Tähtitieteellinen kevät

Julkaistu

Tänään on kevätpäiväntasaus! Yö ja päivä ovat suunnilleen yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla.

Mitä kevätpäiväntasauksen aikaan tapahtuu?

Maapallo kiertää aurinkoa ja maa pyörii myös itsensä ympäri. Maapallon pyörimisakseli on 23.5 astetta kallellaan aurinkoa kiertävään rataan nähden. Kallistuskulman ansiosta meillä on neljä vuodenaikaa. Kesällä pohjoinen pallonpuolisko on kallistunut aurinkoon päin, talvella poispäin auringosta. Tänään aurinko on meiltä -eli maasta- päin katsottuna päiväntasaajan tasossa. Aurinko paistaa tasaisesti kaikkialle. Päivä ja yö ovat suunnilleen yhtä pitkiä koko maapallolla.

Huomisesta alkaen aurinko on päiväntasaajan pohjoispuolella ja päivä yötä pidempi. Tähtitieteellisesti, nyt on kevät!

 

lähde: Olli Manner ja Veikko Mäkelä. Tähtitaivas paljain silmin. 2007. Ursa.
kuva: http://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2009/03/seasons.jpg

6 vastausta artikkeliin “Tähtitieteellinen kevät”

  1. Onneksi kategoran nimi ei ole ”Miina opettaa astronomiaa…” :D

  2. Mitäs eteläpallonpuoliskon väki tuumaa, kun kesäpäivänseisaus on talvella ja päinvastoin. Kevätpäiväntasauskin taitaa olla heillä syssyllä?

  3. Totta, kevätpäiväntasauksen jälkeen eteläisellä pallonpuoliskolla yö on päivää pidempi. Kevätpäiväntasaus vastaa päiväntasaajan eteläpuolella siis meikäläistä syyspäiväntasausta. Onkohan niiden nimetkin siellä toisinpäin?

  4. VAI KIERTÄÄ AURINKO MUKA MAAPALLOA????????

    1. Korjasin mailmankatsomustani. Maapallo takaisin radallaan.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.