Mars tattimetsään!

Julkaistu

Herkkutatti. Kuva: Patu Manninen
Helsingin Sanomissa oli sunnuntaina artikkeli, jossa Kauko Salo metsäntutkimuslaitokselta kertoi tattisadon olevan nyt parhaimmillaan. Ja kausi jatkuu vielä. ”Jos metsissä riittää kosteutta ja yöt eivät kylmene liian pian, satokausi jatkuu ja tattisato voi kasvaa parhaaksi vuosiin.”

Tällä viikolla kosteutta riittää. Se on varma. Suomen yllä on laaja matalapaine joka pitää sään sateisena suuressa osassa maata koko alkuviikon. Mutta riittääkö lämpötila? Päivälämpötilat tulevat vaihtelemaan koko maassa 15 asteen molemmin puolin. Yön alimmat lämpötilat pysyvät plussalla koko maassa, mutta loppuviikosta pohjoiseen virtaa niin kylmää ilmaa että ainakin Lapissa on hallanvaara. Joka tapauksessa, tällä viikolla vielä sienimetsään!

Riittääkö tattikauden katkaisijaksi hallayö tai pakkanen, vai tarvitaanko selvästi kylmempi jakso? Onko sienten kanssa niin, että mitä lämpimämpi sitä enemmän ne kasvaa, vai riittääkö että joku tietty kynnysarvo ylittyy?

Tatteja on, mutta entä kanttarelleja? Minä olen löytänyt niitä vain muutaman sopan verran. Onko sinun satosi ollut parempi?

8 vastausta artikkeliin “Mars tattimetsään!”

 1. Ainakin Etelä-Savossa kantarellitilanne on todella hyvä. Metsän antimia riittäisi korikaupalla. Ja aivan kuten kirjoitat, tatteja on mahtavasti tänä vuonna.

  Ei muuta kuin sienimetsään!

 2. Meillä täällä Keski-Uudella maalla herkkutatti oli tullut pihanurmelle kasvamaan, joten ei tarvinnut mennä edes metsään asti poimimaan. Sieniä ja tatteja on runsaasti metsässä, tosin läheskään kaikki eivät ole syötäviä tai herkkutatin veroisia!
  Iloisesti metsään… Sutsi, satsi, tatti satsaa

 3. Herkkutatteja on enemmän kuin tarpeeksi. Perjantaina 26.8. korit tulivat täyteen 25 minuutissa. Ongelma on jälkikäsittely, joka pitää tehdä nopeasti, käytännössä samana päivänä. Piti ostaa lisää halpiskuivureita, nyt niitä on viisi ja lauantain reilun tunnin retki vaimon kanssa työllisti minut ja kuivurit loppupäiväksi. Perjantain saalis 825 g kuivattua, lauantain ja sunnuntaisen rippeiden keräyksen saalis 940 g. Paikka 15 km säteellä Turun keskustasta.

  Viikonlopun kuuma sää romahdutti laadun, kuten Dalla Vallen (www.dallavalle.fi) sivustollakin kerrottiin. Tuota sivustoa kannattaa seurata, jos haluaa uutta ajankohtaista tietoa lähes päivittäin. Keskiviikkona kannattanee jo taas lähteä metsälle.

  Kanttarelleja näyttää kasvavan paikoissa, joissa ei pitäisi kasvaa, mutta niitä en yritä etsiä.

 4. Meilläpäin suurin valtaa pitävä sienilaji on NAITATTI. Parhaiten ”naitatteja” löytää ”ryypätkääpien” välittömästä läheisyydestä.

 5. Suppilovahverot alkavat jo nousta ainakin täällä Sipoossa. Olin ihan muitten lajien perässä metsässä. Ihania pieniä kangasrouskuja joulusäilykkeiksi, eri sortin tatteja, torvisieniä, lampaankääpiä ja kanttarelleja tuli mukavasti. Tarkistin myös varmimmat suppilovahveropaikat. Ja niinkös siellä jo pienen pieniä alkuja on nousemassa. Tosi aikaisin, joten kiirettä tulee pitämään varmaan kaiken syksyä meillä sieniin hullaantuneilla….

 6. Täällä syvällä Etelä-Pohjanmaalla ei herkkutatteja ole vakipaikassa löytynyt koko kesän aikan kuin muutama, mutta suppilovahverot ovat aloittaneet satokautensa. Toissailtana löytyi 1,5 ämpärillistä, osa jo vähän ylikypsiä eli aika tummajalkaisia. Ämpärillinen kuivuu niin pieneen, että sato mahtuu sillipurkkiin.

 7. Punikkitatteja on ollut runsaasti jo aiemminkin – kolmeen viikkoon emme ole ehtineet käydä sienimetsällä, nyt odotus on kova. Elokuun alussa oli paikoin hyviä kanttarellimättäitä.
  Oikein hienoa, että meillä on meterologi, joka ymmärtää meitä, jotka rakastamme sopivaa määrää sadetta – sienten ystävät eivät ole pelkästään pouta-faneja (en kuitenkaan tarkoita tällä Pekkaa). Miina voisi joskus uutisissakin heitä sieniennusteita ;-).

 8. Minäkin löysin syksyn ensimmäiset suppilovahverot. Tulin siitä valtavan hyvälle mielelle!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.