Kesästä syksyyn

Julkaistu
Muuttolinnut kokoontuvat syksyisin ennen etelänmatkaa. Kuva: linh ngan / flickr.

Alkusyksyn aurinko paistaa, läheinen lentokenttä ilmoittaa lämpötilaksi 19 astetta. Siinä on kaksi astetta yli tavanomaisen. Vajaa puolet taivaasta on kumpupilviä, jotka kurkottelevat itään. Sinne ne yölliset sateetkin menivät, tihkua tulee vielä pitkin Itä-Suomea. Navakat länsituulen puuskat suhisuttavat puita ja puskia. Huomenna on maanantai, jolloin tullevat koko kuluneen kesän ilmastotiedot. Taitavat olla sateet pääosassa, mutta kylmää ei sentään ollut.

Nyt alkavan viikon myötä ilmamassa Suomessa muuttuu viileämmäksi, eli hyvä jos tuossa torstain-perjantain maissa päästään maan eteläosassakaan edes 15 asteeseen. Sateitakin riittää, samoin tuulia. Vielä ensi viikonloppu olisi tätä. Mistään ”lopullisesta” sään viilenemisestä ei sääennustusmallin mukaan kuitenkaan olisi kyse, vaan erityisesti seuraavan viikon alussa Suomeen virtaisi vielä kesäisen lämmintä ilmaa. Hyvin alustavaahan tämä tässä vaiheessa on, mutta toivoa antavaa. Tai ainakin oma toiveeni on pitkä ja lämmin syksy. Jokaisesta lämpimästä päivästä kannattaa ottaa vielä kaikki ilo irti; vielä on pakkastenkin ja viiman aika. Äsken kirjoittamani perustuu ns. Euroopan keskuksen globaaliin sääennustemalliin, mutta kun kurkkasin vielä USA:n vastaavaa, sain huomata sen laskevan käytännössä ihan samalla tavalla.

 

 

3 vastausta artikkeliin “Kesästä syksyyn”

  1. Ei oo itä-suomessa tänään satanu.pari aamua sit oli pakkasta .2 astetta.

  2. Pidän lämmintä syksyä melkoisen todennäköisenä ihan epätieteellisistä todennäköisyyssyistä. Nykyilmastossa yhdeksän vuotta kymmenestä on keskimääräistä lämpimämpiä, ja tänä vuonna tammi-elokuun keskilämpötila on hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Näin ollen uskon, että syksyllä luonto ottaa takaisin tätä alkuvuoden tavanomaisuutta.

    Kirjoitit:

    ”Jokaisesta lämpimästä päivästä kannattaa ottaa vielä kaikki ilo irti; vielä on pakkastenkin ja viiman aika.”

    No, viima ei välttämättä ole miellyttävää mutta pakkanen on ihan yhtä hauskaa kuin kaunis kesäpäivä, omalla ajallaan. Ensi talvi lienee kuitenkin taas 2000-lukulainen vesitalvi, koska tässä on alla niin monta harvinaisen lumista pakkastalvea.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.