Vasta parasta kesää?

Julkaistu
Kohti elokuun öitä. Kuva: David DeHetre

Vihdoin helteisen kuuma viikonloppu Helsingissä, ja heti menee tämä blogikirjoittelu sunnuntaille. No, perjantai tai sunnuntai, samaa viikonloppua se kaikki vielä on. 27 astetta tuolla ulkona tuntuu ajoittain tukalalta. Se tukaluus on sitä, että kun ilma on samalla riittävän kosteaa, hiki ei haihdu iholta yhtä tehokkaasti kuin jos ilma olisi kuivempaa. Tuulenhenkäykset helpottavat, samoin jo ihan vain varjossa oleminen. Voi olla, että ilmastonmuutoksen myötä kasvaa läpitalon huoneistojen kysyntä; ne kun saa myös helteellä oikeasti tuuletettua ilman sen kummempia vempeleitä tai vippaskonsteja. Kannattaa muistaa, että monet tavaratalot ovat nykyään tehokkaasti ilmastoituja, joten voi vaikka olla tekevinään ostoksia tai ainakin hintavertailuja ja samalla viilentää itseään. Paitsi jos ne hinnat kuumentavat, mutta ehkä sentään vain tunteita. Edistykselliset lähijunat, ratikat ja bussit ovat ilmastoituja, muttei voi olla varma, osuuko se edistyksellinen versio kohdalle vai ei.

Helteet ovat jo tuoneet myös ukkosia. Viime yönä myös Helsingin taivas oli aika ajoin yhtä ilotulitusta, vaikkei ukkonen aivan päälle tullutkaan. Öiset salamaniskut leimuavat kauas. Välähdykset ilman jyrinää ovat elosalamointia tai kalevantulia, ihan kuinka vain. Ruotsin vuoro oli eilen saada varsinainen vesikaaos: joitain kuvia löytyy vaikkapa Göteborgspostenin sivuilta. Lounaasta lähestyy pilvimassaa, joka sisältää voimakkaita paikallisia sateita ukkosineen. Yöllisiä ilotulituksia on siis jälleen odotettavissa, ja lämpimässä yössä!

Kaikkein helteisin ilma, päivälämpötiloiltaan siinä 27…30, on huomenna maanantaina enää idässä, kun taas lännessä päästään enää nippa napa 25 asteeseen. Helteen pohjoisraja on Pohjois-Pohjanmaalla. Helteet purkautuvat ukkosiin. Tiistaina varsinaista hellettä (25 astetta tai yli) saa jo hakea, mutta ehkä jossain kaakon suunnalla sitä vielä on. Tosin mitään viileää sää ei toki ole: päivälämpötila on yleisesti 22…24 astetta, näin Etelä-Lappia myöten. Lännessä lämpötila on paikoin vähän alempi, sateisessa Pohjois-Lapissa selvästi alempi. Keskiviikkona sateet alentavat lännen päivälämpötilan lähelle 15 astetta, idässä ja pohjoisessa ollaan 20 asteen kahta puolen. Sitä seuraavat kuurosateet leviävät Suomeen perjantaina.

Kesä siis jatkuu ihan kunnon kesänä, vaikka varsinaiset helteet menevätkin. Ja kuka tietää, vaikka amerikkalainen globaalinen ilmakehämalli osoittautuisi paremmaksi: se tuo helteisen lämpimän ilmamassan takaisin jo alkavan viikon loppupuolella. Se voi siis olla aika pienestä kiinni. Joka tapauksessa kesän kolmas kuukausi, elokuu, on kohta vasta alkamassa. Pimenevistä illoista huolimatta aurinko on päivisin vielä niin korkealla, että hellettäkin on helposti, kunhan tänne vain virtaa tarpeeksi peruslämmintä ilmaa. Ilmavirtausten kääntymisestä ihan erikseen kylmälle kantille ei ole toistaiseksi viitteitä.

Lopuksi luonto- ja talousvinkki tervejalkaisille: mars metsään. Valtaosa marjoista ja sienistä mätänee tänäkin vuonna metsiin. Kyse on ihan oikeasta luonnon ”super foodista”, niin ikään täyttyvät lähiruoan kriteerit. Sopivat säät ovat suoneet kunnon sadon.

Kuvan linkki: http://nopsa.hiit.fi/pmg/viewer/photo.php?id=1988139

 

6 vastausta artikkeliin “Vasta parasta kesää?”

 1. Halpa ja hyvä helpotus helteille on oma tuuli eli pöytätuuletin, alla kympillä saa.

 2. Ei voi muuta todeta kuin että surkeaa sääatä tiedottamista!

  Keskisuomalaiset ihmiset siirtelivät autojaankin suojiin, jotka kestäisivät ukkosmyrskyjen raesateet. Mitä ihmettä te teette palkanne eteen? Yhtään enempää ei teidän ennusteisiin voi luotttaa kuin aikoinaan Paavo Salmensuuhun, joka piipun varren höystämänä osui oikeampaan kuin te tietokonenörtit.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_Salmensuu

  1. Viime yönä ukkosti ja myrskysi kunnolla ainakin Turusta Tampereen kautta Jyväskylään ulottuvalla vyöhykkeellä ja paikoin kuulemma satoi rakeitakin. Kesän salamaennätyskin syntyi. Eilen päivällä kieltämättä itsekin odotin noita ennustettuja rajuja ukkosia, joita ei sitten tullutkaan vasta kuin yöllä. Mutta niin arvaamattomia ukkoset ovat, että sellaisia malleja ja ennusteita tuskin koskaan saadaankaan joista voisi tietää tarkasti mihin ja koska ukkonen iskee ja kuinka rajuna. Ainoa fakta oli se, että ilmamassa oli viikonloppuna hyvin ukkosherkkää ja oli syytä varautua rajuihin ilmoihin vähän missä vaiheessa tahansa. Lienee kuitenkin parempi varautua ”turhaan” kuin ei varautua ollenkaan.

 3. Ihan hyvä kirjoitus. Kesä todella jatkuu vielä ja helteille voidaan päästä vielä myöhäänkin. Viime vuonna kostean helteistä 27-asteista ilmaa mitattiin Länsi-Suomessa vielä elokuun viimeisenä viikonloppuna ja on sitä hellettä mitattu joskus syyskuussakin. Monet suomalaiset sietävät hellettä aika huonosti, joten useimmille varmasti riittäisi jos loppukesästä lämpötila olisi enimmäkseen 20-23 astetta. Eihän siellä marjametsässäkään viihdy jos vaatteet ovat hiestä märkänä kun itikoiden takia pitää kuitenkin laittaa peittävää vaatetta päälle.

  Tuo muuten vähän harmittaa jos juuri keskiviikosta tulee viikon sateisin ja viilein päivä, koska tarkoitus olisi mennä Tampereen Ratinaan katsomaan Red Hot Chili Peppersejä! Toivottavasti hönkivät sitten sitä hottia tarpeeksi yleisön suuntaan… :)

 4. ”Se tukaluus on sitä, että kun ilma on samalla riittävän kosteaa, hiki ei haihdu iholta yhtä tehokkaasti kuin jos ilma olisi kuivempaa.”

  Tuosta saa sen kuvan ,että juuri se hiki tekee olon tukalaksi. Sinällään kuitenkin vain itse se haihtumistapahtuma vähentää ”tukaluutta”. Haihtuminen kuluttaa runsaasti lämpöä, siten viilentää ja kuivassa ilmassa se tietysti on suurempaa. Tarvitaan kuitenkin jotain, mikä voi haihtua, tässä tapauksessa hikeä. Hikoilemattomalla ihmisellä olo olisi helteellä ilmeisesti paljon, paljon tukalampi, koska viilentävää haihtumista ei voi tapahtua.

 5. Juha, kiitos jälleen hyvästä kirjoituksesta!

  Seuraava terävä huomiosi on mukava muistutus meille, joilla lomaa on vielä elokuussa jokunen päivä jäljellä:

  ”Kesän kolmas kuukausi, elokuu, on kohta vasta alkamassa. Pimenevistä illoista huolimatta aurinko on päivisin vielä niin korkealla, että hellettäkin on helposti, kunhan tänne vain virtaa tarpeeksi peruslämmintä ilmaa. Ilmavirtausten kääntymisestä ihan erikseen kylmälle kantille ei ole toistaiseksi viitteitä.”

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.