Varo heikkoja jäitä!

Julkaistu

Eilisen Hesarissa varoitettiin heikoista jäistä. Sekä rannikolla että sisävesillä jäät ovat edelleen keskimääräistä ohuempia. Etelä- ja Keski-Suomessa järvijäätä on tyypillisesti 20–35 cm, pohjoisessa 30-40 cm. Lukemat ovat edelleen 5-20 cm ajankohdan keskimääräistä ohuempia. Hieman on kiritty, sillä reilu viikko sitten eroa ”normaaliin” oli paikoin jopa 30 cm. Mutta suhteessa viime viikon pakkaslukemiin jäät ovat vahvistuneet vain vähän. Suurin syy siihen on jäälle satanut paksu lumipeite. Kevyt pakkaslumi on paras mahdollinen eriste. Lumen alla pakkasta on tuntuvasti vähemmän kuin sen pinnalla.

Puhuttaessa jään paksuudesta pitää muistaa etteivät yksittäiset mittaukset kerro koko totuutta. Ne eivät kerro kuinka ohutta jää on ohuimmillaan, vaan kuvaavat jäätilannetta mahdollisimman edustavasti. Sekä jään paksuus että laatu vaihtelevat paikallisesti. Virtauskohdat ja suuret selät ovat ainakin paikoin vielä sulia.

Mitä jään laatuun tulee, niin parhaiten kantaa teräsjää. Se on tiivistä jäätä joka kasvaa jään alapinnalta käsin. Lumisohjosta jään pinnalle muodostuva kohvajää on huomattavasti hauraampaa. 20 cm teräsjäätä kannattelee 2 tonnin painoisen ajoneuvon, 20 cm kohvajäätä ei. Mitatuista jäänpaksuuksista kohvajäätä on tavallisesti 10 -50%. Onkohan sitä nyt enemmän kun tavallisesti kun lunta on tullut paljon? Etenkin rannan tuntumassa kohvajään osuus jään paksuudesta voi olla petollisen suuri.

Jos menent jäälle, niin mene varovasti!

Lähteet:
www.ymparisto.fi
M. Leppäranta, Rannikkovyöhykkeen jääolot ja niiden ympäristövaikutukset
J. Korhonen, Suomen vesistöjen jääolot

4 vastausta artikkeliin “Varo heikkoja jäitä!”

 1. Osuit juuri tärkeään aiheeseen, kun ihmiset luulee, kun lunta on satanut 10cm ja pakkasta on ollut -5celsiusta, että jää tuleekin ihan yht´äkkiä, kun vesi on peittynyt. :)

 2. Niin, loppuvuosi oli vieläpä niin hurjan lämmin. Ja jos on hiukankin virtaa vedessä, jään paksuus on olematon.

  Täälläkin on yksi oja, joka ei ole jäätynyt enää moneen talveen. En ymmärrä, mistä se vesi siihen tulee, mutta siinä näyttää olevan pari lähteentapaistakin. Sen ohi tulee onnneksi koirien kanssa mentyä usein, niin mökkirannassakin muistaa olla varovaisempi.

 3. Kiitokset Miinalle hyvästä kirjoituksesta. Jäillä liikkumisessa on nyt syytä tosiaan käyttää harkintaa. Löysin linkin vanhaan uutiseen, joka kertoo jäillä liikkumisesta viime talvena.

  http://yle.fi/alueet/etela-savo/2011/02/raskas_keli_karsii_talvikalastusta_2348446.html

  Juttu kertoo järvien jäillä lumen alla olevan veden vuoksi vallinneista olosuhteista. Samanlaista, eli vaikeahkoa oli liikkuminen moninpaikoin myös merien jäillä. Muistaakseni toissa talvena oli jäillämme samanlaiset olosuhteet ja näyttää tulevan kolmas samanlainen talvi peräkkäin?.

 4. Lapsuus- ja nuoruusvuosien ystäväni hukkui 28.2.2005. Jää petti rantakallion edustalla Espoonlahdella kymmenisen metriä rannasta, ilmeisesti vesi jään alla oli laskeutunut, ja auringon paistaessa jää sitten haurastunut. Ystävälläni oli pilkkiretkellä kumisaappaat jalassa, jotka tietysti täyttyivät vedellä. Eikä naskaleita kaulassa..

  Eli jos pilkille aiotte, niin ikinä ei voi luottaa jäähän ja varusteitten tulee olla kunnolliset.

  P.S. Ja Miinalle täydet pinnat meteorologina olosta, esiintymisesi miellyttää. Jos meinaat fan-clubia perustaa niin liityn oitis!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.