Sataa, sataa ropisee

Julkaistu
Immer wenn es regnet / Aina kun sataa. Kuva Mattias H / Googlen tarkennettu kuvahaku

Juhannukseen on nyt viikko. Kesä on, kiitos menneiden helteiden ja sen jälkeisten sateiden, jo kunnolla kuoriutunut. Mutta se oikea suvi, sataen se tulee! Aina parempi, jos tulee alas ämmiä äkeet selässä.

Tänäkin viikonloppuna sade peittää paitsi onnellisten jäljet, myös suuren osan Suomea. Pohjois-Lappi taitaa säästyä, ja onhan sunnuntaina aamupuoli etelässä kuivempi.

Mutta se, mikä sataa ennen juhannusta, sataa suoraan laariin. Ja kesäsateen jälkeen metsä tuoksuu huumaavalta. Suomi on viileän kesän maa, missä helle on vain tilastojen häirikkö. Peruskesänä sataa. Ja peruskesä on rehevän vihreä, ei kuumuuden kulottama keltainen.

 

 

3 vastausta artikkeliin “Sataa, sataa ropisee”

  1. Pannaas merkille tämän hetkinen ennustus maanatain sademääräksi Jyväskylässä eli 18.06. klo 17.00.
    Saan laskemalla maanantain sademääräksi 23 mm. Katellaan sitten tilannetta, kun maanantai koittaa. Eilen ennustetut sademäärät lauantaiksi ja sunnuntaiksi olivat ihan pielessä. Jopa Poutan ylimielisen oloinen ennustus kyllä meni täysin p…..siin.
    Olen edellenkin sitä mieltä, että on turha tehdä päivää pidempiä ennusteluita. Kuka tästä hyötyy ja nauttii? Mökkireissun peruminen viikonlopun sääennusteen perusteella oli aivan turhaa.

    1. Edelleen lasketaan, että maanantaina saadaan runsasta sadetta, joten tietokoneiden sademäärälaskelmia päästään vertaamaan sitten aikanaan mitattaviin sademääriin. Sademäärä ei ole yhtä helposti ennustettava sääsuure kuin vaikka lämpötila, jos sekään nyt on välttämättä kaikissa tuilanteissa mitenkään helppo. Mutta kaikkia ennusteita ylipäätään, siis myös sääennusteita, tulisi pitää suuntaa antavina. Oleellisiksi kriteereiksi eivät saisi muodostua sen enempää lämpöasteen kymmenykset kuin sademillimetritkään.

      Luonto myös elää koko ajan osaksi arvaamattomalla tavalla ja ilmakehä sääjärjestelmineen siinä mukana. Sääennusteen osuvuus on kiinni vaikka mistä. Viimeöinen ja osittain vielä tänään vaikuttava sadealue hajosi viimeistään Suomeen saavuttuaan aiempaa paikallisimmiksi sateiksi, ja sama kehitys on jatkunut tänään. Seuraavat etelästä meille leviävät sateet saattavat saavuttaa Keski-Suomen jo maanantain vastaisena yönä. Paikoin voi sadella jo aikaisemmin. Näitä sateita puskee meille kaakosta maan etelä- ja keskiosaan työntyvä matalapaine. Toisen ilmakehämallin mukaan sade alkaisi Keski-Suomessa vasta maanantaina päivällä ja lakkaisi myöhään maanantai-iltana. Siinä aikaisemmassa mallissa on kuitenkin vielä kuurosateita myös maanantai-illalle.

      Säätä ennustavia tietokonemalleja on useita, ja niiden kaikkien tulokset eroavat toisistaan aina jotenkin. Nyt itse maanantain sadealueesta ollaan sinänsä yksimielisiä, mutta sateen ajoitus ja sadealueen muoto ovat aivan erilaiset. Internetissä näkyviin ”täsmäsää” -tyyppisiin sääpalvelutuotteisiin on käytännössä valittava jonkin mallin antama tulos, kun taas esim. TV-meteorologin on, tosin ohjelman pituuden rajoissa, mahdollista niin halutessaan esittää syvällisempääkin näkemystään sään kehittymisestä. ”Täsmäsäät” ovat lisäksi tietokonemallista otettuja sään ajallisia ja paikallisia pistearvoja vailla laajempaa arviota kyseisen sään ennustettavuudesta tai siitä, esiintyykö kyseisellä seudulla vaikka paikallisia iltapäiväkuuroja, vaikkei sellainen satukaan näkymään tietokonemallissa juuri sillä hetkellä ja sen paikkakunnan (paikkakuntaa edustavan mallin hilapisteen) kohdalla.

      Yst. terveisin Juha Föhr, sääennusteita työkseen laativa henkilö

      1. Kiitokset selventävästä vastauksesta.

        Ei ennustaminen taida olla tietokoneiden avullakaan kovin helppoa. Ennen pysyi sateen suhteen aika hyvin perillä jopa ilmapuntaria tarkkaillen, mutta viime hellejakson aikana ilmapuntari oli enemmän sateen kuin epävakaisenkaan lukemissa. Ja silti oli aivan pilvetön taivas päivätolkulla.
        Sadetta olemme Jyväskylän seudulla kaivanneet jo pohjavesienkin takia. On ollut monena kesänä jo kiikun kaakun, että loppuko vedet kaivoista.
        Hyvää jatkoa sään parissa!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.