Veneilysää on uudistunut

Julkaistu

Uudistetusta veneilysääpalvelusta löytyy varsinaisen tuuliennusteen lisäksi paljon muutakin vesilläliikkujille hyödyllistä tietoa. Uudesta palvelusta on mahdollista seurata tuulen todellista kehittymistä ennusteen lisäksi myös tuulihavaintoanimaatioiden avulla. Tuulen lisäksi ennusteanimaatioita on sekä aallonkorkeudesta että meriveden lämpötilasta.

Palvelusta löytyy myös meriveden korkeushavaintoja ja ukkostutka, josta voi sateen lisäksi seurata myös mahdollisia salamaniskuja. Päätarkoituksena on, että kaikki tarvittava veneilijän tieto löytyisi yhdestä ja samasta paikasta. Olemme tehneet palvelusta pienen video-ohjeen:

Tuuliennusteen ulkomuoto on muuttunut

Suurimmat muutokset tuuliennusteissa liittyvät tuulen esitysmuotoon sekä kokonaan uuteen puuskatuulituotteeseen. Näkyvin muutos on, että perinteiset tuulen nopeuden symbolimerkit on korvattu väreillä. Värien avulla pystytään tehokkaammin havainnollistamaan esimerkiksi voimakkaita tuulia. Lisäksi pystytään antamaan aiempaa enemmän informaatiota tuulesta.

Tietokoneet laskevat säätä ns. hilapisteisiin. Koko maapallo on jaettu hilapisteruuduukkoon, johon kaikkia sääsuureita lasketaan. Nykyään säätä lasketaan koko maapallon mittaluokassakin jo 10 kilometrin hilavälillä. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei tuulen nopeuden symboleja mahduta tarkassakaan kartassa näyttämään kuin joka kolmanteen hilapisteeseen. Värejä käyttämällä puolestaan voidaan kertoa jokaisen hilapisteen tieto jopa koko Itämeren karttakoossa.

Veneilysääsivuilla voi valita itselle sopivan karttakoon. Suuremmalla karttanäkymällä on helpompi suunnitella pidempiä purjehdusreittejä ja toisaalta seurata paremmin matalapaineiden reittiä. Pienemmällä kartalla on helpompi seurata oman alueen pienempiäkin tuulen muutoksia.

Puuskatuulista on tehty oma ennuste

Uudessa palvelussa on myös mukana puuskatuuliennusteita. Tämän on tarkoitus hyödyttää nimenomaan tuuliennusteita sisämaassa ja sisäjärvillä. Maalla tuuli on aina puuskaista ja keskituuli ei kovinkaan hyvin kuvaa tuulioloja. Myrskytilanteessa merellä keskituuli on vähintään 21 m/s. Sisämaassakin on tällaisessa tilanteessa voimakkaita puuskia, mutta vain ajoittain. Voimakkaimmassakin myrskyssä, jossa puita kaatuu ja peltikattoja irtoaa, on sisämaassa aina myös lähes tyyniä hetkiä. Ottamalla tällöin tuulesta 10 min keskiarvo, keskituuli jää sisämaassa usein jopa alle 10 m/s. Todellisuudessa kuitenkin juuri puuskat niitä tuhoja tekevät eivätkä se keskituuli. Siksi sisämaassa on usein tärkeämpää tietää puuskatuulen nopeus kuin keskituulen nopeus.

Puuskaennusteissa huomioidaan erikseen myös riskiä myrskylle ja kovalle tuulelle

Puuskaennusteen on tarkoitus kuvata yleisimpiä puuskia, joita ulkona liikuttaessa havaitaan. Yksittäiset puuskat voivat joissakin tilanteissa olla vielä näitäkin puuskia voimakkaampia. Mikäli tilanteessa on yli 10 prosentin riskiä, että voimakkaimmat yksittäiset puuskat (3 tunnin aikana) puhaltavat yli 14 m/s tai yli 21 m/s, on siitäkin mahdollista saada tietoa. Moni asia kuitenkin selviää paremmin vasta kun itsekseen tutkiskelee ja kokeilee tuotetta. Kehitämme yhä palvelua ja siksi otamme mielellämme vastaan palautetta ja kehitystoiveita tämän linkin kautta.

Veneilysää löytyy osoitteesta www.foreca.fi/veneilysaa.

5 vastausta artikkeliin “Veneilysää on uudistunut”

 1. Suuret kiitokset uudesta havainnollisesta veneilysääpalvelusta. Leijasurffarit kiittävät!

  Tuuliennusteen värit eivät ehkä olleet allekirjoittaneen silmille ne kaikkein selkeimmät. Varsinkin kun rannalla kirkkaassa valossa älypuhelimen näytöllä sävyt ovat aika lähellä <10 m/s toisiaan. Kirkkaampi väri voisi alkaa jo 8 m/s (koska silloin alkaa jo "kelikin"). Vihreä erottuu yleisesti melko heikosti ja manner on lähes samalla värillä.

  Erityinen kiitos isobaarien katsomisen mahdollisuudesta!

  VESKU

 2. Pitäisiköhän ostaa pläjäyttää vene?

 3. Yksi palaute olisi, jos mitenkään foreca pystyisi esimerkiksi tuulenpuuskiin laittamaan paikkoja, että näkisi suunileen kinka paljon meidän kohdalla tuullee tai pystyisi hahmoittamaan, jos meidän paikkakuntaa ei ole merkitty? :)

 4. Ihan selkeän näköiset sivut, mutta niissä on yksi iso puute: Missä on veneilysäätiedot sisävesille, Saimaa, Päijänne, Kokemäjoen vesistö jne? Kyllä täällä sisä-Suomessakin veneillään, katso vaikka Suomen Purjehdus ja Veneilyn nettisivuilta seuraluetteloa!
  Terv. Matti, Päijänteen Lutaajat

 5. Onhan tossa sisävesistötkin katettu ku ottaa siitä kartasta ”maa” valikon eikä sitä ”meri”. Ihan näyttää käppyrää, puuskaa ja keskituulta sinne sisämaan asukeille siinä missä rannikon elävillekkin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.