Korkeapaine tulee

Julkaistu
ECMWF 500 hPa:n ennustettu painepinnan korkeus (keskimäärin vähän yli 5 km), lämpötila ja vihreällä sade, ma 24.10.2011. Kuva: Forecan meteorologin työasemalta.

Aiemmin tällä viikolla riitti matalapaineita ja myrskyjä, etenkin alkuviikolla. Keskiviikkona päivällä Pohjois-Karjalassa satoi hieman salavihkaan lunta ja illalla puolestaan ukkosti etelärannikolla. Tästä päivästä, joka on siis perjantai, tietokonemallit povasivat jo viikko sitten poutaista ja ainakin osaksi aurinkoista. Nyt on hyvä päivä katsoa tulevaan.

Huomenna lauantaina maan keskiosan yli liikkuu itäkaakkoon matalapaine, joka saattaa hieman syvetä. Sen kanssa kannattaa olla hieman varovainen, jos on mieli maantien päälle siellä, missä oli ennen Oulun lääni. Etenkin matalapaineen keskuksen pohjoispuolella nimittäin voi sataa lunta, veden ohella. Ja jos matalapaine samalla syvenee, sen liike voi hidastua ennustetusta, jolloin sen jälkipuolella voi tulla lumikuuroja myös maan keskiosassa. Länsi-Suomen yli vesisade liikkuu jo aamun kuluessa itään, päivällä sateet painottuvat itään ja Pohjois-Pohjanmaalle. Lapissa on heikkotuulista ja verrattain selkeää. Lännenpuoleinen tuuli voimistuu maan eteläosassa. Päivälämpötila on lounaisrannikolla n. 10, maan keskiosassa +2…+6 ja pohjoisessa n. +2 astetta, Luoteis-Lapissa nollan vaiheilla.

Varhain sunnuntaiaamuna pohjoisessa on heikkoa pakkasta, myös etelämpänä on selkeän sään alueilla nollakeliä. Sunnuntain kuluessa lounaasta virtaa jo suureen osaan maata selvästi lauhempaa ilmaa, mikä ensi vaiheessa näkynee eniten pilvisyydessä: se lisääntyy helposti aina harmaudeksi asti, ja lämpimän ilman etureunaan liittynee sateita, varsinkin Lapissa, missä voi aamulla sadella läntisimmässä osassa ensin luntakin. Mutta ei hätää, Suomeen alkaa sekä eurooppalaisen (ECMWF) että USA:n (GFS) globaalin ilmakehämallin mielestä vahvistua korkeapaine. Sen lopullinen asettautuminen eli sijainti Pohjois-Euroopan alueella vasta määrää, kuinka paljon sen myötä saadaan myös aurinkoisia, kuulaita syyspäiviä.

Kyseessä on selvä suursäätilan muutos matalapaineista korkeapaineenalueeseen, josta voi tulla pitkäikäinen. Sen alueella ilman lasketaan olevan ennemminkin lauhaa kuin ainakaan kylmää, mikä kylläkin kasvattaa aamusumujen mahdollisuutta, eivätkä sumupilvet aina kovin helpolla hälvene. Lämpötilat ovat suureesti riippuvaisia pilvistä ja sumuista, jotka tasoittavat yön ja päivän eroa tässä mielessä. Mahdollisesti sää aurinkoistuu vasta vähitellen ja selvimmin siellä, missä ilmavirtausta pääsee kuivattamaan Norjan Kölivuoristo. Mutta ei siis tarvitse sateessa ja kurassa liota, vaikka pilviä olisikin.

Minulla on tapana antaa aiheisiini liittyviä internetlinkkejä innostaakseni ihmisiä itseopiskeluun, joten tässä jokunen. Niillä voi testata itseään, miten pitkälle erilaisia aineistoja oppii lukemaan ja tulkitsemaan. Tai sitten ei opi, mutta tässä kuitenkin (kovaa kamaa, ei heikkohermoisille):

http://www.wetterzentrale.de/

http://profi.wetteronline.de/

http://www.meteo.uni-koeln.de/meteo.php?show=En_We_Ue

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Korkeapaine tulee”

  1. Tuo Wetterzentralen 9-Tage kartta matala- ja korkeapaineineen on hyvä. Pari vuotta sitten löysin sen ja se on ollut varsin luotettava. Atlantilta tulevien matalapaineiden reitithän pääasiallisesti vaikuttavat Suomen säähän.

  2. MSMSgc , [url=http://ofqgwuptffow.com/]ofqgwuptffow[/url], [link=http://qczbkpzeomar.com/]qczbkpzeomar[/link], http://ffaluzeycxih.com/

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.