Säätä afrikkalaisiin radioihin ja kännyköihin

Julkaistu
Paikallisen radion johtaja studiossa, kuva Farmer Voice Radio

Phillip vetää pientä paikallista radioasemaa Malawin maaseudulla. Radioasema kuuluu Farmer Voice Radio -ryhmään (FVR), jonka radio-ohjelmat on suunnattu maanviljelijöille.  Nämä radioasemat ovat usein hyvin pieniä. Kuuluvuusalue saattaa kattaa vain yhden laakson.

Radio-ohjelmissa kerrotaan maanviljelijöitä kiinnostavista asioista kuten lannoitteista, eri viljalajeista ynnä muusta kuulijoiden omilla kielillä. Osaa kielistä puhutaan vain pienillä alueilla, ja joistain kielistä ei ole lainkaan kirjoitettua versiota.  Phillip on nykyisin myös paikallinen säämies, koska radiossa kerrotaan myös sääennusteet.

Miten on sitten mahdollista tehdä sääennusteita ja muita maanviljelijöitä kiinnostavia asioita niin monille kielille?  Ratkaisun takana on INSEADin professori Phil Parker. Hän on yhteistyössä yliopistojen kanssa kehittänyt algoritmin, jonka avulla raakadata muuntuu eri kielille. Tällaistä raakadataa ovat myös XML-tekstitiedot, jossa muodossa Forecan sääennusteet lähtevät eteenpäin päätyäkseen lopulta eri kielillä afrikkalaisten FVR-radioiden ohjelmiin. Raakadatan säätermejä täytyy hiukan muokata. Siinä auttaa afrikkalaisiin kieliin erikoistunut tiimi.

Kääntämisessä on haasteita. Osa kuulijoista ei ole koskaan aikaisemmin kuullut sääennusteita, joten 20 astetta Celsiusta ei kerro heille mitään. Tällaisissä tapauksissa käytetään esimerkiksi juuri lämpötilan kuvaamiseen sanoja lämmin, kuuma, hyvin kuuma.

Projekti on Bill and Melinda Gates -rahaston rahoittama. Tällä hetkellä Farmer Voice Radio toimii Malawissa, Ugandassa ja Keniassa. Radio-ohjelmia ja niihin liittyviä mobiilipalveluita on tarkoitus seuraavaksi toimittaa muihin Afrikan maihin ja ehkä myöhemmin myös Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan.

Mutta takaisin Phillipiin. Saimme Phillipilta Malawista viestin, jonka mukaan sääennusteet ovat saaneet hyvän vastaanoton maanviljelijöiltä ja muiltakin kuulijoilta. Ja kun Phillip kulkee kylän raitilla, niin ohikulkijat pysäyttävät hänet ja kysyvät: ”Mikä on nyt lämpötila?”. Phillip vastaa, että 17 astetta lämmintä.

Lisätietoja:

Professor Philip M. Parker, INSEAD

Farmer Voice Radio

Bill and Melinda Gates Foundation

 

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Säätä afrikkalaisiin radioihin ja kännyköihin”

  1. ZGMcox , [url=http://eddaoqjzbact.com/]eddaoqjzbact[/url], [link=http://rxldznscocvp.com/]rxldznscocvp[/link], http://fnfbjygdysvg.com/

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.