiseutulaiset voivat katsoa paikallisennusteita eikä niitä tarvitse koko valtakunnan lähetyksissä jatkuvasti painottaa.

  Kun puhutte Etelä-Suomesta tarkoitatte hyvin usein pääkaupunkiseutua ja sen lähiympäristöä. Etelä-Suomi on käsitteenä melko laaja, onko esim. Turku tai Kotka Etelä-Suomea?

 9. No ärsyttää, kun kerran tätä kysytään.
  Vaikkapa se, kun aloitetaan esimerkkiksi sanoilla ”poutainen kesäsää jatkuu”, kun tämä koskee vain pientä aluetta jolla asuu 1/5 suomalaisista. Loput 4/5 sitten voivottelee, että mistähän se setä oikein puhuu telkkarissa…

  1. Tämä on toinen harmituksen aihe. Varsinkin Maikkarin ankkuripari hymyilee juuri tätä. ’Kivaa kun meille tänne tulee kesä, ei noilla muilla niin väliä ole.’

 10. Hyvä että tunnustit olevasi Savosta. Sieltähän on ain tullut julkisuuteen sutjakkaita puhujia kuten Erkki Liikanenkin. Mutta se on näköjään pitää edelleenkin paikkansa, että vastuu jää kuulijalle, kun savolainen jotain totuutena esittää. Myös sääennusteiden toteutumisen suhteen:))

 11. Kyllä ärsyttää. Ehkä kaikkien eniten se, kun uutistenlukija lopuksi kysyy meterologilta, että ”koska tänne etelään saadaan…”. Se että pk-seutu on tiheästi asutettu on se espoolaisten syy vähän kaikelle. Enemmistö suomalaisista asuu jossain ihan muualla. Ja jos Suomi jakaantuu pohjoiseen ja etelään, kehä kolmosessako se raja menee?

 12. Tervehdys,tuumailin että ei se niin haittaa kun esim. on tulossa kunnon pyryjä niin siellä etelässä on tapana ajaa kuitenki samalla nopeudella ja olemattomilla turva väleillä niin saapi Miina muistuttaa vaikka kolmannenki kerran että nyt se auto luistelee niinkuin siinä sää kartalla edestakaisin….vaikka kyllä silloin jos muuallakin sataa niin tahtoopi kolareita tulla.

 13. Pääkaupunkikeskeinen ja eteläkeskisyys ovat yhdyssanoja.

  1. Niinpä. Ihmisten kykenemättömyys muodostaa pitkiä yhdyssanoja ärsyttää säätiedotuksista riippumatta.

 14. Kyllä me pohjoisessa olemme jo turtuneet säätiedotusten Helsinki-keskeisyyteen. Ehkä se mikä eniten ärsyttää on säätilojen yleistys koskemaan koko Suomea. Jos ennen säälähetystä puffina kerrotaan että huomenna sataa, se saattaa tarkoittaa että etelässä sataa, koko muualla maassa voi paistaa vaikka aurinko. Tai että pakkanen kiristyy, todellisuudessa tällöin saattaaa vaikka lauhtua, mutta etelässä pakkanen kiristyy. Lehtien kansien sääennusteita ei jaksa edes katsoa, otsikot huutavat ”LOPPUVIIKOSTA LÄMPENEE” ja kun avaat lehden huomaat otsikon tarkoittaneen että etelässä lämpenee, mutta keski- ja pohjois-Suomessa on edelleen aivan yhtä viileää kuin siihenkin saakka.

  Kiitos mukavasta blogista ja pirteistä säälähetyksistä!

 15. Eipä tuo itseäni ainakaan ärsytä. Pääkaupunkiseudulla kaikki on niin mahdottoman paljon kalliimpaa kuin muualla Suomessa, joten onhan se oikein, että siellä asuvat saavat sitten vähän parempaa palvelua. Myös sääasioissa. Asuinpaikka on jokaisen itse valittavissa!

 16. Eniten kuitenki ärsyttää se, että Suomi jaetaan sääkartoilla kahtia, jolloin näytetään puolikasta Suomea kerrallaan. Ja kun sattuu asumaan JUURI siinä saumakohdassa niin kummankaan puolikkaan kohdalla ei nää mitä oman paikkakunnan liepeille ennustetaan. Se ottaa pannuun.

 17. Meteorologi Liisa valaisi hieman sääennusteiden aluejakoa blogissaan ja laittoi ao. linkin aihetta käsittelevään ilmatieteenlaitoksen sivulle.

  http://ilmatieteenlaitos.fi/saaennusteiden-aluejako

  Hieman off -topicia: Maikkarin huomenta Suomen uusi olohuoneformaatti on aika hauska. Varsinkin ohjelman aloitus, missä juontaja, meteorologi, uutis- ja urheiluankkurit ovat ”juttelemassa mukavia”.

 18. Aikanaan vähän ärsytti se että käytettiin säätiedotuksessa paljon sanoja ”täällä” ja ”tuolla”. Nykyään useimmiten muistetaan käyttää vain sanoja ”pohjoisessa” tai ”etelässä” jne.
  Kuitenkin vielä ihmetyttää sanonta ”keskisuomessa” kun tarkoitetaan Jyväskylän – Kuopion seutuja. Täältä todellisesta keskisuomesta katsottuna( Oulu-Kajaani-Kuhmo) se tuntuu kummalliselta. Nämä seudut sitten taas ovat säätiedotuksessa pohjois-suomea, mikä sekään ei taas tunnu menevän oikein.Lappi on sitten vielä joskus erikseen.

  Asuin itse joskus Tampereella, joten jollakin tavalla ymmärrän, miksi näin on. Silloin Suomi tuntui päättyvän näille seuduille, ainakin maantiekartat päättyivät, joten asiasta tuli sellainen tuntu, kuin Kajaanin ja Sotkamon seudut tosiaan olisivat Pohjois-Suomea. Vuokattiin lähdettäessä tultiin siihen aikaan Lappiin…

 19. Kyllä ärsyttää, kiitos kysymästä. Varsinkin kesällä kun uutisissa/lehdissä lukee ”helteet jatkuvat toista viikkoa koko maassa!” ja todellisuudessa esimerkiksi Lapissa on satanut sen kaksi viikkoa…… Eli eikö Lappia lueta Suomeksi, vai onko se joku oma kaukainen alueensa? Jotain rotia tähänkin pliis. Pientä tasavertaisuutta, vaikka se Helsingin seudun sää kiinnostaakin siellä Helsingissä enemmän kuin muun maan.

 20. Yleensä se menee niin päin, että jos pohjoisessa on kylmää (kuten melkein aina), niin sitten se sama sääennuste yritetään vetää koko Suomen yli, ettei etelässä asuvat luulisi pääsevän nauttimaan paremmista ilmoista:

  ”Huomenna Suomen yli virtaa kylmä ilma” – mutta yleensä sääennustessa selviikin, että se tarkoittaa pelkästään pohjoista.

  ”Etelässäkään ei kannata ottaa esiin picnic-varusteita” – tulee sellainen fiilis, että kun pohjoisessa on kylmä, niin etelä yritetään vetää siihen mukaan, että eteläsuomalaisten on turha haaveilla mistään paremmasta.

  1. Totta ainakin joskus. Esim. syksyllä usein aletaan paasata ”huomenna voi jo sataa lunta” ja sitten kun tarkemmin katsoo se koskee vain jotain Pohjois-Lappia ja etelässä jatkuu vielä kesäkelit.

   Mutta kyllä mielestäni yleisempää on se, että jos etelään (tai pahimmillaan vain etelärannikolle) on luvassa kaunista ja lämmintä säätä, se yleistetään koskemaan koko Suomea.

 21. No eipä juuri kun katson sääennusteen YLEn kanavilta. Sillä on asiallisempaa kun maikkarilla.

 22. Itseäni se ei ärsytä, koska asun etelässä. Ymmärtäähän sen toki, että ne jotka asuvat pohjoisempana tämä ärsyttää. Varmasti itseänikin ärsyttäisi. Tykkään yleensä katsoa netistä forecan sääennusteita ( http://foreca.fi ), jotka ovat hyvin kattavia. Tuolta nettisivulta löytää varmasti oman paikkakunnan sääennusteen, jos vain sen haluaa tietää! Jokainen tähän kommentoija on käyttänyt nettiä, joten ei ole varmaan iso ponnistus katsoa forecan nettiennusteita ;-). Nykyisin myös älypuhelimille on saatavissa sääsovelluksia vaikka kuinka paljon, joten helpommaksi oman paikkakunnan sääennusteen katsominen ei voisi mennä!

 23. No voi hyvää päivää… Ei kai noin minuutin mittaiseen sääennusteeseen esim aamulla Huomenta Suomessa voi joka kylää luetella. Netti on se ratkaisu ja löytyy vain noin 90 prosentista kotitalouksista. Tottakai pitää keskitttyä siihen missä suurin osa katsojia on – mitä järkeä olisi kertoa sellaisi tietoja jotka eivät palvele katsojia? Kiitos Hannu, aamun aloitua on tärkeä juttu, myös meille tekijöille!

  1. Tervehdys,musta tuntuu että kyllä kehän ulkopuolellakin on jonkin verran katsojia vai oonko väärässä?

   1. Jii hyvä. Nämä kehäjutut on ihan syvältä! Meistä pk-seudun ihmisistä iso osa – minäkin – asuu kehien ulkopuolella. Osa Vantaasta, Nurmijärvi, Kerava, Tuusula, Järvenpää, jne. löytyy sieltä. Ja niissä jokaisessa asuu enemmän ihmisiä kuin tavallisessa suomalaisessa pikkukaupungissa yleensä.

    1. Juu näinhän ne asukasmäärät ompi,muuten se aamulähetyksen uutisten luku näyttää siinä mielessä hankalalta että jos joutuu yhtäkkiä lukemaanki papereista niin onko vaikeaa selata sitä pinkkaa kun kaikki on kädessä?

     1. Juu, eihän se vaikeata ole lukea. Paljon haastavampaa on tehdä tavallista juonnettua Huomenta Suomi – lähetystä ilman teleprompteria eli lukulaitetta ihan spontaanisti. Siihen ei kaikki kykene.

 24. Kyllä ärsyttää. Ehkä Helsinkikeskeisyyskin, mutta tässä ja nyt: Yhdyssanavirheet!
  Näkyvät tästä tosin jo ”kielenhuolto”ja ”Adolf Hotler” kommentoineen.

  Siitä kuitenkin kielenhuollollinen kiitos, että enää ei säätiedoissa, ainakaan yleisesti, sanota ”lämpötila viidestä kymmeneen asteeseen”, vaan oikein ”viidestä kymmeneen astetta”.

 25. Ehkä noista sääennusteiden tarkkuudesta voisi olla jotain tilastoa. Sääennusteita pystyy melkein jokainen laatimaan käyttäen nykytekniikkaa hyväksi. Mutta miten on ennusteiden pitämisen laita?

  Tarkat tuntiennusteet täällä ovat hienoja. Pohjautuvatko mahdollisesti samaan pohjaan mitä BBC käyttää? BBC näyttää Helsingistä tuntikohtaisen säätilan, mutta ei ole yhtä tarkka:
  27.1.2013 BBC:n mukaan päivälämpötila vaihtelee +1 asteesta -12 asteeseen ja yölämpötila -1 asteesta -19 asteeseeen. Forecan sunnuntain 27.1 lämpötilat vaihtelevat kuitenkin -10 asteesta -15 asteeseen.

  Muuten nuo lämpötilat näyttäisivät olevan suunnilleen samanlaisia täällä ja BBC:llä.
  www: bbc.co.uk

  Tosin taitavat nuo päivälämpötilat olevan korkeampia ensi viikon keskiviikosta lähtien BBC:llä. –>27.1 asti.

  Ehkä sääennusteiden ärsyttävin puoli on jos ne eivät pidä paikkaansa.

 26. MTV3:n säävideoista ei ole hirveästi hyötyä jos käyttiksenä on vaikkapa jokin Linux-variantti. Hienosti valittu, maikkari!

  1. Ei noista videoista ole muutenkaan mitään hyötyä.

 27. Helsinkikeskeisyyteen on jo niin tottunut, ettei jaksa välittää. Minkään tv-kanavan uutisia tai sääennusteita en katso, vakavalla mielellä ainakaan. On se hurjaa ja paukkupakkanen, kun Hesassa on -15 astetta, samaan aikaan Oulussa voi olla -25 mutta ei tunnu missään.

  Mikähän ihme siinä sitten kuitenkin on, että kevään hiihtolomaviikolla (Etelä-Suomen sellaisella) ennusteissa katsellaan joskus hyvinkin tarkkaan pohjoisen kelejä ja varoitellaan, että tunturissa saattaa tuulla :)

 28. Minusta säätiedotukset ei korosta enää niin paljon pääkaupunkiseutua kuin joskus. Tuntuu, ja joistakin kommenteista näkee, että jotkut eivät kestä lainkaan kuulla etelän tai varsinkaan pääkaupunkiseudun säätä. Ite olen kotoisin lapista, nyt pääkaupunkiseudulla ja asunut monessa paikassa tässä välillä. Kyllä niistä sääkartoista sen oman alueen sään selville saa kun katsoo. Ainoa ongelmakohta on juuri nuo jo mainitut katvealueet, kun siirrytään kartalla etelän säästä pohjoiseen: vanhat kotikulmat ei kertakaikkiaan tunnu sopivan kumpaankaan osaan! Meillä on siellä tosin iso järvi, joka jakaa sateet siten, että isolla sääkartalla ennuste voi mennä toisella puolella järveä ihan oikein ja toisella ei. Eli täsmäsään näkee kun kattoo ulos. Huonoimmat kartat on nelosella, ne kiertää aivan pöljästi muka lintuperspektiivissä eikä mistään saa lopulta selvä… Mutta niin, keskitytään jokainen sen alueen säähän, mikä kiinnostaa. Ei muiden sään kertomisesta kannata ärsyyntyä :) Minä jatkan koko Suomen sään seuraamista, se on mielenkiintoista :) ja Kiitos Minna hauskasta kirjoituksesta, päädyin tänne, kun illan säälähetys meni ohi korvien ja silmien.

 29. Kiitos blogistille huomion kiinnittämisestä ärsyttävään asiaan ja myötätuntoisesta ymmärtämisestä. Ja kyllä pääkaupunkikeskeisyys on ärsyttänyt ja ärstyttää monissa eri muodoissaan kuin vain säätiedotuksissa ja säätiedotukset ovat itselle kuitenkin sieltä vähemmän merkityksellisestä päästä. Mielenkiintoista, että blogisti kertoo omien paikallisten säähavaintojen vaikuttavan ennusteen laadintaan niin paljon, että sillä on merkitystä vielä tänä päivänä. Sen sijaan en jaksa pitää missään arvossa tuota iänikuista perustelua ”kun pääkaupunseudulla (tai ”etelässä”) on kaikki”.

  Olihan se näppärää kun pääkaupunkiseudulla vielä asuin, että sai paikallissään vain vilkaisemalla tai kuuntelemalla sivukorvalla. Nyt, kun en enää asu ”siellä missä kaikki asuu”, niin olen oikein tyytyväinen blogistin työnantajan tarjoaman Internet-palvelun Täsmäsää(TM) -palveluun. Täsmäsää:tä kun vilkaisee vähintään kerran päivässä, opettelee ison graafisen kuvaajan lukemisen ja pitää karkeasti mielessään, miltä ennustegraafi näytti edellisellä kerralla niin a’vot. En tarvitse muuta kuin silloin tällöin vilkaista pohjois-euroopan tai euroopan suursäätilan jostain Internet-palvelusta. Siihen Internet-tarjontaa on yllinkyllin.

  Jos jotain kehitystä saisi toivoa Täsmäsää-sivun ennustegraafiin, niin sen aikajanan nykyhetken voisi riipaista kuvaajan keskelle ja nykyhetkestä vasemmalle näkyisi toteutunut (ml. kuvaajan yläreunaan toteutuneet sääilmiöt: sade, aurinko jne., jotka teillä tulee havaintoasemalta automaagisesti joka tapauksessa) ja oikealle näkyisi nykyisen kaltainen ennuste. Toki tiedän kokemuksesta ja päälle arvaan, että tämä muutos ei yhtään helpota kuvaajan tulkintaa niille ihmiselle, joille kuvaajien tulkinta tuottaa vaikeuksia ja täten Täsmäsää ei heille tarjoa merkityksellistä palvelua. Tälle joukolle toivomani muutos kuvaajaan olisi todennäköisesti muutos huonompaan.

  Noh! Jatkan vielä hieman aiheesta kun innostuin paasaamaan. Tietysti edellistä voisi yrittää ratkaista siten, että Foreca heittäytyisi rohkeaksi ja panostaisi verkkopalvelunsa kehittämiseen. Ensimmäisenä tulee mieleen se, että palvelu alkaisi tarjota käyttäjäkohtaisia asetuksia, jolloin mm. edellä mainitsemani kuvaajan voisi valita tai sivulle voisi valita useampien havaintoasemien/kohteiden kuvaajia ja muita tietoja. Käyttäjäkohtaisen sivun voi toteuttaa ilman rekisteröintipakkoa, joka on melko raskas juttu, mutta käyttäjärekisteröinti ja rekisteröimättömyys eivät sulje toisiaan pois. Tällainen palvelun kehitys taas avaisi mahdollisuuksia laajentaa ja parantaa palvelun ”ansaintalogiikkaa” mm. hieman enemmän riippumattomaksi MTV3:sta ja pääkaupunkiseudusta. Mutta tämän hahmotteluun ja tavoitteiden arviointiin on tarjolla lukuisa joukko kalliita eritasoisia IT-konsultteja.

  Mukavaa päivänjatkoa, myös kielipoliiseille, ja kiitos kirjoituksesta.

 30. Minua taas on ihmetyttänyt se, että ylipäänsä pohjoisen säälle annetaan niin paljon aikaa kun ylivoimainen enemmistö ihmisistä asuu etelässä. Sehän on täysin epätasa-arvoista antaa Lapin säälle edes hetkeä, jos näin oikeamielisesti ajattelee.
  Mutta sen olen huomannut, että mitä epävarmempaa sää on pääkaupunkiseudulla, sitä enemmän puhutaan pohjoisesta. Siis oikeastaan seinille.

  Miten VOI ärsyttää kun pääkaupungin säästä puhutaan, koska tällä alueella asuu yli miljoona ihmistä??

  Ainoastaan ärsyttää voi muiden alueiden sään selostuksen suuret aikamäärät!

  Ja ehdottomasti puhutaan liian vähän nimenomaa Uudenmaan läänin säästä ja erikseen pääkaupunkiseudun säästä. Ei toki täydy erottaa Helsinkiä vaan puhua tästä seudusta enemmän. Minun mielestä se on ihan selvä asia että näin pitäisi tehdä. Jos jonkinmoista oikeata palvelua haluatte antaa suurimmalle osalle!!

  Ihan sama kuin että olisin poliitikko ja antaisin rahaa avustuksiin vain turkistarhaukseen… heh…enkä oikeasti hädänalaisille miljoonille…

  Mutta sää on mukava asia ja säätytöt varsinkin ja Miina aivan pirteä tapaus, josta tykkään kovasti!

  Hyvää jatkoa ja tasa-arvoa säähän entistä enemmän!

  Arska

 31. Täksi lauantaiksi luvattiin kuutta pakkasastetta pari päivää sitten. Nyt
  -11 astetta. (Helsinki)
  Lenkkeilijä ei voi olla kovin tyytyväinen eroon.
  ”Lämmin päivä” näyttää siirtyneen huomiseksi.

  Aika usein lämpötilat heittävät tällä tavalla.

 32. Ärssyttääkö nyt juuri etelässä talven pakkasennätys? En ole yhtään pahoillani. Viekää kaikki maksimaaliset sää-ilmiöt vaan rauhassa sinne pääkaupunkiseudulle aina lumesta, vedestä ja pakkasesta lähtien.

  Meillä täällä pohjoisempana lähdetään hiihtelemään puhtaassa ilmassa puhtaille vasta-ajetuille laduille lämpötilan ollessa – 6 C:))

 33. Paluuviite: bwueuwervbrweuagvw
 34. ”Minua taas on ihmetyttänyt se, että ylipäänsä pohjoisen säälle annetaan niin paljon aikaa kun ylivoimainen enemmistö ihmisistä asuu etelässä. Sehän on täysin epätasa-arvoista antaa Lapin säälle edes hetkeä, jos näin oikeamielisesti ajattelee.”

  Tätä ”oikeamielistä” logiikkaa on tullut lappilaisena sen verran todistettua, että minulla ei ole edes mitään tunneyhteyttä suomalaisuuteen, vaikka olen suomalainen syntyperältäni. Se Suomi ja ne suomalaiset ovat siellä etelässä. Me lappilaiset olemme kuin täysin eri kansaa, vaikka emme olisi edes saamelaisia.

  1. Älä välitä, samalta tuntuu Helsinkiläisestäkin. Se Suomi ja ne suomalaiset ovat siellä jossain parjaamassa inhottavia Helsingin herroja…

   Koko etelä niputetaan saman tittelin alle, vaikka jo Helsingissä on kaupunginosia vaikka lampaille syöttää, turha kaataa sitä pahaa oloa meidän niskaamme kun taitavat ne säätiedotukset olla enemmän suunnattu sille autoilevalle kansanosalle, joka Helsinkiin saapuu päivittäin töihin kehyskunnista,

   Yleisesti ottaen on niin, että pohjoisessa on ihmisillä tuntuu olevan parempi taju liikennesäästä kuin etelässä, ja vähemmän liikennettä muutenkin, pk-seudulla taas saadaan aikaan tuhannen kaaos aina kun sää on vähänkin konstikkaampi, siis on vähintäänkin perusteltavaa koittaa muistuttaa huonosta kelistä aina kun mahdollista.

   Mitä tulee maikkarin juontajien omiin kommenteihin, purkakaa se heihin, ei tarvitse yleistää. Sopii myös muistaa kiukutellessa mistä suurin osa helsinkiläisistä on kotoisin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.