Ensi talven sää?

Julkaistu

Tähän kysymykseen voi antaa vastauksen esimerkiksi sammakkomies tai vanhan kansan viisaukset kuten ”ei pihlajapuu kahta taakkaa kanna”. Viitaten siihen, että tuleva talvi olisi vähäluminen runsaan marjasadon vuoksi – eihän puu tällöin satavaa lumea jaksaisi enää kannatella.

Nämä eivät kuitenkaan perustu tieteeseen, vaikka hyviä arvauksia olisivatkin. Paremman ”arvauksen” voi antaa pitkän ajan ennustuksia laskeva tietokonemalli ja meteorologin siitä tekemä arvio. Esimerkiksi Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on jo useamman vuoden tuottanut vuodenaikaisennusteita neljän kuukauden päähän.

Luminen pihlaja. Kuva: Kekkone/Flickr

On tehtävä heti selväksi, että näitä ennusteita ei tule sekoittaa tavallisiin lyhyisiin sääennusteisiin, jotka kertovat tarkasti päivittäisen sään. Pitkänajan ennusteissa ennustetaan laajan alueen sään keskimääräistä tilaa eli onko esimerkiksi Suomessa tavanomaista lämpimämpää vai sateisempaa ensi talvena.  Pitkänajan ennusteet eivät siis pyri vastaamaan siihen, että millainen on yksittäisten päivien sää eikä se edes siihen kykene. On myös hyvä pitää mielessä, että jos ennustetaan keskimääräistä sateisempaa, se ei tarkoita välttämättä sitä, että vettä sataa joka päivä. Ennustejaksoon todennäköisesti kuuluu monta runsassateista jaksoa, mutta se voi sisältää kuiviakin kausia.

Kyseiset pitkänajan ennusteet ovat kuitenkin lähinnä kokeiluasteella eikä niiden osuvuudesta ole takeita. Voidaan myös kysyä osuvatko ne oikeaan, jos edes lyhyet ennusteet eivät aina toteudu?

Tarkastellaanpa kuluneen vuoden pitkänajan ennusteita ja niiden osuvuutta lämpötilan osalta koko Suomen osalta:

Ennusteet ja havaitut poikkeamat tavanomaisesta vuodenajan keskilämpötilasta celsius-asteina.

Kuvaajasta nähdään, että ennusteet ovat useimmiten olleet toteutuneeseen nähden viime aikoina ainakin samansuuntaisia. Eli useimmiten on ollut niin, että jos on ennustettu keskimääräistä lämpimämpää, niin se on pitänyt paikkansa. Se kuinka paljon on sitten ollut lämpimämpää tai kylmempää ei ole osunutkaan niin hyvin. Vaikka esimerkiksi viime talven ja kevään lämpötilaennusteet osuivatkin lähestulkoon nappiin.

Sateisuuden osalta ennusteissa ei pääasiassa näkynyt kovinkaan suurta tai selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen, toisin sanoen ennusteet olivat lähellä tavanomaisia sademääriä. Kuitenkin suurimmassa osassa ennusteita vaaka kallistui juuri ja juuri sateisemman sään puolelle. Jokainen tarkastelluista viidestä vuodenajasta olikin yleisesti ottaen jonkin verran keskimääräistä sateisempi, vaikka paikallisia eroja sademäärissä oli paljon eri osissa Suomea. Näiden tarkastelujen osalta voisi arvella että pitkänajan ennusteet eivät olisi aivan tuulesta temmattuja.

Talvien osalta pitkänajan ennusteilla on ollut kuitenkin tapana ennustaa useimmiten keskimääräistä lauhempia talvia, kuten esimerkiksi viime talvea edeltäneiden kylmien talvien osalta, jolloin ennusteet menivät lähes suoraan pusikkoon. Joku voisikin sanoa, että ensi talven säästä voisi aivan yhtä hyvin heittää arpanoppaa. Rohkenen kuitenkin tehdä arvion ensi talven säästä pitkänajan ennusteen sekä Jäämeren olotilan perusteella.

Ennuste koko Suomeen joulukuusta helmikuuhun ulottuvalle jaksolle:

Talvi on keskimäärin hieman tavanomaista lauhempi ja sateisempi. Talvi ei kuitenkaan tule olemaan koko ajan loskakelejä ja pilvisen harmaata vaan talveen mahtuu varsinkin pohjoisesta saapuvia mahdollisesti pidempiäkin kylmempiä pakkasjaksoja. Tähän vaikuttaa keskimäärin lämpimämpi ja tästä syystä pidempään sulana pysyvä Jäämeri, joka muuttaa todennäköisesti varsinkin alkutalvella matalapaineiden ja ilmavirtausten reittiä tavanomaisesta. Luntakin voi tulla ajoittain hieman runsaammin kuten viime talvena.

Millaista talvea sinä odotat ja mikä on oma veikkauksesi ensi talven säästä?

21 vastausta artikkeliin “Ensi talven sää?”

 1. Saisi tulla kunnon talvi, ei välttämättä erityisen kylmä, mutta siinä -10 asteen tuntumassa, koska silloin ei yleensä suolata ja hiihtokelikin on ihan mukava.
  Jotenkin tuntuu, että noissa pitkissä ennusteissa ennustetaan herkemmin lämmintä talvea, kuin kylmää.
  Veikkaukseni on se, että tulee suht kylmä talvi, välillä toki loskakelejäkin, mutta ei kuitenkaan sellaista talvea kuin lauhimmat 2000 luvulla.

 2. Hei,

  Olet aivan oikeassa siinä että ainakaan ECMWF:n ennusteet viimeisen kuuden vuoden aikana (jonka aikana kaksi talvea ollut keskimääräistä kylmempiä) eivät kertaakaan ole ennustaneet keskimääräistä kylmempää talvea, joskin toisena noista kylmistä talvista ennustettu lämpötilan poikkeama oli hyvin pieni tai lähellä tavanomaista. Nyt ensi talveksi tuo ennustettu lämpötila on 1-2 C lauhempi ja varmemmin lämpimämpää on pohjoisessa. Itse odotan että talvesta tulisi samankaltainen kuin viime talvesta, ei liian kylmä ja runsasluminen, mutta niin että pysytään pääasiassa pakkasella jotta lumet pysyvät maassa jotta olisi valoisempaa.

 3. ”tai vanhan kansan viisaukset kuten ”ei pihlajapuu kahta taakkaa kanna”. Viitaten siihen, että tuleva talvi olisi vähäluminen runsaan marjasadon vuoksi – eihän puu tällöin satavaa lumea jaksaisi enää kannatella.

  Nämä eivät kuitenkaan perustu tieteeseen, vaikka hyviä arvauksia olisivatkin.”

  Luulisi tuollakin sanonnalla joku alkunsa olevan. Ei kai niitä vanha kansa ihan noin vain sävellellyt omaksi ilokseen! Syy-seuraus-suhdetta ei tietenkään voi olla, mutta voisiko olla käynyt niin, että jossain vaiheessa ja jossain päin on ollutkin usein toistuva noiden kahden ilmiön samanaikaisuus, ja siitä sitten sanonta lähtenyt liikkeelle!

 4. Olipa kerran intiaaniheimon poppamies, jolta heimo tuli tivaamaan, että kuinka ankara talvi on tulossa. Heimo halusi luonnollisesti tietää, että kuinka paljon tarvitaan polttopuita talvea varten. Poppamies laittoi suitsukkeet tulille, rummutti ja heitti lopulta pyhät taikaluut levitetylle karhuntaljalle. Tulos oli veret seisauttava ja poppamies julisti: ”Pitkä ja ankara talvi on tulossa. Kerätkää paljon polttopuuta”

  Siitä paikasta heimon päällikkö käskytti kaikki kynnelle kykenevät mottitalkoisiin. Pokasahat soivat ja kirveet paukkuivat aamusta iltaan. Tieto levisi myös naapuriheimoihin. Kun kolmen viikon päästä savotta jatkui edelleen ja koko heimo raatoi selkä vääränä, alkoi poppamiestä hiukan hirvittämään, että mahtoiko ennustus varmasti osua oikeaan? Poppamies hipsi telttansa taakse, soitti kännykällään ilmatieteen laitokselle ja kysyi pitkän aikavälin säätä.

  Vastaus oli huojentava. Laitokselta vakuutettiin, että erittäin kylmä ja pitkä talvi on 87,6%:n todennäköisyydellä tulossa. Poppamies kiitti kovasti ja kysyi lopuksi, että mistä te siellä laitoksella näin hienosti ja varmasti pystytte nämä jutut tietämään?. Laitokselta vastattiin, että tällä kertaa se oli selkeä juttu. Useista toisistaan riippumattomista lähteistä oli näet laitokselle ilmoitettu, että intiaanit ovat hakannet metsissä polttopuita kuin viimeistä päivää jo neljättä viikkoa.

 5. Niin että mihinkäs se erittäin kylmä talvi unohdettiin? vähän aikaa sitten siitä uutisoitiin??

  1. Olen samaa mieltä tuon ”karjalankangas” nimimerkin kanssa että mihin se kylmä talvi ennuste hävisi, siitä toitotettiin juu ja nyt muutettiin jutut, saisitte hävetä tekoanna. =/

   1. Edellinen ennuste ulottui marraskuusta tammikuuhun. Se näytti tosiaan siltä, että alkutalvesta olisi voinut tulla jopa normaalia kylmempi. Uusi ennuste on kuitenkin ajalle joulu-helmikuu ja on siis edellisestä poiketen lämpimämmän puolella.

    Ennusteet voivat muuttua ja kun uusi ennuste tulee, niin se on sillä hetkellä paras ja paikkansa pitävin ennuste. On kuitenkin hyvä tiedostaa että pitkänajan ennusteet ovat vielä kehittelyvaiheessa ja Pohjois-Euroopassa ne eivät valitettavasti ole yhtä luotettavia kuin esim. päiväntasaajan seudulla, jossa meriveden pintalämpötila määrää pitkälti vallitsevan säätyypin.

    1. Jaajaa, ai se oli sille ajanjaksolle ennustettu, selvä juttu, mutta toivon silti kaikesta huolimatta että saataisiin viettää valkeassa joulussa joulua, koska ei se joulu tunnu miltään jos ei sitä ole. =/

 6. Mulla on sellainen syvä kutina että leuto on talvesta tulossa.
  Viime kesä ei ollut helteinen vaan päinvastoin.
  Luulisin että vähän lunta mutta koska sataa joka tapauksessa nin vetenähän se sitten tulee.
  Mutta ans kattoo kuin käy ennusteen :)

 7. Kyllä saisi 2013 vuoden jouluna olla lunta kanssa maassa, ei välttämättä tartte olla niin paljon ettei lunta mahtumaan saa mihinkään, mut kohtuusmäärä tietty. =)
  Pakkasia sopivasti.
  Mustia jouluja saisi olla tosi tosi vähän ja harvemmin, ei liikaa, enemmän valkeita jouluja vaan, tätä mieltä mä oon. =)
  Eikä valkean joulun ja mustan joulun tulo tartte olla sellasta vuorottelua vallan, eli vuorotellen niinku, sitä tarkotin ja hain tolla asialla^. =)
  2012-2013 saisi olla mun mielestä valkeita ainakin, siis joulut siis. =)
  Itse rakastan ainakin valkeeta joulua enemmän kuin mustaa joulua.

 8. myrskynlapsi ei tieda mista puhuu.. ps olen thaimaassa ,siksi tietty kirjain puuttuu..

  1. Kyll mä tiedän puheeni ja pidänkin ne :)
   Ja olen ihan täällä suomessa eli sydämessä seuraan :)
   Lapsena opin jotain mutta nyt sitä tässä elvyttelen.

 9. Itse asiassa hyvin kylmää talvea ei ole varmaan kukaan taho ennustanut. Jotkut tutkijat vain väläyttivät näiden napajäiden sulamisuutisten jälkeen, että sulamiset sekoittavat merivirtoja ja/tai ilmamassoja niin paljon, että äärevät sääilmiöt ovat todennäköisiä tänä talvena. Siis hyvin lauhaa (esim. 2006-07 tai 2007-08) tai hyvin kylmää (2009-10, 2010-11).

  Itse voisin ottaa tuollaisen 2010-11 talven toisinnon melkein joka vuosi (talvi alkoi jo marraskuun lopulla ja päättyi vasta maaliskuussa), mutta koska se ei ole toiveen asia, niin jos nyt edes suurin osa talvesta oltaisiin täällä pk-seudulla pakkasella ja lunta maassa.

  MIhin taas uskon? No, tuollaiseen 2000-luvun ”uuden ilmaston talven” toisintoon eli enimmäkseen on lauhaa ja lounais-/länsituulista ja sataa vettä ja räntää, välillä menee useampi viikko pikkupakkasella ja jokunen kovempikin pakkaspäivä mahtunee joukkoon. Erityisesti helmikuusta tulee tänä talvena hyvin lauha. Miksi? Tässä on alla kolme hyvin kylmää helmikuuta, ja jo pelkkä kausivaihtelukin puoltaa lauhaa lopputalvea.

  1. Kaikki lukemani kausiennusteet netissä (ECMWF, WSI, La Meteo…) puoltavat melko leutoa talvea. Vain yksi menee vastavirtaan, venäläiset: http://wmc.meteoinfo.ru/season

 10. Eikös nyt siirrytä La Niñasta El Niñoon? Sehän vaikuttaa suursäätilaan enemmän kuin muut yleensä?

  1. Itse asiassa El Niño on tänä vuonna jo ollut käynnissä mutta sen ennustetaan heikkenevän talveksi jonkin verran. El Niñolla ei myöskään ole havaittu olevan vaikutuksia Suomen säähän.

 11. Kirjoitit näin:

  ”Kuvaajasta nähdään, että ennusteet ovat useimmiten olleet toteutuneeseen nähden viime aikoina ainakin samansuuntaisia. ”

  Minun mielestä tätä johtopäätöstä ei voi tehdä. Viime talven suhteen ennuste meni aika nappiin, mutta toisaalta esimerkiksi viime syksyn suhteen ennuste meni pahasti metsään, Heiluntaa on suuntaan ja toiseen.

  ECMWF on päivittänyt 1.11. uuden ennusteen ajalle joulu-helmikuu. Siinä se ennustaa, että talvesta tulee selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Ei kerrottu, monenko asteen poikkeamaa he ennakoivat.

 12. ihan 100 % totuus on,etta ensi talven saa nahdaan ensi kevaana mika se oli. paras ajattelu on,etta jo ennustetaan lauhaa niin se on potaskaa ja,jos kylmaa niin paikkaansa pitaa :)

 13. joo …mutta kun ennustus runsaammasta lumesta on tällä kertaa että sitä tulee ja sulaa …talvi on vain noin 2 kk…

  meillä ois jo n. 25 cm lunta jos ei olisi sulanut …sulaa taas eli cap. 19 cm on 40cm lumena …

  ei ole kova talvi vaan kamala monelle …mulle kiva koska asun maalla …mutta kamalan kylmä käy …

  v.n 2011 ennustus leudosta tammikuusta on ehkä tämä tai ensi vuosi …koska se on ennuste ei se hetki eli vuosi vaan tuleva…

 14. Jos ei ne pitkät ennusteet osu kohdilleen niin teillä ei onnistu edes päivän ennustaminen.

 15. mitäs mä tossa aikaisemmin mainitsin

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.