Sään ennustamisesta merelle

Julkaistu

Nykyaikaisimmat erityisesti veneilyn käyttöön kehitetyt sääpalvelut saat Forecan nettisivuilta. Nämä palvelut ovat enemmän kuvallisia kuin sanallisia. Toki meteorologimme laativat myös ennustetekstejä. Niinpä Forecan veneilysääennusteet niin merelle kuin sisävesillekin sisältyvät usean paikallisradion ohjelmatarjontaan. Forecan päivystävä meteorologi on tavoitettavissa myös puhelimitse henkilökohtaista sääpalvelua varten: 0600 411 411 (2,95 €/min + pvm, soittomahdollisuus vain Suomesta ja 1.5.-30.9. päivittäin klo 7-21, loka-huhtikuussa ympäri vuorokauden).

Vesillä kysytyimpiä ovat tuuliennusteet. Näistä tulee huomata, että kyse on kymmenen minuutin keskituulesta. Kuitenkin tuulen puuskat ovat usein vähintään yhtä merkittäviä. Sanallisissa ennusteissa puuskaisuus mainitaan joskus erikseen, mutta veneiljän kannattaa tietää säästä itse aika paljon. Esimerkiksi, miten ukkosen yhteydessä voi olla hyvin voimakkaita tuulenpuuskia ja miten kylmän ilman virtaaminen lämpimän alustan yllä lisää puuskaisuutta. Jos matalapaine liikkuu itään, puuskaisimpia ovat yleensä sen jälkipuolen pohjoisen tai luoteen puoleiset tuulet.

Tuulta ennustetaan ilmanpaineen maan- ja merenpinnan suuntaisen ilmanpainekentän perusteella. Ensin ennustetaan ilmanpaineen jakautuma, ja tästä seuraa etenkin avomeren tuuli. Kun veneillään lähellä rannikkoa, lisäksi tulevat rannikon muodon, saarien, salmipaikkojen jne. vaikutus. Alkukesäinen maa- ja merituuli-ilmiö voi aiheuttaa rannikon lähelle ihan eri tuulen kuin mitä yleisen ilmanpainekentän mukaan on ennustettu. Joskus tietokonemallit osaavat myös tämän ilmiön, joskus taas vasta havainnoista voi päätellä – edes meteorologi – että kas, merituuli vaikuttaa. Keväällä veden ollessa kylmää lähellä vettä voi olla lähes tyyntä, ja kuitenkin purjevene voi liikkua, koska tuuli on kanavoitunut pois aivan pinnasta mutta pääsee puhaltamaan korkean purjeen yläosaan.

Jos esim. hyvin pieni matalapaineenkeskus liikkuu alueen yli, tuulen suunta sekä nopeus voivat olla hyvinkin vaihtelevia. Perinteisistä sääkartoista on apua vallitsevan ilmanpaineen jakautuman selvittämisessä, myös sanallisten ennusteiden mahdollisesti sisältämä ns. katsausosa kertoo usein merkittävistä matala- ja korkeapaineiden liikkeistä.

Ilmanpaine- ja tuuliennuste ajanhetkelle 3.5.2011 Forecan oman säämallin laskemana.

Jokaisen veneilijän tulee tietää, että Suomessa tuulikenttä kiertää vastapäivään matalapaineenkeskusten ympäri. Kun näkee sääkartoilla isobaareja eli ilmanpaineen samanarvonviivoja, piirretyinä vaikkapa viiden millibaarin välein, niin tuuli on sitä voimakkaampaa, mitä lähempänä toisiaan nämä viivat ovat.

Esimerkiksi säärintamien kulkiessa yli tai ukkoskuuroalueiden yhteydessä tuulen suunta ja nopeus saattavat poiketa jopa huomattavasti laajemmalle alueelle tarkoitetusta ennusteesta. Useimmiten lyhytaikaisesti, mutta ilmakehä on monimutkainen. Mitä enemmän veneilijällä on itsellään tietoa ja kokemusta säästä ja sääjärjestelmistä, sitä turvallisemmin mielin hän vesillä liikkuu. Myrskyt ja ukkoset – jo pelkkänä kasvavana mahdollisuutena – kannattaa ottaa vakavasti.

Tuulen lisäksi ennustetaan näkyvyyttä. Varsinkin keväisin, jos kylmän meren ylle virtaa lämmintä ja kosteaa ilmaa, sumu voi kestää jopa päiväkausia. Tyypillisesti keväisin esiintyy sumulauttoja, mutta sekin voi kestää, ennen kuin sellainen siirtyy syrjään.

Ukkonen saattaa aiheuttaa voimakkaita ja vaarallisia puuskia. Tällaiset tilanteet voivat kehittyä hyvin nopeasti. Auttaa, jos saa tosiaikaista sadetutkatietoa.

 

P.S. Merisää varoituksineen on viranomaistuote, jossa esim. varoittamiselle on tietyt kriteerit. Forecan sääpalvelu ei näitä varoituksia sisällä, vaan niiden mahdollisesta voimassaolosta tulee olla tietoinen erikseen.