Mistä kesä alkaa

Julkaistu
Termisen kesän alku keskimäärin 1971-2000. Lähde: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesatilastot

Meteorologiassa kesä määritellään lämpötilan mukaan. Terminen kesä alkaa kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 10 asteen yläpuolelle. Näin määriteltynä kesä alkaa Etelä-Suomessa toukokuun lopulla, Pohjois-Lapissa vasta kesäkuun lopulla ja siltä väliltä sillä välillä.

Meteorologiassa ihana kesäkin muuttuu tilastoiksi. Kauniista päivistä tulee lukuja, keskiarvoja ja todennäköisyyksiä. Lämpötiloista riippumatta minä katson kesän alkaneeksi
1. toukokuuta. Hauskaa kesää!

Mistä sinun kesäsi alkaa?

6 vastausta artikkeliin “Mistä kesä alkaa”

  1. Kesä alkaa ehdottomasti kun pitkä neljän elementin laituri saadaan takaisin järveen ja aurinko paistaa samaan aikaan :-)

  2. Pitääkö tosiaan paikkaansa, että entisen Oulun läänin alueella terminen kesä alkaa keskimäärin 31.5.-5.8.? Vai oliskohan kyseessä näppihärö? Isohko on nimittäin haitari, etenkin kun pohjoisimmassa Lapissakin kesä on alkanut viimeistään juhannukseen mennessä. Kainuussako saatetaan odotella koulujen alkua.

  3. Tervapääskystä! Sitten kun ne kirkuu kaupungin yllä :)
    16.-26.5.(2005-2010,Raahe)

  4. Onko tosiaan näin: ”Terminen kesä alkaa kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 10 asteen yläpuolelle.”?

    Tuon määritelmän mukaan terminen kesä alkaa Suomessa aikaisintaan vuonna 2300. Sitä ennen vuorokauden keskilämpötila ei nouse _pysyvästi_ 10 asteen yläpuolelle.

  5. Minä seuraan termisen kesän alkua. Lehtien kasvaminen suunnilleen kesäkokoonsa seurailee termisen kesän alkua. Lehtipuuston hallitsevan värin muuttuminen vihreästä keltaiseksi ajoittuu termisen kesän loppuun. Näin ainakin Pirkanmaalla.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.