Juha Föhr

juha_fohrJuha kirjoittaa säässä kuin säässä, muttei aina pelkästään säästä. Hän ei halua rajoittua eksaktin luonnontieteen mekanistiseen maailmankuvaan, vaan huomauttaa, että sää on yhtä hyvin yksilön tai yhteisön kokemus ja osa kulttuuria. ”Historian monitieteinen tutkimusote tarkoittaa, jos suinkin mahdollista, myös eri aikakausien sääolojen vaikutuksen huomioimista. Esimerkiksi ilmaston kylmeneminen Euroopassa 1400- ja 1500-luvuilla on vaikuttanut elämään siinä missä paremmin muistiin kirjatut tapahtumatkin.”

Blogissa Juha miettii nykymenoa ja säätä. ”Kaupungistumisen, infrastruktuurin ja teknologian kehityksen myötä olettaisi äkkipäätä, ettei nykyihminen ole enää yhtä riippuvainen säästä kuin entisajan elonkorjaaja, mutta lumi tukkii yliautoistuneet kaupungit nopeasti, eivätkä junat kulje pyryssä tai pakkasessa.”

Juha on toiminut meteorologina, pääosin sääpalvelutehtävissä, jo kolmisenkymmentä vuotta eikä omien sanojensa mukaan enää vähästä hätkähdä. ”Kaikkia ei voi miellyttää, ainakaan samalla kertaa – eikä edes tarvitse.”