Laiskat kesäpäivät?

Julkaistu
Nyt on juuri tämä aika vuodesta. Nautittava aika. Kuva: dedapuma/flickr

Alkavalla viikolla Luoteis-Eurooppa lakkaa joksikin aikaa olemasta matalapainepesä, mitä nyt Norjan merelle jää siitä rippeet. Brittein saarten, Tanskan ja Liettuan tasalle muodostuu kapeahko korkeapaineiden vyöhyke. Suomessa käy niin, että lounainen ilmavirtaus voimistuu. Tämä on vielä tylsänkuuloinen asia, mutta kun siihen lisätään tieto, että ilmamassan Suomessa lasketaan alkuviikon kuluessa lämpiävän suunnilleen viidellä asteella,  alkaa valjeta: sittenkin kesää vielä!

Muutoksen päivä on etenkin maanantai, jolloin lämpeneminen näkyy lähinnä pilvisyytenä ja yleistyvinä sateina. Maan etelä- ja keskiosassa voipi ukkonenkin tässä yhteydessä paukutella, se kuuluu usein kesäsateisiin. Sateiden jälkeen kannattaa tuoksutella luontoa ja varsinkin metsää, jos sellainen on lähellä. Koko maata ajatellen lämpimintä on tiistaina ja keskiviikkona: loppuviikolla sää muuttuu Lapissa jo vähän viileämmäksi. Näiden päivien iltapäivälämpötilat kohoavat Lapissakin paikoin 20 asteeseen, ja etelässä on helposti jopa sitä kuuluisaa hellettä, kunhan pilvisyyttä on tarpeeksi vähän. Pilvisyyttäkin nimittäin on, sillä lounaisessa ilmavirtauksessa liikkuu pienehköjä kuurosadealueita. Täydellisestä poudasta ei siis laajoja alueita silmällä pitäen ole kyse. Helteen mahdollisuus säilyy etelässä loppuviikolle.

Ensi lauantaista alkaen Suomen säässä näyttäisikin sitten tapahtuvan vaikka mitä, joskin kylmeneminen on laskuista pois.  Ensin Suomessa vaikuttaisi lounaasta saapuva ja ensi sunnuntaiksi jo Pohjois-Suomeen kaartava matalapaine, minkä jälkeen seuraava matalapaine liikkuisi Suomen länsipuolitse pohjoiseen niin, että Suomessa vaikuttaisi jo lauantaista lähtien, mutta sittemmin aina vain kuumempi ilmamassa. Lisääkin matalapaineita olisi odotettavissa nimenomaan etelästä, jolloin ne liikkuisivat idän ja kaakon hyvin lämpimän ilmamassan rajalla. Kun tällaisen suursäätilan näkee sääkartoilla tähän aikaan vuodesta, ei voi välttyä ajatukselta, että kuinkahan paljon metsää tänä kesänä kaatuu. Mutta toistaiseksi kyse on vain tietokonemallin laskelmasta, joten vielä on monta mahdollisuutta käydä toisinkin.

 

 

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/torek/2467519466/

 

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Laiskat kesäpäivät?”

  1. Siis tarkoittaako tämä lause myrskyä ” Kun tällaisen suursäätilan näkee sääkartoilla tähän aikaan vuodesta, ei voi välttyä ajatukselta, että kuinkahan paljon metsää tänä kesänä kaatuu.” Vai jotain muuta?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.